breaking news Νέο

Με το βλέμμα στο μέλλον…

Με το βλέμμα στο μέλλον…

Για την Αζιμίνα, ένα φρούτο με κρεμώδη και ιδιαίτερα πλούσια γεύση, που συνδυάζει τη γεύση μπανάνας και ανανά, που μας έρχεται από τα Ιμαλαϊα και καλλιεργεί στο Γιαννακοχώρι ο Φώτης Φανιάδης (γεωπόνος και πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας). Μία καλλιέργεια που δείχνει το δρόμο μετάβασης της κορεσμένης γεωργικής παραγωγής σε καινοτόμες ποικιλίες.

Μία άλλη καλλιέργεια, τώρα, που δείχνει να κερδίζει το ενδιαφέρον των Ελλήνων αγροτών είναι και αυτή των ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς στην Ελλάδα. Η καλλιέργεια των ρωσικών ποικιλιών με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γίνεται μόνο στην Ελλάδα, ενώ η «Ιπποφαές Ελλάς Α.Ε.» αποτελεί τον αποκλειστικό και επίσημο αντιπρόσωπό τους σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ιταλία.

«Ακόμα δεν είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε ξένους ενδιαφερόμενους βάσει των ποσοτήτων που παράγονται σήμερα στη χώρα μας, αλλά, σύμφωνα με το πλάνο που έχουμε καταρτίσει, το 2019, που θα πιάσουμε τους 500 τόνους, αυτό θα καταστεί εφικτό και πρώτος εξαγωγικός σταθμός μας αναμένεται να είναι η Ιταλία», ανέφερε ο διευθυντής της «Ιπποφαές Ελλάς Α.Ε.», Νίκος Δούκας.

Πάντως, η ενασχόληση των Ελλήνων αγροτών με την καλλιέγεια ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς κρίνεται και βάσει των αριθμών ως «πολλά υποσχόμενη», ενώ τα κέρδη από την «εγγυημένη» πώληση της παραγωγής ισοδυναμούν πραγματικά με «χρυσωρυχείο». Ο κ. Δούκας σημείωσε ότι η τιμή της ρωσικής ποικιλίας έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,5 ευρώ το κιλό, στο οποίο πωλείται παγκοσμίως το ιπποφαές άλλων ποικιλιών, ενώ διευκρίνισε : «Παραγωγός που εγκατέστησε τέσσερα στρέμματα ρωσικών ποικιλιών υπποφαούς, πληρώθηκε την τέταρτη χρονιά με 4.000 ευρώ. Αυτό το ποσό θα το λαμβάνει από τον πέμπτο χρόνο ετησίως, ενώ θα το αυξήσει σημαντικά τον έβδομο, οπότε και η καλλιέργεια θα βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή».

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα οι Έλληνες αγρότες να δουν και εκτεταμένα την καλλιέργεια των ρωσικών ποικιλιών του ιπποφαούς, αυτού του super food;


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής