breaking news Νέο

Β.Λιόλιος : "Δύο πόλεις, που έχουν τόσα κοινά, αλλά τις χωρίζει τεράστια οικονομική και πολιτισμική απόσταση!"

  • Β.Λιόλιος :
  • Β.Λιόλιος :

Βαλάντης Λιόλιος, ένας καλός συνάδελφος, που τόλμησε να προχωρήσει τις σπουδές του, παρά τους δύσκολους οικονομικά καιρούς. Πριν από λίγες μέρες παρουσίασε τη διπλωματική του εργασία στον τομέα της δημοσιογραφίας και τις νέες τεχνολογίες, σε μια τριμερή συνεργασία. Του Μετσόβειου, του ιδρύματος Μπότση και του δημοσίου πανεπιστημίου της πόλης του Κρεμς στην Αυστρία. Θέμα της μεταπτυχιακής του δουλειάς, ένα ντοκιμαντέρ 50 περίπου λεπτών, με επίκεντρο τα κοινά χαρακτηριστικά της γενέτειράς του, της Νάουσας, με το αυστριακό Κρεμς. Δυο πόλεις 25.000 κατοίκων, στα 90 χιλιόμετρα μακριά η μια από τη Θεσσαλονίκη και η άλλη από τη Βιέννη. Δυο πόλεις του κρασιού, δυο πόλεις με πολλά κτίρια της βιομηχανικής περιόδου. Συνδετικός κρίκος ο οίνος, με τα επισκέψιμα οινοποιεία της Νάουσας και τα «χόριγκενς», κάτι αντίστοιχο στην αυστριακή πόλη, που λειτουργούν κατά καιρούς ως ταβέρνες τοπικού φαγητού, που συνοδεύονται από το ονομαστό λευκό κρασί της περιοχής. Στόχος; Η αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς  των παλιών εργοστασίων, συνδέοντάς τα με την παροχή τριτοβάθμιας, μεταπτυχιακής παιδείας.

Το Κρες διαθέτει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως γράψαμε και χθες, με…9.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές και άλλα τέσσερα ιδιωτικά. Το δε campus του πανεπιστημίου διαθέτει ξενοδοχειακές υποδομές για 5.000 φοιτητές, με ιδιωτική φύλαξη, χωρίς ναρκωτικά ή καταστροφές στους χώρους του, που είναι επισκέψιμα όλη τη μέρα και φυσικά δεν «διαθέτουν» το γνωστό, νεοελληνικό, άσυλο σε ταραχοποιούς και εγκληματίες!

Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί στις 8 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα «Έρια», στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος οινοποιών Νάουσας, με πρόεδρο το Γιώργο Φουντούλη. Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας, ενώ θα βρεθούν εκπρόσωποι του «Μετσοβείου» και του πανεπιστημίου του Κρεμς, καθώς και μέλος της τοπικής δημοτικής αρχής.

Το ντοκιμαντέρ ήταν πολύχρονη δουλειά του Βαλάντη, της συζύγου του και του Αλέξανδρου Μάρκου, δημοσιογράφου της ΕΡΤ3, που θα μιλήσει στην παρουσίασή του. Αξιολογήσαμε τα όσα, ενδιαφέροντα, μας είπε ο κ. Λιόλιος, στις ΑΝΑ…κρίσεις της web tv της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ και στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου και σας τα παρουσιάζουμε.

 

«Στο Κρεμς προσπάθησαν στην αρχή να μετατρέψουν τα παλιά βιομηχανικά κτίρια σε μουσεία ή συνεδριακούς χώρους, αλλά είδαν ότι δεν περπατούν τέτοιες δράσεις. Και εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε χάσει πολύ χρόνο σε αντίστοιχα θέματα. Δεν έκαναν ένα δημόσιο συμβατικό πανεπιστήμιο, γιατί δεν θα λειτουργούσε, αφού η Βιέννη είναι κοντά, όπως αντίστοιχα και η Θεσσαλονίκη με τη Βέροια και τη Νάουσα.

 

Δημιούργησαν μεταπτυχιακά και διδακτορικά τμήματα στις νέες τεχνολογίες, στην πληροφορική, στα οικονομικά κ.α. Έχουν συνέργιες με πολλά πανεπιστήμια του κόσμου. Αξιοποίησαν τους χώρους ενός παλιού εργοστασίου καπνού. Δυστυχώς στην περιοχή μας αντίστοιχες παλιές μονάδες παραμένουν αναξιοποίητες, ενώ υπάρχουν σκέψεις για εγκατάσταση start up επιχειρήσεων. Δεν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αντίστοιχες συνέργιες, ώστε να φέρουμε και εδώ μεταπτυχιακά τμήματα;

 

Στο Κρεμς υπάρχει ένας φοιτητικός σύλλογος και όχι κομματικές παρατάξεις. Το πανεπιστήμιο του Δούναβη είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς να έχει ούτε μια κλειδαριά. Αν κάνεις έστω και το ελάχιστο στον πανεπιστημιακό χώρο, εμφανίζεται ιδιωτική αστυνομία. Δεν είδα ούτε έναν τοίχο βαμμένο με σπρέι.

 

Υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία στους κατοίκους του. Τις καθημερινές δεν έβλεπα αυτοκίνητα στους δρόμους, αφού όλοι χρησιμοποιούσαν είτε τις δημόσιες συγκοινωνίες, είτε ποδήλατα. Υπάρχουν εκτεταμένοι ποδηλατόδρομοι στην πόλη. Η περιοχή είναι ήσυχη. Δεν βλέπεις καν αστυνομικούς, αλλά αν παραβατήσεις, θα είναι δίπλα σου σε ένα λεπτό.

 

Στη Βιέννη υπάρχει εργοστάσιο ανακύκλωσης και παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα μέσα στην πόλη. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν διαφορετικοί  κάδοι ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

 

Θα μπορούσε η Νάουσα να υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με το Κρεμς, αξιοποιώντας τις εμπειρίες των πολιτών του, στις συνέργιες της βιομηχανικής κληρονομιάς με την εκπαίδευση. Είμαι αισιόδοξος και θετικός, αλλά δεν εξαρτώνται από μένα τέτοιες δράσεις. Πρέπει να τις προχωρήσει ο δήμος Νάουσας.

Στο Κρεμς οι οινοποιοί νοικιάζουν δωμάτια στους επισκέπτες του, οι οποίοι βιώνουν στην πράξη την παραγωγή, σε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένου αγροτουρισμού. Τα κρασιά τους έχουν προσιτές τιμές στο χώρο εστίασης.

 

Σε ένα τομέα που υπερτερούμε είναι η γαστρονομία.

 

Στην Ελλάδα μιλούν όλοι για εξωστρέφεια, που θα φέρει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά είμαστε κλεισμένοι στο καβούκι μας. Παράγουμε μόνο εσωστρέφεια δυστυχώς. Η εξωστρέφεια απαιτεί συνέργιες στις δράσεις».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής