breaking news Νέο

«Ιστορίες από το Κακοσούλι» : «Κιβωτός μνήμης, πηγή γνώσης μιας ολόκληρης εποχής», παρουσίαση βιβλίου

  • «Ιστορίες από το Κακοσούλι» : «Κιβωτός μνήμης, πηγή γνώσης μιας ολόκληρης εποχής», παρουσίαση βιβλίου
  • «Ιστορίες από το Κακοσούλι» : «Κιβωτός μνήμης, πηγή γνώσης μιας ολόκληρης εποχής», παρουσίαση βιβλίου

«Ιστορίες από το Κακοσούλι» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ανδρέα Μαρολαχάκη, η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (26/11), στο κτίριο του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας.

Στο βιβλίο περιέχονται ιστορίες του συγγραφέα των παιδικών χρόνων του, σε μια γειτονιά, το «Κακοσούλι» ή Κυριώτισσα  η σημερινή ονομασία της, στην οποία και μεγάλωσε, μεταφέροντας στις σελίδες του αφηγήσεις παθημάτων τόσο του ιδίου, όσο και των γειτόνων του την εποχή εκείνη.

Ο Παντελής Γουλάρας, επιμελητής των εκδόσεων BookStars, ήταν αυτός που είχε το συντονισμό της παρουσίασης του βιβλίου. Μάλιστα, είναι εκείνος που ανακάλυψε το κείμενο του Μαρολαχάκη, τον οποίο γνώριζε από την παιδική του ηλικία και που τον οδήγησε στην έκδοση, πιστεύοντας με πάθος πως η καταγραφή της μνήμης μιας εποχής της πόλης μας αποτελεί και χρέος και τιμή γι' αυτήν.

Βέβαια, το βιβλιόφιλο κοινό έλαβε γνώση των... ιστοριών από το Κακοσούλι πολύ πρωτύτερα, όταν ο Παντελής Γουλάρας πρωτοδημοσίευσε όλες τις ιστορίες, που καταγράφονται στο βιβλίο, στο ιστολόγιο του «Στείλε μου γράμμα...».

 

«Κιβωτός μνήμης, πηγή γνώσης μιας ολόκληρης εποχής»

Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβαν ο Γιάννης Καμπούρης, Διευθυντής της ΚΕΠΑ, ο Κυριάκος Μιχαηλίδης, λογιστής και ο ποιητής Ηλίας Τσέχος. Με τους τρεις ομιλητές για το βιβλίο να βάζουν στην αναφορά τους τα δύσκολα, μα και αληθινά χρόνια που έζησαν στο Κακοσούλι και μέσα σ' αυτά τα παιχνίδια της εποχής εκείνης. Μάλιστα, ο Γιάννης Καμπούρης χαρακτήρισε το εν λόγω βιβλίο «Κιβωτό μνήμης, πηγή γνώσης μιας ολόκληρης εποχής».

 

«Δεν αισθάνομαι συγγραφέας, όσα έγραφα, τα έγραφα για να μη χαθούν»

Τέλος, ο συγγραφέας Ανδρέας Μαρολαχάκης, αφού ευχαρίστησε το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας για τη φιλοξενία, ταξίδεψε τη μνήμη του πίσω στα παιδικά χρόνια, σε μια ιστορία με πρωταγωνιστές παιδιά της γειτονιάς του, το Κακοσούλι. Για τα οποία – όπως είπε – αγνοεί την τύχη τους, πλην όμως έχουν χαραχθεί στη μνήμη του για πάντα!

«Δεν αισθάνομαι συγγραφέας. Όσα έγραψα, τα έγραψα για να μη χαθούν. Δεν φανταζόμουν πως θα γίνουν βιβλία και φυσικά αυτό το οφείλω στον Παντελή. Τον ευχαριστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας, ολοκληρώνοντας μια βραδιά με άρωμα να πλημυρίζει την αίθουσα από την παλιά Βέροια και τη συγκίνηση διάχυτη στα πρόσωπα όλων.

Ο συγγραφέας Ανδρέας Μαρολαχάκης υπέγραψε τα βιβλία του και το κοινό, που έσπευσε από νωρίς να πάρει θέση στην αίθουσα και να τη γεμίσει, γεύτηκε κεράσματα, με κορυφαίες τις πίτες της κυρίας Μαρολαχάκη!

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής