breaking news Νέο

"Σκέψεις που γίνονται αιτία να αναρωτιέμαι, γιατί;", της Βιολέττας Εσπερίδου-Κασαμάκη

Είναι αλήθεια ότι το σκέφτηκα πολύ πριν αποφασίσω να γράψω δυο λόγια για τα αισθήματα απογοήτευσης και λύπης που νιώθω εδώ και καιρό. Αναρωτήθηκα εάν αξίζει τον κόπο και αν αυτές οι λίγες σκέψεις θα μας προβληματίσουν. Σκέψεις που γίνονται αιτία να αναρωτιέμαι, γιατί; Γιατί; Ο λόγος για τις ξενόφερτες αγγλικές λέξεις, που έχουν αντικαταστήσει το πλούσιο Ελληνικό λεξιλόγιο. Αυτό το λεξιλόγιο που έχει δανείσει όλα τα έθνη της υφηλίου. Κυριολεκτικά ενοχλούμαι όταν ακούω δημοσιογράφους να λένε (ας πάμε για μπρέικ και επιστρέφουμε), τι δηλαδή, δεν μπορούνε να πούνε (ας πάμε για διάλειμμα), ...μας ειδοποιούν από το κοντρόλ,... το πρότζεκτ είναι έτοιμο,.. είναι το σωστό τάιμινκ,... το μπούλινκ στα σχολεία,... Ας μη συνεχίσω άλλο, διότι ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Άλλο να μιλώ αγγλικά και άλλο να πετώ μια αγγλική λέξη στην πρόταση .....Τι θέλω, να εντυπωσιάσω; Να προσελκύσω; Τι τέλος πάντων... Αγγλικές ονομασίες στις εκπομπές, αγγλικές ονομασίες στα κανάλια, στα καταστήματα. Αγγλική μουσική στις ταβέρνες, στις καφετέριες. Πού είναι τα πανέμορφα ελληνικά τραγούδια; Οι Έλληνες συνθέτες με τα υπέροχα κομμάτια μουσικής. Αναρωτιέμαι γιατί νοθεύουμε εμείς οι ίδιοι τη γλώσσα των χιλιάδων ετών. Αυτή τη γλώσσα που επέζησε, παρ ΄ όλους τους κατά καιρούς διωγμούς. Μήπως η γλώσσα μας υστερεί και δανειζόμαστε; Δεν πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε που πάμε και που μας οδηγεί αυτή η κατάσταση; Η νοθεία της γλώσσας, ας μη φαντάζω υπερβολική, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Θα ‘ναι κρίμα αυτή η όμορφη, μοναδική, αρχαιότατη γλώσσα, κάποια στιγμή να γίνει ένα ελληνοαγγλικό μείγμα. Και μόνο σε αυτήν τη σκέψη αρνούμαι να το δεχθώ. 
Παραθέτω ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

Ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαρριέρ είχε δηλώσει : «Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνο αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο καμία άλλη γλώσσα».

Φρειδερίκος Σαγκρέδο (Βάσκος καθηγητής γλωσσολογίας – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας της Βασκωνίας) : «Η Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονομιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική, όλες, και επιμένω όλες οι γλώσσες, είναι ανεπαρκείς».

Will Durant (Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Columbia) :

«Έλληνες, να είστε περήφανοι, που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα, ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μην την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά, που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό». 
Θα κλείσω με τα λόγια της Έλεν Κέλερ : «Αν είναι αλήθεια ότι το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε τα Ελληνικά είναι το βιολί της σκέψης». 
 

Βιολέττα Εσπερίδου-Κασαμάκη

Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βοστώνης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής