breaking news Νέο

Γιώργος Φουντούλης : «Από ανταγωνιστές οι οινοποιοί της ζώνης του ξινόμαυρου, γίναμε συναγωνιστές»!

Γιώργος Φουντούλης : «Από ανταγωνιστές οι οινοποιοί της ζώνης του ξινόμαυρου, γίναμε συναγωνιστές»!

Συνέντευξη τύπου σε ξενοδοχείο της Νάουσας έδωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου αμπελουργών-οινοποιών της ζώνης του ξινόμαυρου, Γιώργος Φουντούλης. Στο πλευρό του ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του συνδέσμου, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης και ο δημοσιογράφος Βαλάντης Λιόλιος, το ντοκιμαντέρ του οποίου θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του τριημέρου «Οίνου και Πολιτισμού». Ο κ. Φουντούλης αναφέρθηκε στο σύνδεσμο των 20 οινοποιών της περιοχής, επισημαίνοντας ότι για πολλά χρόνια κάθισαν στο τραπέζι, για να βρουν λύση στα κοινά προβλήματα  της ζώνης ονομασίας προέλευσης του ξινόμαυρου.

«Η προσπάθεια είναι πολύ μεγάλη, αλλά από ανταγωνιστές γίναμε συναγωνιστές. Ο σύνδεσμός μας έχει πλέον έδρα ένα ιστορικό κτίριο της Στράντζας. Συμμετέχουμε σε παγκόσμιες προωθητικές εκδηλώσεις του κρασιού, ειδικά δε σε ανερχόμενες αγορές. Συνδυάζουμε το κρασί με τη μεσογειακή διατροφή. Το τριήμερο, οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τοπικά φαγητά μαγειρεμένα με ξινόμαυρο. Στις παράλληλες φετινές εκδηλώσεις θα παρουσιαστεί η έρευνα του Μανώλη Βαλσαμίδη για το πώς ήταν η αμπελουργική ζώνη της περιοχής, 110 χρόνια πριν. Ο οινοτουρισμός είναι η ανερχόμενη δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη», είπε.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι η καρδιά του ξινόμαυρου χτυπά στην πόλη της Νάουσας από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι ο σύνδεσμος δίνει βάση στις υποδομές και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των οινοποιείων. «Πέρσι είχαμε 30.000 επισκέπτες στα οινοποιεία μας όλο το χρόνο, ενώ για τις εκδηλώσεις «οίνου και πολιτισμού» 700 από όλη την Ελλάδα. Φέτος σκοπεύουμε να ξεπεράσουμε τους 1.000», επεσήμανε.

Ο κ. Λιόλιος αναφέρθηκε στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του με τίτλο «so far so close», που έχει αναφορά στη μεταπτυχιακή του εργασία για τα κοινά χαρακτηριστικά δύο πόλεων, της Νάουσας με το Κρεμς της Αυστρίας. «Μας συνδέει το κρασί με τον τουρισμό του και πρέπει να θέσουμε ως στόχο την αξιοποίηση της βιομηχανικής μας κληρονομιάς με την παιδεία, όπως έπραξε το Κρεμς», τόνισε ο αγαπητός συνάδελφος, η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του οποίου θα γίνει το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στις 8 το απόγευμα, στη «Βέτλανς».

Το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/12

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 7 με 9 το απόγευμα

"Καλωσόρισμα"

Εξωτερικός χώρος κτηρίου "ΕΡΙΑ" Το φετινό τριήμερο «Νάουσα Πόλη του Οίνου» ξεκινάει δίπλα στο ποτάμι απολαμβάνοντας ζεστή σούπα και Ξινόμαυρο, αλλά και έναν αναπάντεχο συνδυασμό της αγαπημένης ερυθρής ποικιλίας με τον καφέ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 Δεκεμβρίου

10.30-20.30

"Κεντρική γευστική δοκιμή"  Kτήριο "ΕΡΙΑ" - 1ος όροφος

Ανακαλύψτε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου και τη δυναμική των terroirs της Νάουσας μέσα από τη δοκιμή των οίνων του συνόλου των παραγωγών της περιοχής, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κτήριο "ΕΡΙΑ" - Αίθουσα πολλαπλών εκθέσεων - Ισόγειο

11:00-12:00

"Νάουσα 6 x 6"

Έξι παραδοσιακά είδη Ναουσαίικης πίτας, έξι ετικέτες Ξινόμαυρου Νάουσας σε ένα απολαυστικό γαστρονομικό κάλεσμα με τους Δημήτρη Μάντσιο, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, και Χριστόφορο Γεωργιάδη από το Οινοποιείο ΑΡΓΑΤΙΑ.

13:00-14:00

"Ξινόμαυρο 2018 σε επίσημη πρώτη"

Κτήριο "ΕΡΙΑ" - Αίθουσα πολλαπλών εκθέσεων - Ισόγειο

14:00-15:00

Οι χορηγοί παρουσιάζουν:

Kαινοτόμα προϊόντα - έρευνα - αξιόπιστη παροχή - νέες ιδέες - συσκευασία, για την αμπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση του Ξινόμαυρου

 

16:00-17:00

"Τοπική κουζίνα & Ξινόμαυρο Νάουσας"

 

Το πάντρεμα των γεύσεων και του κρασιού σε ένα ταξίδι στην παράδοση και την κληρονομιά της Νάουσας. Αρμονικοί συνδυασμοί πέντε πιάτων και πέντε ετικετών Ξινόμαυρου

17.00-20.30 | Αίθουσα Διαλέξεων EΡΙΑ.

17:10-18:00

"Η  Αμπελοοινική  Νάουσα του 1906"

Παρουσίαση: Μανώλης Βαλσαμίδης, εκπαιδευτικός-ιστορικός

18:00 -20:30

"So far, so close" (Τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά)

Προβολή ντοκιμαντέρ του Βαλάντη Λιόλιου,

Νάουσα - Krems An Der Donau: Δυο πόλεις, Ελλάδα και Αυστρία.

Ένα οδοιπορικό - σύγκριση (Κρασί, ÒκαζάνιαÓ, Heurigens, βιομηχανική κληρονομιά)

Συντονιστής: Κώστας Μπλιάτκας, δημοσιογράφος μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ

Συμμετέχουν:

Μάριο Νόττας, επικεφαλής της συνέργειας European Communication Institute στην Ελλάδα  και του μεταπτυχιακού προγράμματος Master in Arts "Quality Journalism and New Technologies", που αποτελεί συνέργεια του Donau Universitat Krems, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Ερευνητικού Κέντρου ÒΑθηνά" και του Ιδρύματος Προαγωγής της δημοσιογραφίας "Αθανασίου Μπότση".

Mag. Kay Mühlmann, ερευνητής και  διευθύνων στην Αυστρία του μεταπτυχιακού προγράμματος Master in Arts "Quality Journalism and New Technologies",  στο Τμήμα Διαχείρισης Επικοινωνίας του Donau Universitat Krems

Stadtrat Martin Sedelmaier, δημοτικός σύμβουλος της πόλης Krems an der Donau, με αρμοδιότητες σε θέματα Γεωργίας, Ακίνητης Περιουσίας, αγοράς και υπεύθυνος του Δημοτικού Οινοποιείου στο Krems an der Donau.

Direktor Mag. Dieter Faltl, Ηead of the winemaking school in Krems and head of the wine competance center

Αλέξανδρος Μάρκου, Δημοσιογράφος, προϊστάμενος ειδήσεων της ΕΡΤ 3

20:30

"Βραβείο Κοινού"

Οι ψήφοι του κοινού από την τυφλή γευσιγνωσία της μέρας καταμετρώνται και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την πιο δημοφιλή ετικέτα και δύο τυχερούς που κερδίζουν υπογεγραμμένες από τους παραγωγούς φιάλες κρασιού.

ΚΥΡΙΑΚΗ  9 Δεκεμβρίου

11.00-18.00

"Κεντρική γευστική δοκιμή"

Kτήριο "ΕΡΙΑ" - 1ος όροφος

Ανακαλύψτε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου και τη δυναμική των terroirs της Νάουσας μέσα από τη δοκιμή των οίνων του συνόλου των παραγωγών της περιοχής, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

Κτήριο "ΕΡΙΑ" - Αίθουσα πολλαπλών εκθέσεων - Ισόγειο

"Αφιέρωμα Οινοτουρισμός στη Νάουσα – Πρωταγωνιστής του θεματικού τουρισμού"

 

11:00-11:40  

Ενότητα 1

"Οινοτουρισμός στον κόσμο, στην Ελλάδα κα στη Νάουσα"

 

11:20-11:30 

"Οινικός και Γαστρονομικός Τουρισμός:  Τι γίνεται στον κόσμο, στην Ελλάδα, στη Νάουσα"

 

11:30-11:40   

"Ελληνική γαστρονομία, γαστρονομικός τουρισμός,  γαστρονομικές κοινότητες"

 

11:40-12:20

 Ενότητα 2,

"Η Νάουσα του αύριο"

 

11:40-11:50

"Οι προοπτικές του οινοτουρισμού της περιοχής σε συνάρτηση με το κρασί και την πόλη"

 

11:50-12:00

"Προκλήσεις, ευκαιρίες ή και ανάγκες του οργανωμένου τουρισμού από μια περιοχή"

 

12:00-12:10

"H επόμενη μέρα της τοπικής γαστρονομίας: Καινοτομία, νέα gourmet προϊόντα"

 

12:10-12:20

"Δρόμοι κρασιού, Δρόμοι εμπειρίας"

 

12:20-13:00

 

Ενότητα 3,

"Νάουσα, ιστορία, γεύση, πολιτισμός"

 

 

12:20-12:30  

"Τα μνημεία της Νάουσας και της περιοχής της ως πόλοι έλξης των επισκεπτών"

 

Παρουσίαση: Γιώργος Μάλλιος, αρχαιολόγος – ξεναγός

 

 

12:30-12:40  

"Eναλλακτικές δραστηριότητες και φύση γύρω από τα οινοποιεία"

 

 

12:40-12:50 

"Δημιουργία οινικής και γαστρονομικής κουλτούρας στη φιλοξενία"

 

Παρουσίαση: Δημήτρης Μάντσιος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας

 

13:00-14:00

Workshop

 

11:00-19:00

Περιήγηση στα οινοποιεία του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών της Ζώνης ΠΟΠ Νάουσα

   

"Ανακαλύψτε τις αισθήσεις και τη γη του Ξινόμαυρου μέσα από τα έργα

ζωγραφικής του Κώστα Καλδάρα" Eπικοινωνία: 23320 45080

 

"Βόλτα στην Παράδοση της Νάουσας"

Περπατήστε δίπλα από το ποτάμι, και θα συναντήσετε το διατηρητέο κτίριο Υδρόμυλος «Μάκη». Eκεί βρίσκεται το σπίτι του ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες». Μυηθείτε στο ξεχωριστό έθιμο και ξεναγηθείτε στον παλαιότερο μύλο της Νάουσας.

Wine bar, καφέ & εστιατόρια της Πόλης θα χτυπάνε στον ρυθμό του Ξινόμαυρου!

 

18:00

"Βραβείο Κοινού"

Οι ψήφοι του κοινού από την τυφλή γευσιγνωσία της μέρας καταμετρώνται και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την πιο δημοφιλή ετικέτα και δύο τυχερούς που κερδίζουν υπογεγραμμένες από τους παραγωγούς φιάλες κρασιού.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής