breaking news Νέο

Υποχρεωτική η τήρηση βιβλίου ιχνηλασιμότητας στα νωπά οπωροκηπευτικά

Υποχρεωτική η τήρηση βιβλίου ιχνηλασιμότητας στα νωπά οπωροκηπευτικά

Η υποχρέωση αναγραφής της ποικιλίας και για τη ντομάτα, επί των εμπορικών συσκευασιών και σε όλα τα εκδιδόμενα παραστατικά που συνοδεύουν το προϊόν κατά τη διακίνησή του, προβλέπεται σύμφωνα με τους νέους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις έως τώρα ισχύουσες διατάξεις, η σχετική υποχρέωση αφορούσε μόνο τη διακίνηση πατάτας, ενώ με τις επιτελούμενες τροποποιήσεις η σχετική διάταξη μετατρέπεται ως εξής :

«Κατά την εμπορία και διακίνηση νωπών οπωρολαχανικών, τοποθετούνται επί των εμπορικών συσκευασιών (σάκοι, κιβώτια, τελάρα, κλούβες κ.λπ.), καθώς και επί όλων των εκδιδόμενων παραστατικών, οι ενδείξεις επισήμανσης που προβλέπονται από τον Κανονισμό 543/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Ειδικά για τα εγχώρια οπωρολαχανικά, αναγράφεται υποχρεωτικά και ο τόπος παραγωγής, εκτός των περιπτώσεων που μία τέτοια αναγραφή θα ερχόταν σε σύγκρουση με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 1151/2012 που αφορούν στην προστασία των καταχωρισμένων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ). Για τα είδη «πατάτες», «ντομάτες», αναγράφεται υποχρεωτικά και η ποικιλία».

Ακόμη θεσπίζεται πλέον και η υποχρεωτική  τήρηση βιβλίου ιχνηλασιμότητας νωπών οπωρολαχανικών από το σύνολο των υπόχρεων συσκευαστών.

Παράλληλα με τους νέους κανόνες με στόχο την αντιμετώπιση της νοθείας στο ελαιόλαδο, αποφασίστηκε η απαγόρευση της  διάθεσης χύμα ελαιολάδου από τους χώρους μαζικής εστίασης, επάνω στα τραπέζια και στο εξής, από 1/1/2018 το «κάθε είδους έλαιο», που προορίζεται για τον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, πρέπει να διατίθεται «αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης, που θα διατίθενται από το κατάστημα κα θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις», σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με το πρόστιμο να ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Ακόμη, βάσει των νέων κανόνων επισημαίνεται και η υποχρέωση των καταστημάτων που εφαρμόζουν τη διαδικασία του bake off, της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έψησης κατεψυγμένης ζύμης, να πωλούν το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα συσκευασμένα, καθώς όπως  αναφέρεται «ο φρέσκος άρτος και τα πάσης φύσεως αρτοσκευάσματα και αρτοπαρασκευάσματα που πωλούνται στα αρτοποιεία, παραδίδονται στον καταναλωτή μέσα σε συσκευασία που πληροί τις απαιτήσεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής