breaking news Νέο

«Για τον Μπρεχτ», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Για τον Μπρεχτ», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν (1892-1940), ο σημαντικότερος Γερμανός Κριτικός του 20ου αι., στην συλλογή Δοκιμίων του «Για τον Μπρεχτ» (Εκδ. «έρμα», Μτφρ. Γερ. Λυκιαρδόπουλου, Εισ. Επιμ. Β. Αλεξίου, Αθήνα 2018), ασχολείται με το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956) του σημαντικότερου Γερμανού Ποιητή και Θεατρικού Συγγραφέα του περασμένου αιώνα.

Στον παρόντα τόμο, ο Β. Μπένγιαμιν μέσα από τα Δοκίμια του για τον Μπρεχτ, εκφράζει σκέψεις και διατυπώνει σχόλια για το έργο του φίλου του Δραματουργού, Σκηνοθέτη και Ποιητή. Επικεντρώνει κυρίως στο Επικό Θέατρο του Μπρεχτ, στο «Μυθιστόρημα της πεντάρας» και ποιήματά του. Επίσης, με βάση τις Σημειώσεις του από το Σβέντμποργκ, επιχειρεί και ανασυνθέτει τις συνομιλίες τους. Τέλος, στον τόμο φιλοξενείται και το πολύ σημαντικό δοκίμιο του Μπένγιαμιν «Ο συγγραφέας ως παραγωγός».

Έχουν ξεχωριστή σημασία αυτά τα Δοκίμια Β. Μπένγιαμιν για τον Μπ. Μπρεχτ, καθότι γεννήθηκαν από την αδιαμφισβήτητη φιλία τους. Ο αδικοχαμένος Μπένγιαμιν με τα Δοκίμια αυτά αφήνει το δικό του αποτύπωμα στην Κριτική για τον Μπρεχτ και συμβάλλει ώστε το Έργο και των δύο να παραμένει ζωντανό.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής