breaking news Νέο

Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας : Ζημιές 10.000 Ε στον ισολογισμό 2017 του Δήμου

  • Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας : Ζημιές 10.000 Ε στον ισολογισμό 2017 του Δήμου
  • Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας : Ζημιές 10.000 Ε στον ισολογισμό 2017 του Δήμου
  • Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας : Ζημιές 10.000 Ε στον ισολογισμό 2017 του Δήμου

Την έκθεση ισολογισμού του 2017 του δήμου Νάουσας υπέβαλλε στο σώμα ο ορκωτός λογιστής Θάνος Τσιαμούλος, με το κλείσιμό του να είναι αρνητικό, με ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ, με έσοδα 12.087.000 ευρώ και έξοδα 12.097.00 ευρώ, δηλαδή αρνητικό περίπου για το μέγεθος του δήμου. Ο κ. Τσιαμούλος χαρακτήρισε ως θετικό τον τρόπο περιγραφής των καταστάσεων, που του υπέβαλλαν οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, με επιφύλαξη όμως σε ορισμένα θέματα που περιέγραψε. Αναφορικά δε με το ότι το 2016 ο απολογισμός ήταν θετικός κατά 400.000 ευρώ, ο ορκωτός λογιστής τόνισε ότι αυτό οφείλεται στη διακοπή της επιχορήγησης του άρθρου 27 για τους δήμους, με ποσό της τάξης των 650.000 για το δήμο Νάουσας, αλλά και τη μείωση των μισθωμάτων δασικών εκτάσεων (για ξύλευση), που φτάνει τις 400.000 ευρώ.

 

Τα πάγια περιουσιακά στοιχεία του δήμου ανέρχονται στα 70.000.000 ευρώ, χαρακτηρίζοντας ως αναχρονιστικούς τους κανόνες αποτύπωσης του κρατικού λογιστικού σχεδίου και ότι αν λειτουργήσει το νέο πλαίσιο που επιβάλλει η ΕΕ, θα υπάρξει αύξηση της αποτίμησης.

 

Ως ουσιαστική και ευχάριστη είδηση χαρακτήρισε ο κ. Τσιαμούλος τη διαδικασία ολοκλήρωσης εκκαθάρισης της ΕΤΑ στα τέλη του Δεκέμβρη ή  στις αρχές του 2019. Η εκκαθάριση θα έρθει στο σώμα σε ειδική συνεδρίαση. Τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑ (ξενοδοχείο Βέρμιο) στις 29 Μαρτίου του 2018 έφτασαν, σύμφωνα με την εκτίμηση ειδικών, στα 4.676.000 ευρώ, με το ακίνητο όμως του ξενοδοχείου να έχει προσημειώσεις της τάξης των 626.000 ευρώ, από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ο ορκωτός τόνισε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να άρουν την προσημείωση, αλλιώς δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η εκκαθάριση.

 

Οι εμπορικές υποχρεώσεις της, τέως, δημοτικής επιχείρησης (φόροι, τέλη κλπ) ανέρχονται στα 2.484.000 ευρώ,  με το δήμο να εκμεταλλεύεται προγράμματα και επιχορηγήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, μειώνοντάς τον κατά 700.000 ευρώ. Ο δήμος θα κληθεί να απορροφήσει στον προϋπολογισμό του 2019 χρέη της τάξης του 1.500.000 ευρώ, με λογιστικό όφελος για αυτόν, αφού, όπως προαναφέραμε, τα πάγια στοιχεία της ΕΤΑ αγγίζουν τα 4.500.000 ευρώ.

 

Αυστηρός ήταν ο κ. Τσιαμούλος στην εισήγησή του για την εκκαθάριση της ΤΑΒ (χιονοδρομικό 3-5 Πηγαδιών), αφού η εκτίμηση των ακινήτων και μη περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται στα 3.500.000 ευρώ, που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, αφού τα ακίνητα έχουν απαξιωθεί σε αυτό το διάστημα. Επίσης προέτρεψε το δήμο να προσφύγει στη δικαιοσύνη για όσα προβλήματα παραμένουν, όπως ακάλυπτες επιταγές μισθωτών, συναλλαγές χωρίς τα οφειλόμενα παραστατικά κ.α. «Τι άλλο θα προκύψει που να κρατά την έκθεση εκκαθάρισης στα συρτάρια του εκκαθαριστή, από το 2013 έως σήμερα;», είπε.

 

Για δε την, τέως επίσης, δημοτική επιχείρηση ΚΕΠΑΠ, ο κ. Τσιαμούλος είπε ότι έχει ασκηθεί κατασταλτικός έλεγχος από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για ελλείψεις της περιόδου 2010-2011, που αγγίζουν τα 3.300.000 ευρώ. «Οι ευθυνόμενοι υπέβαλλαν τις αντιρρήσεις τους και σύντομα το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αποφανθεί, αν υπάρξουν καταλογισμοί στο όλον ή στο μέρος του ποσού».

 

 -Ν. Κουτσογιάννης : «Ο ισολογισμός θα ήταν πλεονασματικός κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αν δεν είχαμε περικοπές των παρακρατηθέντων εσόδων του δήμου από το κράτος»

 

 Αναγωγή στα έσοδα του άρθρου 27, τα οποία ήταν παρακρατηθέντες πόροι των δήμων από το κράτος, που…μηδενίστηκαν από την παρούσα κυβέρνηση το 2016, έκανε στην τοποθέτησή του για τον ισολογισμό του 2017 ο δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης. «Αν αναγάγουμε τα παρακρατηθέντα έσοδα, που είναι 670.000 ευρώ, μαζί με τα έσοδα από την εκμετάλλευση του δημοτικού δάσους, θα ήμασταν πλεονασματικοί κατά 1 εκ. ευρώ.  Σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό πλαίσιο, είχαμε μόλις 53.000 ευρώ αρνητικό υπόλοιπο στη θητεία μας. Φέραμε στο δήμο τους εργαζομένους της ΤΑΒ, ενώ είχαμε αύξηση της μισθοδοσίας από παλιούς επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, χωρίς καμιά αντίστοιχη επιχορήγηση των τακτικών εισόδων από την πολιτεία.  Καταφέραμε να πάρουμε τις τιμές που θέλαμε από τα δασικά λήμματα, επ΄ ωφελεία των δημοτών μας.. Είχαμε σημαντική αύξηση του δείκτη εισπραξιμότητας κατά 58% των οφειλομένων στο δήμο, ενώ καλύψαμε δανειακές υποχρεώσεις  από το παρελθόν. Εδώ και 2,5 χρόνια ταλαιπωρηθήκαμε πολύ, συγκεκριμένοι άνθρωποι, από τις τέως δημοτικές επιχειρήσεις. Η στρεβλότητα και τα προβλήματα συνεχίζονται και τώρα. Εργάστηκα πολύ προσωπικά για την ψήφιση της τροπολογίας για την ΕΤΑ. Ευχαριστώ και τους 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας. Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του ακινήτου. Επετεύχθη η εξόφληση υποχρεώσεων 700.000 ευρώ προς εργαζομένους και προμηθευτές, χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος. Θα συνεχίσουμε να συμμετάσχουμε σε αντίστοιχα προγράμματα για αντίστοιχες οφειλές. Προσπαθούμε να καλυφθεί και το ποσό προς  ΔΟΥ  και ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή προστίμων κατά 60%. Έχουν πληρωθεί από το δήμο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, με δικαστικές αποφάσεις, για οφειλές που υπήρχαν από το παρελθόν και αυτό συνεχίζεται σε καθημερινή βάση», είπε ο κ. δήμαρχος.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής