breaking news Νέο

Εγκρίθηκε το ερευνητικό έργο FREECLIMB στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα PRIMA, όπου συμμετέχει το Τ.Φ.Ο.Δ. Νάουσας

Εγκρίθηκε το ερευνητικό έργο FREECLIMB στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα PRIMA, όπου συμμετέχει το Τ.Φ.Ο.Δ. Νάουσας

Το έργο με τίτλο «Προσαρμογή οπωροφόρων δενδρωδών καλλιεργειών της μεσογειακής λεκάνης στην κλιματική αλλαγή» (Fruit Crops Resilience to Climate Change in the Mediterranean Basin) με το ακρωνύμιο «FREECLIMB» εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα PRIMA. Στην πρόταση συμμετέχουν 15 επιστημονικοί φορείς από 9 Μεσογειακές χώρες και έχει ως συντονιστή το καθ. D. Bassi, από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην Ιταλία. Από το Τ.Φ.Ο.Δ. συμμετέχουν οι Δρ. Π. Δρογούδη (επιστημονικά υπεύθυνη), Δρ. Γ. Παντελίδης και Δρ. Χ. Μπαζάκος.

Το έργο θα παράγει γνώσεις, εργαλεία και μεθόδους για τη δημιουργία νέων ποικιλιών φρούτων προσαρμοσμένων στην κλιματική αλλαγή, που είναι ανεκτικά/ ανθεκτικά σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις, παραγωγικά σε λειψυδρία και υψηλές θερμοκρασίες και αποτελεσματικά στη χρήση περιορισμένων πόρων (νερό / γονιμότητα του εδάφους). Στο έργο θα πραγματοποιηθεί μεγάλου μεγέθους χαρακτηρισμός των συλλογών μεσογειακού γενετικού υλικού, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση της τοπικής βιοποικιλότητας.

Παρακάτω περιγράφονται μερικές από τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στo Τ.Φ.Ο.Δ. και έχουν ως αντικείμενο τις καλλιέργειες ροδακινιάς και βερικοκιάς:

  1. Αξιολόγηση της εγκατεστημένης συλλογής ροδακινιάς RefPop. Πρόκειται για 400 γενότυπους ροδακινιάς (1200 δένδρα) που εκφράζουν την υπάρχουσα γενετική ποικιλότητα. Εγκαταστάθηκαν συγχρόνως στην Λέριδα (CRAG) Ισπανίας και Φαένζα (UMIL) Ιταλίας πριν από 3 χρόνια, σε 2 πειραματικά τεμάχια με σκοπό να δεχτούν μεταχείριση μειωμένων επεμβάσεων με φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Θα μελετηθεί η επίδραση του περιβάλλοντος και μειωμένων εισροών στα χαρακτηριστικά των ποικιλιών.
  2. Περισσότερες από 35 τοπικές και εμπορικές ποικιλίες βερικοκιάς που είναι εγκατεστημένες στο Τ.Φ.Ο.Δ. θα αξιολογηθούν ως προς τις απαιτήσεις σε ψύχος για τη διάσπαση του ληθάργου καθώς και ικανότητα αποφυγής σε ανοιξιάτικο παγετό.
  3. Συμμετοχή σε γενοτυπικές αναλύσεις με σκοπό τον προσδιορισμό γενετικών περιοχών που ελέγχουν την παραλλακτικότητα της ανθεκτικότητας σε βιοτικές και αβιοτικές συνθήκες καταπόνησης.
  4. Πραγματοποίηση βελτιωτικού προγράμματος με στοχευμένες επικονιάσεις και ανταλλαγές γενετικού υλικού.

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής