breaking news Νέο

Να αποζημιωθούν και τα συμπύρηνα ροδάκινα ζητούν οι παραγωγοί, ραντεβού ΑΣΓ Βέροιας-Αραχωβίτη

Να αποζημιωθούν και τα συμπύρηνα ροδάκινα ζητούν οι παραγωγοί, ραντεβού ΑΣΓ Βέροιας-Αραχωβίτη

Η καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), ύψους 10,2 εκ. ευρώ, στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδακίνων και νεκταρινιών, με επιλέξιμους τους δενδροκαλλιεργητές των Π.Ε. Ημαθίας, Καβάλας, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Τρικάλων και Φλώρινας, που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνάντηση με βουλευτές, με την ενίσχυση προς το παρόν να μην αφορά τουλάχιστον στα συμπύρηνα ροδάκινα, που παραδόθηκαν φέτος στη μεταποιητική βιομηχανία, έχει προκαλέσει ζωηρές αντιδράσεις στις τάξεις των παραγωγών.

Κι αυτό γιατί συνιστά κατάφωρη αδικία για τους καλλιεργητές των συμπύρηνων και δη των πρώιμων ποικιλιών, στις οποίες καταγράφηκαν μεγάλες απώλειες παραγωγής, ως αποτέλεσμα των ασθενειών που προκάλεσαν οι άκαιρες βροχοπτώσεις.

Μπροστά, λοιπόν, στην αδήριτη ανάγκη που προκύπτει για αποζημίωση σ' ένα τέτοιο ζήτημα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση χθες το μεσημέρι στην Αθήνα ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα μέλη της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσο Χαλκίδη (πρόεδρος), Γιάννη Βράνα (αντιπρόεδρος) και Θόδωρο Παπακωνσταντίνου (γ.γραμματέας), ύστερα από επιδίωξη εδώ και πολύ καιρό των τελευταίων, αφ' ότου τοποθετήθηκε νέος ΥΠΑΑΤ ο κ. Αραχωβίτης.

 

ΑΣΓ Βέροιας : «Απαίτηση για αποζημίωση και στα συμπύρηνα ροδάκινα»

 

Στη συνάντηση αυτή, το «τρίο» του ΑΣΓ Βέροιας έθεσε προς τον κ. Αραχωβίτη την απαίτηση να υπάρξει αποζημίωση και για τα συμπύρηνα ροδάκινα. Αιτιολογώντας την απαίτησή τους αυτή, τόνισαν ότι και τα συμπύρηνα υπέστησαν ζημιές και δεν μπορούν να αποκλεισθούν. Πολύ, δε, περισσότερο - όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του ΑΣΓ Βέροιας - που οι ζημιές σε ποικιλίες επιτραπέζιων ροδακίνων συνέπεσαν χρονικά με αυτές των συμπύρηνων, από βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού.

Από την πλευρά του, ο κ. Αραχωβίτης κατέστησε σαφές προς τους συνομιλητές του πως, αφού γίνει πρώτα έλεγχος, το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην αποζημίωση και των συμπύρηνων ροδακίνων, εφ΄ όσον, βέβαια, προκύψει ότι υπήρξαν ζημιές σ' αυτά.

Η συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές, πέρα από το ότι επικεντρώθηκε στο κατ' εξοχήν πρόβλημα του ροδακίνου (και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι των βροχοπτώσεων και των αποζημιώσεων που τίθενται, όπως ακόμα και για το Ρωσικό εμπάργκο, το οποίο - όπως επεσήμανε - ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεχάστηκε...), περιελάμβανε και ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του ροδακίνου.

 

Νέα συνάντηση σήμερα

 

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, τα γενικότερα ζητήματα του ροδακίνου και δη το πετρέλαιο, τα αγροεφόδια, τα εργατικά, τα οποία και διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής και επιπλέον της φορολόγησης και του ΕΦΚΑ, πρόκειται να τεθούν στη νέα συνάντηση που θα έχει σήμερα ο κ. Αραχωβίτης με τους κ. κ. Χαλκίδη, Βράνα και Παπακωνσταντίνου.

«Τα ζητήματα αυτά που πρόκειται να θέσουμε στον ΥΠΑΑΤ, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους ροδακινοκαλλιεργητές, αλλά αφορούν όλους τους αγρότες της Ελλάδας», ανέφερε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προσέθεσε με νόημα : «Έχουμε τεράστιες δυσκολίες και πολύ αγώνα να κάνουμε».

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡ. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής