breaking news Νέο

Nησιώτες Άγιοι της Ορθοδοξίας μας

Nησιώτες Άγιοι της Ορθοδοξίας μας

Όσιος Νήφων εκ Χίου

Γεννήθηκε το 1736 στα Πατρικά της Χίου και ανήκε στη γενιά των Νικολαράδων. Μόνασε στη Μονή Μέγιστης Λαύρας και τη Σκήτη του Παντοκράτορα του Αγίου Όρους.

Μετέβη στην Πάτμο, στη Λειψώ και στην Ικαρία, όπου το 1775  ίδρυσε στη θέση Λευκάδα, τη Μονή της Ευαγγελιστρίας. Μεταξύ των μοναχών της Ευαγγελίστριας Ικαρίας, ήταν και ο Γρηγόριος Χατζησταμάτης, Σκιαθίτης, ο οποίος μετά το θάνατο του πατρός του κληρονόμησε μεγάλη περιουσία στη Σκιάθο. Έχοντας λοιπόν αυτή τη μεγάλη περιουσία, ο Γρηγόριος έπεισε το Νήφωνα να μεταβούν στην καταπράσινη Σκιάθο και να οικοδομήσουν ένα μοναστήρι.

Πράγματι, το 1794  το μοναστήρι άρχισε να χτίζεται και το 1797  έλαβε και Σταυροπηγιακή αξία. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1806 και κατέστη το κέντρο των «Κολλυβάδων».

Ο Όσιος Νήφων πέθανε το 1809 και η  μνήμη του τιμάται στις 28 Δεκεμβρίου.

 

Όσιος Παρθένιος ο εν Χίω

Κατάγονταν από το χωριό Δαφνώνας Χίου. Ήταν ευσεβής νέος και ασχολούνταν με το εμπόριο, ταξιδεύοντας μεταξύ Χίου, Σμύρνης και Κωνσταντινούπολης. Αρραβωνιάστηκε σε νεαρή ηλικία και ενώ ετοιμάζονταν να παντρευτεί, η αρραβωνιαστικιά του αρρώστησε βαριά και πέθανε.

Συντετριμμένος από αυτήν την απώλεια, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και  απεσύρθη στην Ιερά Νέα Μονή της Χίου, ζώντας ασκητικά. Στην περιοχή εκείνη ανακάλυψε μια σπηλιά και αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί και να ασκητέψει.

Για τους πνευματικούς του αγώνες ανταμείφθηκε από το Θεό με το διορατικό χάρισμα και μεταξύ άλλων προείπε το μεγάλο σεισμό της Χίου το 1881. Η  φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο το νησί και τον επισκέπτονταν πολλοί πιστοί, για να ζητήσουν την ευλογία του. Πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου του 1883, ημέρα που τιμάται η μνήμη του. Το λείψανο του βρίσκεται στη Μονή του Αγίου Μάρκου εκ Χίου.

 Ἀπολυτίκιον

«Τον της Χίου προστάτην και Πενθόδου το καλυχημα, Ευαγγελιστού θείου Μάρκου της Μονής τον Δομήτοραυμνήσωμεν εν ύμνοις οι πιστοί Παρθένιον τον νέον ασκητήν, θεραπεύη γαρ νοσούντας, και τον μελλόντων προλέγη την έκβασιν. Δόξα τω σε στεφανώσαντι Χριστώ, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τον της Χίου, σεισμόν προκαταγγείλαντι».

 

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής