breaking news Νέο

Δυνατότητα προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης από τις 16 Οκτωβρίου

Δυνατότητα προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης από τις 16 Οκτωβρίου

Τη δυνατότητα στις εθνικές κυβερνήσεις να καταβάλουν την προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων και των ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης στους αγρότες από τις 16 Οκτωβρίου, προκειμένου να βοηθήσουν τους πληγέντες από τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες κατά το πρώτο μέρος του 2017, αποφάσισε να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Οι ανεπιθύμητες κλιματικές συνθήκες σε ορισμένα κράτη μέλη – ξηρασίες και εξαιρετικά ζεστός ή ξηρός καιρός σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, καθώς και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη σε συνδυασμό με έντονες βροχοπτώσεις σε άλλα μέρη – επηρέασαν τις γεωργικές δραστηριότητες σε πολλές χώρες και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των αγροτών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Κομισιόν. Η απόφαση αφορά 10 κράτη μέλη (δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα) αλλά «ο κατάλογος των επιλέξιμων χωρών θα μπορούσε να αυξηθεί», επισημαίνει η Κομισιόν.

Και προσθέτει: «η συμφωνία καλύπτει τις άμεσες πληρωμές και ορισμένες πληρωμές αγροτικής ανάπτυξης για τους γεωργούς, οι οποίες κατανέμονται συνήθως από τα κράτη μέλη από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Εντούτοις, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να καταβάλλουν προκαταβολές για τις εν λόγω πληρωμές από τις 16 Οκτωβρίου κάθε έτους, μέχρι το 50% του συνολικού ποσού για τις άμεσες ενισχύσεις και το 75% για τις πληρωμές αγροτικής ανάπτυξης. Η απόφαση της Επιτροπής επιτρέπει τώρα στα κράτη μέλη που πλήττονται από τις δυσμενείς συνθήκες να αυξήσουν το ανώτατο ποσό της προκαταβολής σε 70% για τις άμεσες πληρωμές και 85% για τις πληρωμές αγροτικής ανάπτυξης».

Οι αλλαγές – σύμφωνα με την Κομισιόν – θα ωφελήσουν δέκα κράτη μέλη (Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία και Φινλανδία), τα οποία επηρεάζονται περισσότερο από τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες. Αυτές οι δέκα χώρες ζήτησαν από την Επιτροπή ευελιξία όσον αφορά τις πληρωμές λόγω του αντίκτυπου των κακών καιρικών συνθηκών και μετά την επαλήθευση των όρων, η Επιτροπή συμφώνησε με το αίτημα.

Ο κατάλογος των επιλέξιμων χωρών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά δύο ή τρεις ακόμη, ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων αξιολογήσεων της Επιτροπής, οι οποίες θα αξιολογήσουν εάν και αυτές θεωρούνται επιλέξιμες βάσει δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών.

Εναπόκειται τώρα στις επιλέξιμες χώρες να αποφασίσουν αν θα επωφεληθούν ή όχι από την εν λόγω χαλάρωση των κανόνων σχετικά με τις προκαταβολές.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής