breaking news Νέο

Παραλειπόμενα από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας…

Παραλειπόμενα από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας…

Τα όσα ειπώθηκαν και ακούστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην «Ελιά», πριν από λίγο καιρό, από το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Κάκαρη, τον επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες για το Δήμο Βέροιας» Νίκο Μπέκη και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Βέροιας Πέτρο Τσαπαρόπουλο, όπως και τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, αποτέλεσαν θέμα σχολιασμού στην τακτική συνεδρίαση του σώματος, τη Δευτέρα το απόγευμα.

Η αρχή έγινε με τον Πέτρο Τσαπαρόπουλο, ο οποίος προέβη σε απάντηση, μέσω κειμένου της δημοτικής αρχής, όπου, ανάμεσα στ' άλλα, αναφέρθηκε στο Γιώργο Κάκαρη, για τον οποίο, όπως είπε, «εκτροχιάστηκε» στην Ελιά, από τον οποίο και ζητήθηκε να γίνει συγκεκριμένος και να κατονομάσει τα έργα, στα οποία αναφέρεται ότι η Δημοτική Αρχή δεν λειτούργησε ηθικά, επισημαίνοντας ακόμα πως «μπορεί να μην μπορέσαμε να βαδίσουμε στις ίδιες ράγες, αλλά ο Γιώργος Κάκαρης εκτροχιάστηκε».

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης είχε να κάνει τα δικά του σχόλια για τα όσα ακούστηκαν στην εκδήλωση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς σαν Δημοτική ομάδα είπαμε τα ίδια τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΚΙΝ.ΑΛ., πως δεν θέλουμε στήριξη από κανένα κόμμα», ανέφερε αρχικά και συνέχισε λέγοντας : «Αυτό το γεγονός επιχειρήθηκε να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως στην Ελιά. Ειπώθηκε πως δεν έγινε συνεργασία, λόγω διαφορετικών θέσεων στον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ», στο Μακεδονικό ζήτημα». Ζητήματα που δεν στέκουν, γιατί υποψήφιοι δήμαρχοι που προσέγγισαν τα κόμματα αυτά σε άλλους Δήμους, έχουν ταυτόσημες θέσεις με αυτούς του δημάρχου Βέροιας». Ο κ. Βοργιαζίδης έθεσε το ερώτημα : «Το ερώτημα σε μας είναι, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμάει να συνεργαστεί με μια Δημοτική Παράταξη, που είχε 14% και όχι με αυτή που είχε 25%; Θεμιτό με ποιόν θα συνεργαστείς, αλλά όπως είπε κορυφαίο τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σημαντικό να πούμε ότι στηρίξαμε τον τάδε δήμαρχο στην πόλη και κατάφερε κάτι».

Η αναφορά του δημάρχου Βέροιας «πέρασε» στη συνέχεια στο χαρακτηρισμό «Λάιτ Απολίτικος», που ακούστηκε να αποδίδεται προς το πρόσωπό του, λέγοντας : «Θα πω στο φίλο Πέτρο Τσαπαρόπουλο, για την έκφραση light απολίτικος, πως για εμάς η διαφορά απόψεων δεν σημαίνει αυτό το πράγμα. Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του και πηγαίνοντας από την επόμενη περίοδο σε ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα, οι διαφορετικές απόψεις είναι δεδομένες. Εμείς όμως είμαστε πολυσυλλεκτικοί και το δείχνουμε από τώρα, έχοντας μαζί μας το Γιώργο Ορφανίδη, που προέρχεται από το ΚΚΕ και το Θανάση Σιακαβάρα από τη ΝΔ».

Όσο για το λεχθέν που είχε πει ο Νίκος Μπέκης στην εν λόγω εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, πως δηλαδή ζήτησε ο Βοργιαζίδης να τον στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «να μην το πούμε σε κανέναν», τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος το διέψευσαν κατηγορηματικά.

Ο λόγος κατόπιν και πάλι δόθηκε στον Πέτρο Τσαπαρόπουλο, που επέλεξε να τοποθετηθεί, όχι από τη θέση του στο προεδρείο, αλλά παίρνοντας μια θέση στα έδρα των δημοτικών συμβούλων.

«Δεν πιστεύω πως πρέπει να απολογηθώ. Έμαθα να μιλάω βάσει θέσεων, πολιτικά και όχι με βάση την εμπάθεια απέναντι στα πρόσωπα», ξεκαθάρισε αρχικά και προσέθεσε : «Είναι τιμή μου η συμμετοχή μου σε αυτή την παράταξη. Είμαι ένας από αυτούς, που υποστήριξα την υποψηφιότητα του Κώστα Βοργιαζίδη και δεν αμφισβήτησα την ηθική του ακεραιότητα, αλλιώς δεν θα συστρατευόμουν μαζί του».

Σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διοίκηση Βοργιαζίδη, εν όψει των επερχόμενων εκλογών, είπε : «Εκτιμώντας τα πράγματα, η επόμενη ημέρα της απλής αναλογικής θα έπρεπε να μας βρει έτοιμους. Συναντήσαμε μια διαφορετική αντίληψη. Για το «light απολίτικος» δεν το εννοούσα έτσι. Υπήρξε μια αδυναμία κατανόησης, που πάμε την επόμενη μέρα της απλής αναλογικής. Απαιτεί συναινέσεις και συγκλίσεις, που εύχομαι να υπάρχουν για το καλό του Δήμου».

Επιπλέον, ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος υπήρξε ξεκάθαρος στο αν θα πρέπει να παραιτηθεί. «Αν είμαι εμπόδιο στη δημοτική αρχή, θα παραιτηθώ. Έδωσα από την πρώτη στιγμή την παραίτησή μου, για να τη χρησιμοποιήσουν, αν νομίζουν ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η ιστορία. Δεν ανεξαρτητοποιούμαι, αν γίνει δεκτή η παραίτησή μου, θα αποχωρήσω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν είμαι εμπόδιο, παραιτούμαι».

Σχολιάζοντας, τέλος, τα λεχθέντα από το Γιώργο Κάκαρη, ο κ. Τσαπαρόπουλος είπε : «Σε υπόνοιες και χαρακτηρισμούς, που μειώνουν το κύρος του προσώπου και του θεσμού του δημάρχου, πρέπει να είμαστε αυστηροί. Πολιτική αντιπαράθεση ναι, όχι τέτοιου είδους, γιατί η επόμενη μέρα είναι φασισμός. Σεβασμός στους θεσμούς και λιγότερη εμπάθεια».

 

Ερωταπαντήσεις

Προημερησίας διάταξης, ο κ. Νίκος Μπέκης πρόβαλε το θέμα της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ «Μήδεια», που αποφασίστηκε από το Δ.Σ. να κατέβει, με την αιτιολογία ότι «κάποιοι ρόλοι δεν ταιριάζουν με το ύφος του ΔΗΠΕΘΕ». Όπως επεσήμανε ο κ. Μπέκης, του προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και του θύμισε περιόδους αυστηρής λογοκρισίας. Σημείωσε, δε, πως «κανείς δεν μπορεί να βάλει φραγμούς στην τέχνη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξαν πιέσεις και κατέβηκε το έργο.

 

Οι αναφορές του κ. Μπέκη επ' αυτού, όπως ήταν φυσικό, έφεραν την άμεση αντίδραση από πλευράς του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Νίκου Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος είπε πως «ήταν μια ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και κανείς δεν πρέπει να φαντασιώνεται παρασκήνια. Το soldout της παράστασης ήταν λόγω προπώλησης. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η παράσταση δεν ήταν καλό θέατρο. Το κορυφαίο γεγονός στη «ΜΗΔΕΙΑ» είναι μια παιδοκτονία. Γίναμε θεατές μιας κακογουστιάς και παίρνω ακέραια την ευθύνη της επιλογής».

 

Η Σοφία Ελευθεριάδου επανήλθε σ' ένα ζήτημα, το οποίο ταλανίζει τις συνεδριάσεις του σώματος, αυτό των ψευδώνυμων καταγγελιών, το οποίο και χαρακτήρισε «μάστιγα». Μάλιστα, η ίδια προέτρεψε τον καταγγέλλοντα τουλάχιστον να φανερωθεί και να μην τους τρέχει στα δικαστήρια κάθε τόσο χωρίς λόγο. «Να προσέχεις, γιατί με αυτά που λες, θα είσαι η επόμενη καταγγελλόμενη», ανέφερε ο δήμαρχος απευθυνόμενος προς τη Σοφία Ελευθεριάδου, η οποία δεν άφησε ασχολίαστο το φετινό χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο στην πλατεία «Ελιάς», χαρακτηρίζοντάς το «Πειρατές της Καραϊβικής».

 

Όμως ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος είχε να δώσει τη δική του απάντηση στα λεχθέντα της Σοφίας Ελευθεριάδου, σημειώνοντας : «Οι εκδηλώσεις φέρνουν κόσμο στην πόλη και στις επιχειρήσεις και όσο παρόμοιες κι αν είναι, τις επισκέπτονται».

 

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Φυτειάς, Νίκος Αγγέλου, από τη μία απέδωσε συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή για το χριστουγεννιάτικο στολισμό της Βέροιας και από την άλλη εξέφρασε το παράπονό του για την έλλειψη στολισμού στα χωριά. «Ο Δήμος Βέροιας δεν είναι μόνο η πόλη. Στα Δημοτικά Διαμερίσματα δεν έχει μπει ούτε λαμπάκι. Οι κάτοικοι των χωριών δεν έχουν καταλάβει ότι έρχονται Χριστούγεννα», σχολίασε.

 

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Θεόφιλος Κορωνάς, αναφερόμενος στο Γιώργου Κάκαρη και τα όσα είπε σ' αυτή την περιβόητη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην «Ελιά», σημείωσε πως «να μη στιγματίζουμε μια ομάδα και ένα σύνολο από μεμονωμένα άτομα». Συνάμα ο ίδιος ανέφερε ότι συνυπογράφει το κείμενο – απάντηση της δημοτικής αρχής ζητώντας από το Γιώργο Κάκαρη να κατονομάσει με στοιχεία τα όσα ισχυρίστηκε.

 

Σ' ένα θέμα, για το οποίο υπήρξε αναφορά και απάντηση δόθηκε σε προγενέστερη συνεδρίαση, επανήλθε η Πετρούλα Παπαδίνα. Και πιο συγκεκριμένα για τους λόγους που επιλέχθηκε ο Διαβατός και όχι ο Άγιος Γεώργιος για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου. Στην απάντησή του ο δήμαρχος θύμισε και πάλι πως «υπήρξε χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ για αποχετευτικά δίκτυα σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και η πρώτη επιλογή ήταν ο Άγιος Γεώργιος. Επειδή όμως υπάρχει μελέτη για Άγιο Γεώργιο – Τρίλοφο – Αγία Μαρίνα μαζί, η οποία ξεπερνούσε κατά πολύ τα 5 εκατ. ευρώ, επιλέχθηκε ο Διαβατός».

Ακόμα, η κ. Παπαδίνα έκανε λόγο για απόβλητα από βόθρους, που πέφτουν στους τσιμενταύλακες του Αγίου Γεωργίου, τα οποία δημιουργούν μια δύσοσμη κατάσταση. Κάτι όμως που αντέκρουσε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, που έλκει την καταγωγή του από τον Άγιο Γεώργιο.

 

Για το χαρακτηρισμό του δημάρχου προς το πρόσωπό του ότι «εσείς είστε πιο αδιάβαστος», ο κ. Γιάννης Παπαγιάννης, έδειξε να δυσανασχετεί. «Ήρθα από τη Γερμανία, όπου εκεί με τίμησαν και εσείς εδώ μου είπατε ότι είμαι αδιάβαστος», είπε.

 

Κατά τα άλλα, στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν και 86 τακτικά θέματα, τα οποία, όμως, η διαδικασία της διεκπεραίωσής τους κινήθηκε με σαφώς πιο γρήγορο τρόπο, καθώς η ειδική συνεδρίαση του σώματος που προηγήθηκε και η τακτική συνεδρίαση που ακολούθησε με τα προημερησίας διάταξης, κάλυψαν ένα τρίωρο!

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής