breaking news Νέο

Δραματικές οι επιπτώσεις της υπογεννητικότητας και της οικονομικής κρίσης στο εκπαιδευτικό σύστημα

Δραματικές οι επιπτώσεις της υπογεννητικότητας και της οικονομικής κρίσης στο εκπαιδευτικό σύστημα

Την ώρα που η κοκορομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη, με επικοινωνιακές ρουκέτες σε προεκλογικό φόντο, κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, η εγκληματικότητα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ελλάδα και η φτώχεια χτυπά μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας μας, έρχεται η πρόβλεψη του Ιδρύματος Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τις επιπτώσεις της υπογεννητικότητας και της οικονομικής κρίσης στο εκπαιδευτικό σύστημα και ευρύτερα στην κοινωνική συγκρότηση της Ελλάδας σε λίγα μόλις χρόνια από σήμερα, η οποία δημιουργεί τρόμο!

Υπό αυτή την έννοια, ενώ τα απογοητευτικά στοιχεία της έρευνας θα έπρεπε να βάλλουν σε μεγάλη ανησυχία το πολιτικό σύστημα, που καλείται να θέσει την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και των αρνητικών συνεπειών της ως κορυφαία εθνική προτεραιότητα, οι πολιτικοί μας ταγοί περί... άλλων τυρβάζουν.

Η μελέτη «κρίση, δημογραφικές μεταβολές και επιπτώσεις στην εκπαίδευση» αναλύει τις μεταβολές μεγεθών και δεικτών του εκπαιδευτικού συστήματος και τις επιπτώσεις των δημογραφικών μεταβολών.

Όπως καταδεικνύεται στην εν λόγω έρευνα, οι σημαντικότερες επιπτώσεις θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από το 2027 και θα εντείνονται τα επόμενα χρόνια, μέχρι τουλάχιστον το 2035.

Η υπογεννητικότητα διαπιστώνεται πως «δούλευε» και προ κρίσης, όμως τώρα οι επιπτώσεις της, μαζί με αυτές που δημιούργησε η οκταετής κρίση, επαυξάνονται και τείνουν να δημιουργήσουν μία κατάσταση, που κανείς δεν θέλει να σκέπτεται για τα σχολεία.

Και για να γίνουμε πιο σαφείς, οι γεννήσεις ακολουθούν ένα ρυθμό συνεχούς μείωσης, ενώ και η νέα ελληνική μετανάστευση συμβάλλει στη μείωση του πληθυσμού.

Αυτές, λοιπόν, οι παράμετροι αναμένεται να έχουν αρνητικές συνέπειες τόσο για την κοινωνία, όσο και την παραγωγικότητα, ακόμα και για τη λειτουργία ολόκληρου του εκπαιδευτικού συστήματος.

 

Μείωση των μαθητών κατά 432.000 άτομα...

Πιο συγκεκριμένα, αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές, ο συνολικός μαθητικός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 30% ή κατά 432.000 άτομα έως το 2035. Κάτι που σημαίνει μειωμένες απαιτήσεις σε σχολεία, εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ και τα ανώτατα ιδρύματα  πρέπει υποχρεωτικά να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, λόγω μείωσης των εισακτέων.

 

...Kαι λουκέτα ένα στα τρία σχολεία έως το 2035

Συγκεκριμενοποιώντας ακόμα περισσότερο το ζήτημα αυτό, ένα στα τρία σχολεία που σήμερα λειτουργούν, το 2035 θα βάλει λουκέτο ελλείψει μαθητών, ενώ τεκτονικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές που θα επιφέρουν η υπογεννητικότητα και η κρίση γενικά στο χώρο της εκπαίδευσης, ενδεχομένως αλλάζοντας ριζικά πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας.

Σημαντικό πλήγμα από τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού αναμένεται να δεχθεί ο κλάδος των εκπαιδευτικών. Και αυτό γιατί είναι ο σημαντικότερος κλάδος απασχόλησης αποφοίτων με ανώτατη εκπαίδευση, απορροφώντας περισσότερους εργαζόμενους ακόμα και από τον κλάδο της Δημόσιας Διοίκησης – Άμυνας.

Στα επόμενα χρόνια, δε, θα μειωθούν οι απαιτήσεις σε νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές και πολλοί από αυτούς μπορεί να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας ή της ετεροαπασχόλησης, ενώ και ο κλάδος των φροντιστηρίων θα πληγεί εξίσου.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής