breaking news Νέο

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2019 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2019  του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

        Ένα καλαίσθητο και χρηστικό  ημερολόγιο, αποτέλεσμα  μιας πολύ προσεγμένης δουλειάς, κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος 2019, με το πολύ ενδιαφέρον θέμα: «την μετακίνηση των Βλάχων από τα Βλαχοχώρια της Πίνδου και την εγκατάστασή τους στο Βέρμιο ».     

       Συγκεκριμένα, φέτος κλείνουν περίπου διακόσια χρόνια από τότε που το φαλκάρι του Μπάρντα Αλέξη (Badra Alexi) ή Μπαντραλέξη έφυγε από την πινδική φωλιά του, την Αβδέλα, και εγκαταστάθηκε, μετά από περιπλανήσεις σε Χαλκιδική, Μπέλες, Πορόγια και Μπλάτσι, στα μέσα της τρίτης δεκαετίας στο Βέρμιο.  Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας αποφάσισε να αφιερώσει το φετινό ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ  2019 σε αυτή τη μετακίνηση από τις προαιώνιες πινδικές τους εστίες και τη  μαζική  εγκατάσταση, τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα,  στη Βέροια.  H επιλογή του θέματος έγινε με σκοπό να αναδειχτεί αυτό το ιστορικό γεγονός και θα ακολουθήσουν , στη διάρκεια της χρονιάς,  διάφορες εκδηλώσεις στη Βέροια και στα βλαχοχώρια του Βέρμιου με σχετική θεματολογία.

     Τα κείμενα είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας  και κατά κύριο λόγο στηρίζονται στο βιβλίο του Τάκη Γκαλαΐτση, έκδοση του Συλλόγου, με τίτλο Από τη ζωή των Βλάχων/Di tu bana  Armãnjilor , καθώς και σε βιβλιογραφία, ελληνική και ξένη, σχετική με το θέμα. Το  φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε  από το Αρχείο του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και από τα Αρχεία φίλων του Συλλόγου.

    Το εξώφυλλο κοσμεί  φωτογραφία των Αδελφών Μανάκια (πριν το 1905) με το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας της Αβδέλας, ενώ στις υπόλοιπες σελίδες υπάρχουν φωτογραφίες, παλιές και σύγχρονες, από τη Βέροια, το Σέλι, το Ξηρολίβαδο, την Κουμαριά, και από τις πινδικές προγονικές εστίες Αβδέλα, Σαμαρίνα, Περιβόλι, και άλλες.

    Η έκδοση αυτή, 39η στην ιστορία του Συλλόγου,  αποτελεί ένα ντοκουμέντο για την τοπική ιστορία σχετκά με τους Βλάχους και αξίζει το ημερολόγιο αυτό να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.

       Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στα κινητά τηλέφωνα:

  1. Πίσκος Δημήτρης (6931431514    ( Πρόεδρος )
  2. Μητριτώνης Ιωάννης: 6948270199   ( πρώην πρόεδρος )

3.Τσίρης Γιώργος : 6972236410   ( Γεν. Γραμματέας  )

4. Πίσκου Τασούλα : 6988286199 (Ταμίας)

5. Γραφική Τέχνη, Κεντρικής 154, Βέροια, τηλ. 2331020976


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής