breaking news Νέο

Κοινωνικό Φροντιστήριο για έβδομη χρονιά στη Βέροια με την εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικών

Κοινωνικό Φροντιστήριο για έβδομη χρονιά στη Βέροια με την εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικών

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο στη Βέροια και όχι μόνο, υπό την αιγίδα της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Συλλόγων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας, μπροστά στο πρόβλημα που προκύπτει, το πως να καλύπτονται ενισχυτικά οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών της Β' και Γ' Λυκείου για την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, από τη στιγμή που οι μαθητές αυτοί ανήκουν σε οικογένειες, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, μπαίνει αισίως στον έβδομο χρόνο λειτουργίας του και με το πρόγραμμά του να στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικών, που συμμετέχουν σ' αυτό.

«Δεν είναι δωρεάν φροντιστήριο. Είναι κοινωνικό φροντιστήριο», ξεκαθάρισε αρχικά ο κ. Γιώργος Αρβανίτης, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Συλλόγων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε το απόγευμα της Τρίτης από τη διαχειριστική επιτροπή της δομής, με αφορμή τη νέα χρονιά, που πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

«Τα κριτήριά μας είναι κοινωνικοοικονομικά, τα οποία και επεξεργάζονται οι υπεύθυνοι της δομής Θανάσης Δέλλας και Έλενα Μυτηλέκα και ανάλογα δεχόμαστε τις αιτήσεις των παιδιών», πρόσθεσε. Εξήγησε ότι «η όλη σκέψη να οργανωθεί μία διαχειριστική επιτροπή έγινε, για να είναι πιο ευέλικτη πάνω στο ζήτημα αυτό και όχι όλα να τα διαχειρίζεται το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Συλλόγων και Κηδεμόνων».

Ο κ. Αρβανίτης χαρακτήρισε «ήρωες» τους καθηγητές, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του κοινωνικού φροντιστηρίου, γιατί – όπως τόνισε - «αν δεν υπήρχαν αυτοί, δεν θα υπήρχε κοινωνικό φροντιστήριο», σημειώνοντας πως «είναι και η πρώτη φορά που τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης αυτής προβαίνουν σε συνέντευξη τύπου προς όλα τα ΜΜΕ (ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου)». «Και αυτό», είπε, «γιατί θέλουμε να δουλεύουμε σιγά, σταθερά και να μη φαινόμαστε στο κοινωνικό φροντιστήριο».

«Στόχος μας», υπογράμμισε ο κ. Αρβανίτης, «είναι να ενισχύσουμε τη χτυπημένη οικογένεια από την οικονομική κρίση. Ο ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, εφ' όσον δεν κάνει κάτι το κράτος γι' αυτά. Ξέρουμε ότι η οικογένεια ματώνει για φροντιστήρια. Απαιτείται να δίνουν χιλιάδες ευρώ και επειδή οι γονείς δεν μπορούν να δίνουν, δημιουργήσαμε το κοινωνικό φροντιστήριο».

 

Άψογη η λειτουργία των τμημάτων της Γ' Λυκείου

Ακόμα, ο ίδιος έκανε απολύτως κατανοητή την ανάγκη στήριξης που έχει η λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και έγκειται στη βοήθεια της Δημοτικής αρχής και της Σχολικής Επιτροπής, «αλλά και πάλι – όπως σημείωσε – θα σταθώ στη βοήθεια των καθηγητών».

Επιπλέον, ενημέρωσε ότι «πέρυσι η σχολική χρονιά έκλεισε με 94 παιδιά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε φθάσει τα 130 παιδιά. Η λειτουργία πέρυσι ήταν άψογη και τα τμήματα στη Γ' Λυκείου ήταν 5-6 άτομα. Οι δε επιτυχίες των παιδιών σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν αρκετές».

 

Πικρία

Επιπρόσθετα, ο κ. Αρβανίτης έβγαλε και μία πικρία στην αναφορά του. Το ότι «όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε καμία κρούση από τη Διεύθυνση της Β/θμιας Εκπαίδευσης, ουδεμία βοήθεια, ενώ αντίθετα είχαμε από τη Μαθηματική Εταιρία».

 

«Δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά προς τα ιδιωτικά φροντιστήρια της πόλης»

Από την πλευρά του, ο κ. Θανάσης Δέλλας, υπεύθυνος διαχειριστικής επιτροπής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, σημείωσε πως «για εμάς ο εθελοντισμός δεν είναι αποτέλεσμα ενός κλειστού club. Γι' αυτό και θέλουμε να λειτουργήσουμε δίκαια και αξιοκρατικά. Δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά προς τα Ιδιωτικά Φροντιστήρια της πόλης, επειδή εμείς τα παιδιά μας τα στέλνουμε σε ιδιωτικά. Ευχαριστημένοι θα είμασταν, αν δεν θα υπήρχε το κοινωνικό φροντιστήριο. Αλλά λόγοι αναγκαιότητας το δημιούργησαν. Θεωρώ πολύ σημαντικό το κίνητρο να δώσεις ευκαιρία σε παιδιά ενός... κατώτερου Θεού για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πετύχαμε πολλά πράγματα με τη συμβολή των καθηγητών και με τα παιδιά που φοιτούν εδώ».

 

Ανοιχτό κοινωνικό φροντιστήριο

Όπως επεσήμανε επίσης ο κ. Δέλλας, το κοινωνικό φροντιστήριο, στο οποίο, σημειωτέον, υπάρχουν και παιδιά από το ΕΠΑΛ, είναι ανοιχτό σ' όλα τα παιδιά, και αλλοδαπών και Ρομά, αλλά και παιδιά που έλαχε να αντιμετωπίζουν δυσλεξία. Ενώ σ' ό,τι αφορά στις ειδικότητες μαθημάτων, επεσήμανε ότι «από φιλολόγους είμαστε χορτάτοι, αλλά θέλουμε Βιολόγους, Φυσικούς και Μαθηματικούς».

Με τη σειρά της η κ. Μυτηλέκα, Γ.Γ. της Ένωσης Γονέων Συλλόγων και Κηδεμόνων και εκ των υπευθύνων της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, υπογράμμισε χαρακτηριστικά : «Είναι ένα έργο, που δεν έχει σκοπιμότητες. Όσο μας στηρίζουν οι εκπαιδευτικοί, θα παράγουμε αυτό το έργο».

Στη συνέντευξη τύπου παρίστατο ακόμα και ο κ. Παντελής Μηλόπουλος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης.

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής