breaking news Νέο

Πως θα στηθούν οι κάλπες τον Μάιο του 2019

Πως θα στηθούν οι κάλπες τον Μάιο του 2019

Μπήκε και το 2019, το οποίο είναι έτος εκλογών, εθνικών, αυτοδιοικητικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών για την ανάδειξη ευρωβουλευτών.

Έτσι, αν και η συζήτηση για το πότε θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές συνεχίζεται αναμοχλεύοντας το πολιτικό παιχνίδι, το μόνο σίγουρο είναι ότι την Κυριακή 26 Μαϊου περίπου δέκα εκατομμύρια πολίτες θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες και να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι κάλπες, ακόμα και χωρίς εκείνες που θα «γεμίσουν» τη Βουλή, θα είναι και πάλι πολλές. Η ψήφιση του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1», του νέου εκλογικού νόμου, στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού και η εφαρμογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα της απλής αναλογικής σε εκλογική αναμέτρηση αλλάζουν το τοπίο και μοιράζουν την τράπουλα από την αρχή. Καθώς για να ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση στα συμβούλια θα πρέπει να συμφωνήσουν οι αντίπαλοι. Πλέον, δημιουργείται ένα πλαίσιο άτυπων συναινέσεων, τουλάχιστον με το βλέμμα των επικεφαλής των συνδυασμών στραμμένο στη δεύτερη Κυριακή – που έχει προγραμματισθεί για τις 2 Ιουνίου 2019 – οπότε και οι δύο πρώτοι συνδυασμοί που ναι μεν έλαβαν τις περισσότερες ψήφους, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων, θα ξαναμπούν στη μάχη.

Η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» σε μια προσπάθεια να προσφέρει επαρκή ενημέρωση στο αναγνωστικό της κοινό, για το πως θα στηθούν οι κάλπες και η όλη εκλογική διαδικασία που θα ακολουθεί, βάζει αυτό σήμερα σε... εκλογικούς ρυθμούς.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Υποψηφιότητες και συνδυασμοί

Κατ' αρχάς η εκλογή του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων γίνεται μόνο με συδυασμούς, οι οποίοι θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκτός από τον υποφήφιο δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους ανά εκλογική περιφέρεια. Η δήλωση του συνδυασμού επιδίδεται στον πρόεδρο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου το αργότερο 20 ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.

Όσον αφορά, τώρα, στον αριθμό των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, αυτός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%. Στον νόμο το ποσοστό αυτό είναι το μικρότερο κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και η αλλαγή του προαναγγέλθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ και το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας.

 

Κατανομή εδρών από την πρώτη Κυριακή

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος το σκηνικό στα δημοτικά συμβούλια αλλάζει, καθώς οι έδρες των Δημοτικών Συμβουλίων θα βγουν από την πρώτη κιόλας Κυριακή.

Η αναλογική κατανομή των εδρών απαιτεί γνώσεις μαθηματικών, καθώς υπολογίζεται το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα ενός Δήμου αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και το πηλίκιο, αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπόμενου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιτείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκιο της διαίρεσης.

 

Οι κοινότητες

Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» επανέφερε και τις κοινότητες, όπως πλέον μετανομάστηκε τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα ανεξαρτήτως του πληθυσμού τους. Η εκλογή των συμβούλων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων θα γίνει με χωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς, ενώ για τις κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκων η εκλογή προέδρων θα γίνεται με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονομένων υποψηφίων.

Αναφορικά με την κατανομή εδρών στα συμβούλια των κοινοτήτων, αυτή θα υπολογισθεί ως εξής: το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην κοινότητα όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου κοινότητας. Το πηλίκιο που προκύπτει, αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο.

Όπως ακόμα ανέφερε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών και αναμένεται να κατατεθεί η σχετική τροπολογία, ο πρόεδρος στις τοπικές κοινότητες θα εκλέγεται μόνο μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμών και όχι από το σύνολο των υποψηφίων.

 

Περιφερειακές εκλογές

Η εκλογή, τώρα, των περιφερειακών αρχών δεν διαφέρει από εκείνη των Δημοτικών. Σύμφωνα όμως με τα όσα εισάγει ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1», ο υποψήφιος περιφερειάρχης δεν θα ορίζει εξ αρχής τον αντιπεριφερειάρχη κάθε ενότητας και στα ψηφοδέλτια θα αναγράφονται με αλφαβητική σειρά τα ονόματα όλων των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων. Μεταξύ, δε, τη νίκη του συνδυασμού ο νέος περιφερειάχης θα ορίσει όχι μόνο τους θεματικούς αλλά και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες που θα τον επικορούν. Η θητεία των αντιπεριφερειαρχών δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2 ετών.

Μπορεί, μάλιστα, από το καλοκαίρι να έχουν ξεκινήσει οι ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων για τους ΟΤΑ, ωστόσο η προεκλογική περίοδος αρχίζει επίσημα 2 μήνες πριν από την ημερομηνία των εκλογών. Ήτοι περί τα τέλη Μαρτίου. Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

 

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής