breaking news Νέο

Υπόσχεση ΥΠΑΑΤ για αποζημίωση και στα συμπύρηνα ροδάκινα για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις

Υπόσχεση ΥΠΑΑΤ για αποζημίωση και στα συμπύρηνα ροδάκινα για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις

Φαίνεται πως ακόμα και η συμβολική κατάληψη των γραφείων του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια, την περασμένη Παρασκευή, από τον Α.Σ.Γ. Βέροιας, ως μορφή διαμαρτυρίας για μια σειρά ζητημάτων, στα οποία επιθυμούν να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση και απαίτηση να δοθούν λύσεις, έπιασε τόπο, αφού χθες το μεσημέρι υπήρξε μία θετική εξέλιξη, όσον αφορά – τουλάχιστον – στο να συμπεριληφθούν και τα συμπύρηνα ροδάκινα σε καθεστώς αποζημιώσεων, λόγω των ζημιών που υπέστησαν από τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού.

Όπως μετέφερε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, υπήρξε επικοινωνία του ιδίου με το σύμβουλο του ΥΠΑΑΤ Σταύρου Αραχωβίτη, Βαγγέλη Γατζέλη, ο οποίος τον ενημέρωσε πως τα συμπύρηνα ροδάκινα (μαζί με τα νεκταρίνια) πρόκειται να αποζημιωθούν.

«Είναι ασφαλώς ένα καλό νέο, με τον ερχομό μάλιστα του 2019, για εμάς τους αγρότες, το να θέλει το ΥΠΑΑΤ να αποζημιώσει και τα συμπύρηνα ροδάκινα, ένα από τα αιτήματα τα οποία είχαμε θέσει στη συνάντησή μας με τον κ. Αραχωβίτη. Ωστόσο, ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιές ποικιλίες θα είναι αυτές που θα αποζημιωθούν κι αν είναι από τα χρήματα που πρόκειται να δοθούν για τα επιτραπέζια ροδάκινα, όπως και για το χρονοδιάγραμμα της καταβολής των αποζημιώσεων. Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε, αν στις αποζημιώσεις που θα δοθούν, θα συμπεριλαμβάνονται και άλλα φρούτα, όπως τα βερύκοκα και τα δασμάσκηνα. Όμως ακόμη και το αν μας ενημερώνουν από το ΥΠΑΑΤ ότι θα αποζημιωθούν και τα συμπύρυνα ροδάκινα, θα πρέπει να καταλάβουν οι συνάδελφοί μας αγρότες, ότι κερδίζεται, κερδίζεται με αγώνες, που δίνονται στο δρόμο κι όχι με λόγια. Για να πετύχουμε δικαίωση των αγώνων μας συνεπώς, απαιτείται όλοι μας να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Άλλος δρόμος για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας δεν υπάρχει. Κι όσο θα λειτουργούμε πάνω σ' αυτό το πνεύμα, θα καταφέρνουμε να κερδίζουμε και κάτι».

 

3 δις ευρώ λιγότερα στο «πορτοφόλι» της ΚΑΠ για την Ελλάδα

Στο μεταξύ, το ερώτημα που πλανάται είναι το αν θα είναι το «κύκνειο άσμα» για τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα ή η ευκαιρία για την επανεκκίνησή του; Κι αυτό γιατί οι προτάσεις της Κομισιόν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2017 συμπυκνώνονται σε δύο πόλους: συρρίκνωση των κονδυλίων και πολλαπλή συμμόρφωση του αγρότη σε διάφορες πρακτικές (ψηφιοποίηση, πρασίνισμα κ.α.), για να μπορέσει να λάβει τη βασική ενίσχυση.

Η ευρωπαϊκή... βοήθεια για την ελληνική παραγωγή, βάσει των όσων έχουν έως σήμερα παρουσιαστεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη κατά τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Πανευρωπαϊκά, η χρηματοδότηση για την άμεση ενίσχυση των αγροτών (Α' Πυλώνας της ΚΑΠ) υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί πάνω από 11%, όσο για τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (Β' Πυλώνας ΚΑΠ - δηλαδή του επιχειρησιακού εργαλείου που έχουν τα κράτη – μέλη, για να χαράσσουν την πολιτική τους στον αγροτικό κλάδο τα επόμενα χρόνια, στηρίζοντας συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς - οι προβλέψεις αναφέρουν μειώσεις από 21% έως και 26%.

Συνεπώς, τα πράγματα δυσκολεύουν, περαιτέρω, για τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι από τις 17 Δεκεμβρίου 2018 βρίσκονται ήδη στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το υψηλό κόστος παραγωγής, λόγω ακριβών εισροών (φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα) και εφοδίων, τη φορολόγηση, τις ασφαλιστικές εισφορές κλπ.

Μπροστά σ' αυτή τη νέα κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης υποστηρίζει σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα τη διατήρηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα, εξασφαλίζοντας νέους πόρους που θα καλύψουν το καθαρό κόστος του Brexit και τις νέες προτεραιότητες.

 

Περιβαλλοντικές απαιτήσεις

Η, δε, Κομισιόν σε συμμόρφωση και των ευρωπαϊκών στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, προτείνει μια οικολογική ΚΑΠ. Οι άμεσες ενισχύσεις (ο βασικός μηχανισμός πληρωμής βάσει στρεμμάτων παραμένει), όπως διαφαίνεται, θα αποτελούν και στην επόμενη προγραμματική περίοδο το μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού της. Όμως, για να τις λαμβάνουν οι αγρότες, τίθενται αυξημένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις για όλες τις εκμεταλλεύσεις. Σύμφωνα με τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΚΑΠ μετά το 2020 πρέπει να διασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια και ποιότητα των τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής των αγροτικών περιοχών, την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Για να αποφευχθούν οι στόχοι, πρέπει οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις να εκσυγχρονιστούν και να απομακρυνθούν από το παλαιό μοντέλο, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και στην ψηφιοποίηση, με ενίσχυση της έρευνας. Επιπλέον, θα ενισχυθεί το «πρασίνισμα» που υπάρχει και στην τρέχουσα ΚΑΠ, βάσει του οποίου οι παραγωγοί αμείβονται με επιπλέον ενισχύσεις για «πράσινες» πρακτικές που εφαρμόζουν.

 

Παρακολούθηση της συμόρφωσης

Το κομβικό σημείο, ωστόσο, θα είναι η παρακολούθηση της συμόρφωσης, όχι του κάθε παραγωγού αλλά του κάθε κράτους - μέλους. Ετσι, θεωρεί η Κομισιόν ότι θα μπορεί να ελέγχει την πολιτική που εφαρμόζει κάθε χώρα και εαν τελικά τα χρήματα που δίνει αποδίδουν προς όφελος της ευρωπαϊκής γεωργίας. Γι' αυτόν τον  λόγο απαιτείται η ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Αν ο ετήσιος έλεγχος που θα γίνεται καταδείξει ότι η πλειονότητα των στόχων δεν υλοποιούνται θα επιβάλλονται κυρώσεις που μπορεί να φτάνουν εως και την αναστολή των πληρωμών.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ενστάσεις έχουν υποβληθεί από όλα τα κράτη - μέλη. Ο σχεδιασμός της επόμενης ΚΑΠ, όπως επισημαίνει η πολιτική ηγεσία και του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα αυξήσει το κόστος και τη γραφειοκρατία, επιβαρύνοντας τις εθνικές διοικήσεις κατ' επέκταση τους αγρότες.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για τη νέα ΚΑΠ αυτή την περίοδο συζητούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατατίθενται οι τροπολογίες και προχωρεί η διαβούλευση με τα κράτη - μέλη, διαδικασίες που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί προς τα τέλη Ιανουαρίου ώστε το τελικό κείμενο να προωθήσει στο Συμβούλιο για έγκριση.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡ. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής