breaking news Νέο

"Στα μαχαίρια" Υπουργείο Παιδείας και Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες με αφορμή τους επόμενους διορισμούς

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, Ομοσπονδία Αναπληρωτών και προσωπικό της Ειδικής Αγωγής), με αφορμή τους επόμενους διορισμούς των εκπαιδευτικών.

Το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα διορισμών, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, δόθηκε σε διαβούλευση την παραμονή των Χριστουγέννων, με την προθεσμία να λήγει σήμερα Παρασκευή 4 Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή, ίσως και με αλλαγές και... τροπολογικές εκπλήξεις, στις οποίες συχνά αρέσκεται το υπουργείο Παιδείας.

 

Αμφιβολίες

Οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί αμφισβητούν το συνολικό αριθμό των 15.000 προσλήψεων, που υπόσχεται η κυβέρνηση, καθώς εκεί περιλαμβάνεται και το βοηθητικό προσωπικό της Ειδικής Αγωγής. Επίσης, αμφιβάλλουν για το αν μπορεί το φιλόδοξο πρόγραμμα διορισμών να εκτελεσθεί εντός χρονοδιαγράμματος (έως το 2021), λόγω του τεράστιου όγκου των φακέλων που θα κατατεθούν (εκτιμώνται σε περισσότερους από 200.000).

Αιχμή του δόρατος των αιτιάσεων των εκπαιδευτικών είναι η προϋπηρεσία και τα κοινωνικά κριτήρια, που εντάσσονται στον πίνακα των μορίων για τις προσλήψεις, αλλά και η ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τώρα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το ΑΣΕΠ υποβαθμίζεται και καθίσταται γραφείο υποδοχής φακέλων υποψηφιοτήτων, αντί να επιβλέπει διαγωνιστικές διαδικασίες. Το νέο σύστημα προσλήψεων προβλέπει ενιαία μοριοδότηση με κριτήρια ακαδημαϊκά, κοινωνικά (πολύτεκνοι, μόνιμη αναπηρία 67% και άνω) και προϋπηρεσίας (μία μονάδα ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας με ανώτατο συνολικό όριο τις 120 μονάδες).

Διορισμοί θα γίνονται κάθε δύο χρόνια μέσω προκήρυξης, την ευθύνη της οποίας αναλαμβάνει το ίδιο το ΑΣΕΠ, ενώ το ενιαίο σύστημα μοριοδότησης θα ισχύει τόσο για το διορισμό μονίμων, όσο και για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

 

Θ. Κακαγιάννης : «Πολύ περισσότερες οι ανάγκες στη Γενική Παιδεία απ' ό,τι στην Ειδική Αγωγή»

Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας, Θόδωρος Κακαγιάννης, αμφισβητεί το αν θα γίνουν διορισμοί, γιατί- όπως επεσήμανε μιλώντας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» - δεν προβλέπονται μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Διορισμοί δεν θα γίνουν μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Γενική Παιδεία, παρά μόνο στην Ειδική Αγωγή, ενώ οι ανάγκες είναι σ' όλα τα σχολεία. Ναι μεν μπορεί οι ανάγκες να υπάρχουν στην Ειδική Αγωγή, αλλά στη Γενική Παιδεία είναι πολύ περισσότερες και, μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπερβαίνουν τις 15.000», σημείωσε.

Μάλιστα, ο ίδιος έγινε ακόμα πιο παραστατικός, τονίζοντας πως «έχουν συνταξιοδοτηθεί 17.000 συνάδελφοί μας και δεν έχει διοριστεί ούτε ένας στη Γενική Παιδεία τα τελευταία 8 χρόνια. Καλύπτοντας τα κενά με τους 4.000 αναπληρωτές στη Γενική Παιδεία, με 7.000 θέσεις που χάθηκαν με την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, με κατάργηση μαθημάτων και με περιορισμό του ωρολογίου προγράμματος».

«Επιπλέον», ανέφερε ο Θόδωρος Κακαγιάννης, «είναι και πολλά τα κενά, που κρύφτηκαν από τον περιορισμένο αριθμό τμημάτων του αυξημένου αριθμού μαθητών μέσα σ' αυτά τα τμήματα. Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι το 90% των τμημάτων είναι με 27 μαθητές, όπως ακόμα και τα τμήματα κατεύθυνσης στο Λύκειο».

 

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Κακαγιάννης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής