breaking news Νέο

Μιχάλης Χαλκίδης : «Κρίσιμη τετραετία, να αλλάξουμε τα δεδομένα»-Αποκλειστική συνέντευξη

Μιχάλης Χαλκίδης : «Κρίσιμη τετραετία, να αλλάξουμε τα δεδομένα»-Αποκλειστική συνέντευξη

Μιχάλης Χαλκίδης. Δέκα χρόνια δήμαρχος Μελίκης και δώδεκα χρόνια πρώτος βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας. Ένας έμπειρος πολιτικός, που ποτέ δεν «μάσησε» τα λόγια του, απ΄ όποια θέση ευθύνης τον επέλεξαν οι πολίτες του τόπου μας. Ένα είναι σίγουρο. Ότι ο πρώην δήμαρχος και βουλευτής και νυν υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας άφησε έντονο το στίγμα του στην Ημαθία. Δεν είναι άλλωστε εύκολο να εκλεγείς για δώδεκα χρόνια πρώτος βουλευτής, έχοντας αντιμετωπίσει και τη φθορά να συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση. Ο Μιχάλης, όπως τον προσφωνούν οι φίλοι του στον πρώτο ενικό, είπε πολλά και σημαντικά στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Πέμπτης 3ης Ιανουαρίου, στις ΑΝΑ…κρίσεις της διαδικτυακής μας τηλεόρασης, σε παράλληλη ζωντανή μετάδοση από το ραδιόφωνό μας, το «ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ 102,8». Όλη τη συνέντευξη μπορείτε να τη δείτε σε επανάληψη στο www.imerisia-ver.gr. Τα σημαντικότερα σημεία της σας τα παρουσιάζουμε στο σημερινό φύλλο, ευχόμενοι καλή χρονιά στους τηλεθεατές, ακροατές και αναγνώστες της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ.

Θόδωρος Ελευθεριάδης

Ηγετική φυσιογνωμία ο Κώστας Καραμανλής

«Ο Κώστας Καραμανλής ήταν και είναι η μεγαλύτερη ηγετική φυσιογνωμία της χώρας, μετά τον εθνάρχη, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ασπάστηκα τις αρχές του καραμανλισμού, θεωρώντας ότι τα χρόνια της κυβερνητικής μου θητείας στην Ημαθία, αλλά και αυτά που ήμουν στην αντιπολίτευση, έφεραν αποτέλεσμα. Και αυτό το αποκομίζω ακόμη και σήμερα από την επαφή με τους πολίτες  όλης της Ημαθίας και όχι μόνο της Αλεξάνδρειας. 
Στις εκλογές του 2012 έλαβα μια πολύ δύσκολη απόφαση, παρά το γεγονός ότι  πιέστηκα πάρα πολύ από πολλούς πολιτικούς φίλους να μην υποβάλλω την παραίτησή μου και ενώ είχε ανακοινώσει ο Αντώνης ο Σαμαράς και το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο νομό. Έβλεπα αυτά που ερχόντουσαν, τα οποία δεν θα μπορούσα να τα ψηφίσω.
Τότε δεν φανταζόμουν ότι θα είναι τόσο τραγικά  τα πράγματα, ότι έρχονται δύσκολες στιγμές για τους Έλληνες πολίτες, στις οποίες τους οδήγησε το σύνολο του πολιτικού συστήματος, αφού δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση που μας οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ.
Η  σημερινή κυβέρνηση ακολουθήσει μία πολιτική, η οποία τελικά δεν οδηγεί πουθενά, χειροτερεύοντας την κατάσταση που παρέλαβε την οικονομία.
Μπορεί πρόσκαιρα η επιδοματική πολιτική να αντιμετωπίζεται θετικά από κάποια μερίδα πολιτών, η οποία όντως είναι σε ασθενή κατάσταση  και πρέπει να στηριχθεί.
Για να σταθεί όμως η οικονομία στα πόδια της, πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική. Δεν γίνεται τίποτε,  αν μαζεύεις χρήματα μόνο από τη φορολογία στις επιχειρήσεις. 
Το 2007 πολλές επιχειρήσεις της Ημαθίας στάθηκαν στα πόδια τους με τα δάνεια που παραχωρήσαμε με την εγγύηση του δημοσίου. Στηρίξαμε  τους απολυμένους των εργοστασίων της Νάουσας. Υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις προς όφελος των αγροτών μας, οι οποίοι πήραν σοβαρές αποζημιώσεις για το ρωσικό εμπάργκο, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ τώρα παίρνουν ψίχουλα. Δεν λύνονται τα προβλήματα των αγροτών ούτε με ανακοινώσεις, ούτε με ερωτήσεις και επερωτήσεις. Εάν δεν σταθεί η πολιτική ηγεσία του νομού δίπλα στα προβλήματα των αγροτών και δεν πάει στην Αθήνα να διεκδικήσει συνολικά, δεν πρόκειται να δούνε άσπρη μέρα οι αγρότες μας».

Καλή η συνεργασία μου με Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«Η συνεργασία μου με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την εποχή της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, αλλά και την εποχή που ήταν αυτός στην κυβέρνηση, ήταν καλή, όπως και με τους άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τον Τόλκα και το Γικόνογλου. Αντιμετωπίσαμε τα πράγματα της Ημαθίας χωρίς μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε μεγάλη προσφορά στο νομό μας. Το έχω πει και στις ομιλίες μου και παρεξηγήθηκε από τον πολιτικό μου χώρο, ότι σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η σχολή αστυφυλάκων στη Νάουσα και η σχολή επιμόρφωσης στη Βέροια, φέρουν τη σφραγίδα του».

Το πολιτικό κλίμα στη βουλή είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο

«Το πολιτικό κλίμα στη Βουλή είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Η κατάσταση είναι κωμικοτραγική με αυτά που συμβαίνουν. Στην πορεία της ελληνικής πολιτείας υπήρξαν πολιτικοί άνδρες, οι οποίοι υπηρέτησαν πραγματικά ως λειτούργημα το αξίωμα που τους έδωσε ο λαός και άντρες οι οποίοι δυστυχώς το εκμεταλλεύτηκαν ποικιλοτρόπως .Η πολιτεία οφείλει και να τους ξεμπροστιάσει και να τους τιμωρήσει και προς παραδειγματισμό των υπολοίπων.
Στη χώρα μας έχουν εξανεμιστεί εκατομμύρια ολόκληρα από διάφορες προμήθειες που έχουν δοθεί  και δεν τιμωρήθηκε κανείς. Ο Τσοχατζόπουλος και ο Παπαντωνίου είναι η κορυφή του παγόβουνου. Οι πολιτικοί που «έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι» πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Δεν μπορούν οι εκάστοτε κυβερνώντες να κρύβονται πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αυτό που με ανησυχεί όμως περισσότερο είναι ότι αυτά τα εννιά χρόνια της κρίσης, αντί να καλυτερεύσει η νοοτροπία του Έλληνα, έγινε χειρότερη, κάτι που είναι τραγικό, ιδίως για τη νέα γενιά».

Με ενδιέφερε η δημαρχία στη Βέροια, αλλά είχα δώσει το λόγο μου σε φίλους στην Αλεξάνδρεια και πάνω από όλα είμαι μπεσαλής

«Είναι αλήθεια ότι για ένα χρονικό διάστημα, δύο-τριών μηνών, υπήρχε αρκετή πίεση από πλευράς της ηγεσίας της ΝΔ, αλλά και από την πλευρά των πολιτών εδώ στη Βέροια, για να είμαι υποψήφιος δήμαρχος. Δεν σας κρύβω ότι, αν δεν έδινα το λόγο μου στην Αλεξάνδρεια, θα κατέβαινα στη Βέροια.
 Ξέρετε, έχω ένα χαρακτηριστικό, που πολλές φορές μου έχει κοστίσει, να κρατάω το λόγο μου, είναι αυτό που λέμε στην κοινή γλώσσα πολύ μπεσαλής, με όποιες συνέπειες και αν έχει αυτό. Ήρθα σε επαφή στην περιοχή της Αλεξάνδρειας με φίλους και επειδή ανήκει και ο πρώην Δήμος Μελίκης,  δεν θα μπορούσα να εγκαταλείψω αυτήν την προσπάθεια. Στόχος μου δεν είναι η καρέκλα. Έκανα 22 χρόνια δήμαρχος και βουλευτής. Θεωρώ  όμως αυτή την τετραετία που έρχεται, κρίσιμη για την Αλεξάνδρεια. Πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα, αφού ο δήμος μας είναι ο πιο αδικημένος δήμος της περιοχής. Θεωρώ ότι δεν έπεσε σε καλά χέρια. Με την εμπειρία μου και τις δυνατότητές μας θα βάλω ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια». 

Δεν θα ασχοληθώ με το πρόσωπο Παναγιώτης Γκυρίνης, αλλά με την πολιτική του

«Δεν θα ασχοληθώ με το πρόσωπο του Παναγιώτη Γκυρίνη. Θα ασχοληθώ με την πολιτική του. Το πρόσωπό του κρίθηκε στη συνείδηση της κοινωνίας, όπως και η συμπεριφορά του. Δεν κρύβω ότι τον στήριξα, γιατί πίστευα ότι μαζί με τους συνεργάτες τους θα αποτελούσε μια ομάδα ανθρώπων, που θα έκαναν πέντε πράγματα. Απλά, όταν επιλέγεις ένα δήμαρχο, τον επιλέγεις για να σου καλυτερεύσει την καθημερινότητα και να σου κάνει και πέντε σοβαρά έργα, που χρειάζεται η περιοχή σου, για να καλυτερεύσει η καθημερινότητα και των παιδιών και των εγγονών σου. Η διοίκηση Γκυρίνη ήτανε η  πιο αποτυχημένη διοίκηση στο Δήμο της Αλεξάνδρειας. Από την πρώτη στιγμή, λόγω της συμπεριφοράς του, οδηγήθηκαν σε παραίτηση δημοτικοί σύμβουλοι και στο τέλος, αυτή τη στιγμή, φτάσαμε να του έχουμε μείνει οι μισοί της παράταξής του.
Αν συγκρίνεις τη θητεία του Φώτη του Δημητριάδη, σε σχέση με τη σημερινή, θα νομίσεις ότι επρόκειτο για το Χρυσό Αιώνα του Περικλέους. Ο Γκυρίνης δεν έκανε ούτε ένα έργο στην Αλεξάνδρεια. Το παλιό λεωφορείο του δήμου Μελίκης σαπίζει, ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, παίρνοντας φωτιά τόσες φορές, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία των κατοίκων από τις διοξίνες που εκλύονται. Επί Δημητριάδη υπήρχαν 8 απορριμματοφόρα και τώρα λειτουργούν μόλις 3. Στα χωριά τα σκουπίδια είναι αμάζευτα εδώ και 10 μέρες. Το ένα απορριμματοφόρο που ήταν για ανακύκλωση, έγινε και αυτό για σκουπίδια. Ανακύκλωση πλέον δεν γίνεται στο δήμο μας. Η δημοτική αρχή έχασε το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. 4 εκ. ευρώ πήρε η Βέροια, 2,5 η Νάουσα και εμείς τίποτε. Ο δήμος μας είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός και όμως πήρε για αγροτική οδοποιία 200.000 ευρώ, όταν η Βέροια πήρε 1 εκ. και η Νάουσα 900.000. Τραγική η κατάσταση και με τα αδέσποτα. Ο Γκυρίνης δεν έκανε τίποτε».

Θα είμαι δήμαρχος για μια τετραετία

«Έχω καταθέσει μια σειρά καινοτόμων προτάσεων, που θα φέρουν μπροστά το δήμο. Το μήνυμα που έστειλα, ήταν ξεκάθαρο. Θα είμαι δήμαρχος μια τετραετία, θα κάνω τις απαιτούμενες παρεμβάσεις και από και πέρα θα αφήσω τη σκυτάλη στη νέα γενιά. Ο συνδυασμός μου συνδυάζει την εμπειρία και τη γνώση με τη νιότη. Ο βασικός κορμός του προγράμματός μας συντάσσεται από ομάδες εργασίες στις δημοτικές ενότητες του δήμου, ενώ κατόπιν θα γίνει διαβούλευση με τους πολίτες όλης της Αλεξάνδρειας».

Κάλεσμα σε Ναλμπάντη και Πανταζόπουλο 

«Καλώ τον Κώστα Ναλμπάντη και τον Αργύρη Πανταζόπουλο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Είναι νέοι άνθρωποι, μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι, αφού δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε, αλλά αντίθετα να προσφέρουμε στον τόπο μας».
 
Κάποιοι νομίζουν από θα καρπωθούν εκλογικά οφέλη από τον «Κλεισθένη»

«Κάποιοι νομίζουν ότι με τον «Κλεισθένη» θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών θέσεις, καρπωνόμενοι εκλογικά οφέλη. Εγώ ζητάω από τους συμπολίτες μου ξεκάθαρες λύσεις. Τις επόμενες βδομάδες θα κάνω συγκέντρωση στο «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο», που χωρά 1.200 άτομα».

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής