breaking news Νέο

Τι προτείνουν οι δικηγόροι εν όψει αναθεώρησης του Συντάγματος-Συνάντηση Καραβασίλη-Πέπα

Τι προτείνουν οι δικηγόροι εν όψει αναθεώρησης του Συντάγματος-Συνάντηση Καραβασίλη-Πέπα

Τις θέσεις τους εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος διατύπωσαν οι δικηγόροι κατά την ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε το Σάββατο (12 Ιανουαρίου), υπό την προεδρία του Δημήτρη Βερβετού, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεώργιος Σάρλης.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, η Ολομέλεια προτείνει :

  1. Διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος διάχυτου και παρεμπίπτοντος ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων.
  2. Αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων με πρόταση και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
  3. Απαγόρευση συμμετοχής δικαστικών λειτουργών που αφυπηρετούν λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης σε όλες τις πολιτικές και δημόσιες θέσεις συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων Αρχών.
  4. Αξιοκρατική (και όχι κατ' αρχαιότητα) προαγωγή και ουσιαστική επιθεώρηση των δικαστικών λειτουργών.
  5. Διατύπωση γνώμης από το δικηγορικό σώμα διά των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του ενώπιον του ΑΔΣ για την υπηρεσιακή κατάσταση (προαγωγές και αξιολόγηση) των δικαστικών λειτουργών.
  6. Συνταγματική οριοθέτηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων με δυνατότητα καθορισμού του αριθμού των εκδικαζόμενων υποθέσεων και του χρόνου εκδόσεως των δικαστικών αποφάσεων από τον κοινό νομοθέτη.
  7. Διατήρηση του Μισθοδικείου.
  8. Διατήρηση του όρου ηλικίας των 67 ετών ως προς την συνταξιοδότηση των δικαστικών λειτουργών.
  9. Τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος στη Στρατιωτική Ποινική Δικαιοσύνη. Η Ολομέλεια εξάλλου δεν ενθαρρύνει τη συνδρομή και τη με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή των συλλόγων στην άσκηση ένδικων βοηθημάτων με αντικείμενο τη διεκδίκηση ιδιωτικών απαιτήσεων, οποιοσδήποτε μορφής, ενέργεια που εμπίπτει στο αποκλειστικό έργο του Δικηγόρου.

Τέλος, ζήτησε την παράταση του χρόνου υποβολής δηλώσεων επαγγελματικών λογαριασμών της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου, καθ' όσον πλείονα κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία το δικηγορικό σώμα έχει θέση υπόψη του αρμόδιου υπουργείου, παραμένουν εισέτι αναπάντητα.

-Επίσκεψη του Φώτη Καραβασίλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης και συνάντηση με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Επιπλέον, στη συνεδρίαση της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος πήρε μέρος και ο κ. Φώτης Καραβασίλης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας (φωτό), ο οποίος τη Δευτέρα (14/1) επισκέφτηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης και, όπως έγινε γνωστό, είχε επαφές με το γενικό γραμματέα κ. Γεώργιο Σάρλη και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, όπου και ανάμεσα στ' άλλα, έθεσε και το ζήτημα – ως γνωστόν – με τη μη λειτουργία του κυλικείου του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης.

Ακόμα, ο κ. Καραβασίλης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Πέπα, τον οποίο και προσκάλεσε στη Βέροια, με αφορμή το ότι ο τελευταίος (και ευρισκόμενος σε καθεστώς συνταξιοδότησης) χρημάτισε το διάστημα 1982-1984 πρόεδρος Πρωτοδικών Βέροιας. Από την πλευρά του ο κ. Πέπας αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Καραβασίλη με χαρά, οπότε και αναμένεται να καθορισθεί η επίσκεψη του Ανώτατου Δικαστικού Λειτουργού της χώρας στην πρωτεύουσα της Ημαθίας.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής