breaking news Νέο

Πολλά εν... ολίγοις από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Πολλά εν... ολίγοις από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Στους γνώριμους ρυθμούς του επέστρεψε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, το οποίο πραγματοποίησε τη Δευτέρα την πρώτη του συνεδρίαση στο 2019, στην οποία πάντως δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης.

 

-Λειτουργία και ρόλος του Βλαχογιάννειου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

 

Πρώτο θέμα συζήτησης, ανάμεσα στα 63 που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη, η έκφραση άποψης του σώματος για τη λειτουργία του «Βλαχογιάννειου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα». Το θέμα τέθηκε στο σώμα από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργο Μελιόπουλο, ο οποίος στην αναφορά του εστίασε στο γεγονός ότι κάποια από τα εκθέματα προσβάλλουν και εγείρεται ζήτημα μονόπλευρης παρουσίασης των γεγονότων, που σημάδεψαν μια ιστορική περίοδο της Ελλάδας, όπως αυτή του εμφυλίου πολέμου.

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης στην εισήγησή του δέχθηκε ότι δικαιολογημένα το περασμένο καλοκαίρι δημιουργήθηκε φασαρία για τα εκθέματα του κ. Κανέλλου Ντόντου, τα οποία – όπως είπε – με παρέμβαση του Διονύσιου Διαμαντόπουλου απομακρύνθηκαν. Ακόμα, όπως ενημέρωσε ο κ. Βοργιαζίδης, με πρόσκληση του Μητροπολίτη, έγινε ξενάγηση στο «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», μετά τα Θεοφάνεια, στο οποίο παρατήρησε πως το μόνο που έθετε μονόπλευρα τα πράγματα ήταν κάποια πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής εκείνης, για τα οποία και ζητήθηκε είτε να απομακρυνθούν, είτε να προστεθούν και άλλα της αντίπαλης πλευράς, ούτως ώστε να υπάρχει μια πληρέστερη ενημέρωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Πέτρος Τσαπαρόπουλος, εξέφρασε την άποψη πως το ζήτημα είναι ποιός κάνει την ξενάγηση των επισκεπτών και των μαθητών, τη στιγμή που – όπως επεσήμανε – ο υπεύθυνος του Μουσείου έχει ακροδεξιές απόψεις, τις οποίες και δεν κρύβει.

Με τη σειρά τους, Γιώργος Γουλτίδης και Νίκος Μπέκης ζήτησαν την απομάκρυνση του κ. Ντόντου, ενώ ο Θανάσης Αποστολόπουλος, σημείωσε : «Σταθερός στόχος θα πρέπει να είναι η λειτουργία του Βλαχογιάννειου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα», στα πλαίσια της νομιμότητας. Γι' αυτό θα πρέπει, κατά την επαναλειτουργία του, να εκπληρώνει τον επιστημονικό και παιδαγωγικό του ρόλο και να μη χρησιμοποιείται για πολιτική εκμετάλλευση, ώστε να δηλητηριάζεται η νέα γενιά με μισαλλοδοξία και να μην κακοποιεί την ιστορική αλήθεια».

Το λόγο στη συζήτηση του εν λόγω θέματος ζήτησε και πήρε επί προσωπικού η κ. Ευγενία Καβαλάρη, σύζυγος του δημοσιογράφου – συγγραφέα Αλέκου Χατζηκώστα, λέγοντας : «Έπεσα θύμα στοχοποίησης από το Μητροπολίτη. Ένα επικίνδυνο φαινόμενο, που χρόνια είχε να συμβεί. Στοχοποίησε το ΚΚΕ, παρατάξεις, τον Αλέκο Χατζηκώστα και εμένα, που με ανέφερε ως εκπαιδευτικό σύζυγο. Ανώνυμη απλή σύζυγο, σε αντίθεση με το οικογενειακό δίκαιο που επικρατεί. Τεχνηέντως η ανακοίνωση δεν συμπεριέλαβε τις ανακοινώσεις όσων τοποθετήθηκαν, παρά μόνο το όνομα του Αλέκου Χατζηκώστα και της συζύγου του. Η στοχοποίηση είναι ολισθηρό φαινόμενο και θα έπρεπε να σας απασχολήσει. Στέλνεται ένα μήνυμα τρομοκράτησης προς την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι να δουν το θέμα του περιεχομένου της ιδιωτικής συλλογής και του φαινομένου της στοχοποίησης».

Κατόπιν όλων αυτών, προτάθηκε από το δήμαρχο (όπως γράψαμε και χθες) η σύσταση τριμελούς επιστημονικής επιτροπής, τα μέλη της οποίας θα προέρχονται από το Δήμο, την Εκπαίδευση και την Εκκλησία και θα ζητήσει από το Μητροπολίτη κ. Παντελεήμων τον έλεγχο των εκθεμάτων, που φιλοξενούνται στο «Βλαχογιάνειο» Μουσείο. Πρόταση η οποία και έγινε δεκτή με την αρχή της πλειοψηφίας (1 ψήφος κατά και 8 λευκά).

 

-Συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας

 

To συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και τα όσα απαράδεκτα γεγονότα έλαβαν χώρα σ' αυτό, αποτέλεσε θέμα σχολιασμού στην προχθεσινή συνεδρίαση του σώματος.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Πολιτών», Αντώνης Καγκελίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την εκτεταμένη χρήση χημικών που έγινε, όπως και τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο που έδωσε μέσω της Αστυνομίας. Παράλληλα, κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει ειρηνικά στο συλλαλητήριο της Βέροιας, που πραγματοποιήθηκε χθες στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημαρχείου, με μόνο σύνθημα την κατάργηση της «Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο Βασίλης Λυκοστράτης έκρινε απαράδεκτη τη «Συμφωνία των Πρεσπών», σημειώνοντας ότι θα φέρει αναταραχή, ζητώντας συνάμα η κυβέρνηση να προβεί σε δημοψήφισμα για το επίμαχο θέμα, προκειμένου να ακουστεί η λαϊκή βούληση.

Ο Γιώργος Σοφιανίδης ανέφερε πως «δεν θα υπάρχουν σύμβολα κομμάτων, αλλά και δεν θα ζητηθούν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων απ' όσους θα διαδηλώσουν στο συλλαλητήριο της Βέροιας».

Με τη σειρά του, ο Θανάσης Αποστολόπουλος τόνισε : «Την Τρίτη είναι η μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση να βάλουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν, να αφήσουμε στο σπίτι την κομματική μας ταυτότητα και να δώσουμε όλοι μαζί το παρών στο Πανημαθιώτικο Συλλαλητήριο».

Από την άλλη, ο Νίκος Μπέκης έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών», η οποία, όπως είπε, λύνει ένα ζήτημα, που χρόνιζε επί δεκαετίες, τέμνει οριζόντια το πολιτικό προσωπικό και αλλάζει το σκηνικό. Ο ίδιος προσέθεσε πως τα κόμματα που διαφωνούν, δεν διαφωνούν για το όνομα, αλλά με την εθνότητα και τη γλώσσα. Και πως τα κόμματα προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από την εν λόγω συμφωνία. Μάλιστα, ο κ. Μπέκης κατέστησε σαφές πως δεν διαφωνεί με την κινητοποίηση, αλλά με τη θαλπωρή που βρίσκουν μέσα σ' αυτή ακροδεξιά στοιχεία.

 

-Μήνυση από τον πρώην εργολάβο της γέφυρας Κούσιου

 

Ενημέρωση για τη μήνυση που κατέθεσε ο πρώην κατασκευαστής της γέφυρας Κούσιου ζήτησε να γίνει ο Γιώργος Γουλτίδης. Κληθείς να απαντήσει ο δήμαρχος ανέφερε πως ο πρώην εργολάβος προσπαθεί να βγάλει χρήματα από αυτή την ιστορία. Σημείωσε, δε, πως «δεν τα έχει καταφέρει μέχρι τώρα, ούτε και τώρα θα τα καταφέρει».

 

-Αναψυκτήριο στο Μακροχώρι, εξωτερικές τουαλέτες και φωτισμός στον κόμβο του ‘66

 

Το ερώτημα, γιατί ο Δήμος δεν προχωρά στην εκμίσθωση του αναψυκτηρίου στο Μακροχώρι, έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τραπεζανλής. Συνάμα ο ίδιος μίλησε και για εξωτερικές τουαλέτες που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, ενώ ενημέρωσε πως λύθηκε το πρόβλημα φωτισμού στον κόμβο '66 από την Περιφέρεια, στην οποία και απέδωσε ευχαριστίες.

Απάντηση για όλα αυτά ο κ. Τραπεζανλής έλαβε από το Διονύση Κουλουριώτη, πρώην πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Αποστόλου Παύλου και νυν δημοτικό σύμβουλο με την πλειοψηφούσα παράταξη, που επεσήμανε ότι το αναψυκτήριο έκλεισε το 2003, για το λόγο ότι ήταν αυθαίρετο και έχει παραχωρηθεί (στη θητεία διοίκησης στο Δήμο Αποστόλου Παύλου του Απόστολου Νεστορόπουλου) στην εκκλησία, η οποία και το χρησιμοποιεί ως αίθουσα εκδηλώσεων σε μνημόσυνα.

Για τις τουαλέτες ο κ. Κουλουριώτης ανέφερε ότι από το 2014 είναι κλειδωμένες και πως οι πωλητές της λαϊκής αγοράς διευκολύνονται για τις ανάγκες τους από τις τουαλέτες που υπάρχουν στο ισόγειο του πρώην δημαρχιακού μεγάρου.

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής