breaking news Νέο

«Με ψευδεπίγραφες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τη Συμφωνία των Πρεσπών» - Του Λ. Αυγενάκη

«Με ψευδεπίγραφες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τη Συμφωνία των Πρεσπών» - Του Λ. Αυγενάκη

Ο θλιβερός κυβερνητικός θίασος του ΣΥΡΙΖΑ, η ιδεοληπτική παρέα που ανήλθε στην εξουσία από το περιθώριο της πολιτικής σκηνής με ψέματα, κενές υποσχέσεις και ακατάσχετη λασπολογία ακόμη και τώρα, στις τελευταίες τις στιγμές, περιποιεί τιμή στο …ένδοξο παρελθόν της και την παράδοση στην εξαπάτηση και την παραπλάνηση του ελληνικού λαού.

 

Ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών προσπαθεί με όλα τα μέσα να επιτύχει τον σκοπό της. Είναι πράγματι αδιανόητο, αλλά γεγονός πως η κυβέρνηση δεν έχει φέρει στη Βουλή το περιβόητο αναθεωρημένο Σύνταγμα των Σκοπίων, ούτε καν το προοίμιό του. Αναζωπυρώνοντας έτσι την ανησυχία πως η τελική μορφή του Συντάγματος των Σκοπίων είναι ακόμη χειρότερη και από την ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Μονομερώς τα Σκόπια έκαναν κάτι πρωτοφανές, μια αναθεώρηση υπό αίρεση. Τροποποίησαν συγκεκριμένο κεφάλαιο και οι αλλαγές  θα ισχύσουν όταν ολοκληρωθεί η διπλή διαδικασία στη δική μας Βουλή, όταν δηλαδή ψηφιστεί και το Πρωτόκολλο για το ΝΑΤΟ και η Συμφωνία, κάνοντας σαφές πλέον ότι υπάρχει ο γνήσιος κίνδυνος η Βουλή να ψηφίσει εν κενώ.

 

Με δύο λόγια οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου καλούμαστε να ψηφίσουμε στα τυφλά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχει κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων.

 

Πέρα όμως από τους τακτισμούς συγκάλυψης των πραγματικών δεδομένων η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την στήριξη των προθύμων και τη σιωπηρή συνέργεια των ΑΝΕΛ κατήργησε την εθνική στρατηγική, τις απαραβίαστες «κόκκινες γραμμές», που καμία κυβέρνηση και κανείς πρωθυπουργός δεν είχαν παραβεί.

 

Παραβίασε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας συνοψίζονται στα εξής:

α. Να μην “κερδίσει” οποιοσδήποτε άλλος την δυνατότητα να μονοπωλεί την ταυτότητα της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.

β. Να μη μπορεί οποιαδήποτε άλλη χώρα να εμφανιστεί σαν νόμιμος ή νομιμοφανής διεκδικητής της πολιτιστικής και της εδαφικής υπόστασης της Μακεδονίας που αποτελεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

γ. Να μην διαμορφωθούν προϋποθέσεις έγερσης ζητήματος ή δημιουργίας δήθεν «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

Δηλαδή, το ισοζύγιο κερδών και ζημιών είναι συντριπτικό σε βάρος της Ελλάδας.

 

Επιπλέον με τη συμφωνία των Πρεσπών τα Σκόπια εξασφαλίζουν:

α. Την αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας ότι οι πολίτες τους θα ονομάζονται «Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας»

β. Χρήση του όρου nationality (που μεταφράζεται και ως ιθαγένεια και ως εθνικότητα) αντί αυτή του όρου citizenship (που αποδίδει καλύτερα την έννοια της σχέσης του πολίτη με το κράτος).

γ. Αναγνώριση της γλώσσας ως «μακεδονικής».

δ. Αναγνώριση από την Ελλάδα και ελευθερία χρήσης των ακρωνύμιων MK και MKD («Makedonija») αντί ΝΜ ή ΝΜΚ (North Macedonia).

ε. Αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας μέσω της επαναλαμβανόμενης αναφοράς αυτής στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

στ. Δεν υπάρχει πουθενά μια ξεκάθαρη αναφορά στην Ελληνική Μακεδονία (Η Συμφωνία αναφέρεται “σε βόρεια περιοχή του Α Μέρους”)

ζ.  Αναγνώριση και ενίσχυση του αφηγήματος περί εθνικής «μακεδονικής» ταυτότητας (με εξαίρεση μόνο της ελληνικής αρχαίας ιστορίας)

η. Έναρξη διαδικασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, άσχετα από το εάν κυρωθεί η συμφωνία ή όχι.

ι. Δέσμευση  της Ελλάδας να μην αντιταχθεί,  όχι μόνο στην υποψηφιότητα, αλλά και στην ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» σε διεθνείς οργανισμούς χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση. Δηλαδή ακόμα και αν τα Σκόπια δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

ια. Συζήτηση για χρήση εμπορικών ονομασιών, σημάτων και επωνυμιών. Οι επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους.

ιβ. Σύσταση διεπιστημονικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας και των δύο χωρών ώστε να αρθούν οι αλυτρωτικές αναφορές. Πρόκειται δηλαδή, για έμμεση, αλλά σαφή παραδοχή, ότι και η Ελλάδα τρέφει και εκείνη αλυτρωτικές βλέψεις εναντίον των Σκοπίων! Δηλαδή, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας αποδεχόμαστε ότι η Ελλάδα είχε αλυτρωτικές αναφορές στην Ιστορία μας!

 

Βαριά ευθύνη φέρει για όλα αυτά φέρει και ο κ. Βούτσης, ο χειρότερος Πρόεδρος της Βουλής των τελευταίων δεκαετιών, ο οποίος καταπατώντας τον θεσμικό του όλο έχει κομματικοποιήσει πλήρως τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και λειτουργεί ως ο κομματικός απεσταλμένος του κ. Τσίπρα, δίχως να σέβεται, ούτε τηρεί τους κανόνες και τις διαδικασίες της Βουλής. Δυστυχώς και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχουν κουρελιαστεί, καθώς η Κυβέρνηση ενοχλείται από τον διαχωρισμός των εξουσιών κάτι που ο κ. Βούτσης το δηλώνει με κάθε τρόπο απολύτως ξεκάθαρα.

 

Όλα αυτά, όλες αυτές οι παραχωρήσεις από μια κατ’ ουσίαν απονομιμοποιημένη κυβέρνηση δημιουργούν ένα θερμοκήπιο εκρηκτικού αλυτρωτισμού και βέβαια επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα για την δήθεν «μακεδονική» μειονότητα στην Βόρεια Ελλάδα.

 

Η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θα κυρώσει μα συμφωνία που ενώνει τους Σκοπιανούς και διχάζει τους Έλληνες. Η ΝΔ προσέρχεται στη συζήτηση αυτή συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα και δεσμευόμαστε πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*

 

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής