breaking news Νέο

Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες τη Δευτέρα

  • Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες τη Δευτέρα
  • Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες τη Δευτέρα
  • Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες τη Δευτέρα
  • Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες τη Δευτέρα
  • Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες τη Δευτέρα

Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες τη Δευτέρα! Η προαναγγελθείσα απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής μπλόκων αγροτών για κινητοποιήσεις την 28η Ιανουαρίου σε κομβικά σημεία της χώρας (οι Σερραίοι στον Προμαχώνα, οι Θεσσαλοί στη Νίκαια και οι Θεσσαλονικείς στα Μάλγαρα), οδηγεί και τους αγρότες της περιοχής μας να κινηθούν με ανάλογο τρόπο.

H έκτακτη γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μέσης, είχζε ουσιαστικά τη μορφή ενός πανημαθιώτικου προσκλητηρίου, γιατί - όπως τονίστηκε - ο αγώνας θα πρέπει να είναι ενωτικός και μαζικός.

«Χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις πρέπει να πάμε μαζί ενωμένοι. Δεν γίνεται να κατεβαίνουμε σε κινητοποιήσεις διχασμένοι. Ακόμα και το επιχείρημα μεγαλοαγρότες - μικροί αγρότες δεν υπάρχουν πλέον. Δυστυχώς σήμερα οδηγηθήκαμε σ' ένα σημείο, που λέγαμε πριν από 5 χρόνια, ότι θα φτωχύνουμε. Έτσι, αποφασίστηκε οι κινητοποιήσεις μας να γίνουν με το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο. Να δώσουμε τη μάχη, τον αγώνα, γιατί επαληθεύονται οι προβλέψεις μας. Η επόμενη πρότασή μας είναι να βγούμε με τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας», ανέφερε αρχικά ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, Γενικός Γραμματέας του ΑΣΓ Βέροιας.

«Φάνηκε ότι, όταν υπάρχουν τα τρακτέρ, κάτι κερδίσαμε. Δεν είμαστε εμπαθείς με άλλες κοινωνικές ομάδες, γιατί κι αυτές περνούν δύσκολα. Εμείς πάντα σαν μπλόκο της Κουλούρας, υπήρξαμε φιλικοί και δεν μπλοκάραμε την κίνηση στην Εγνατία. Παρ' όλα αυτά, τιμωρηθήκαμε.

Όσο πιο πολλοί είμαστε με τρακτέρ, τόσο σίγουρο είναι πως θα εισακουστούμε και θα μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι. Δεν το κάνουμε από βίτσιο. Εμείς συνδικαλισμό κάνουμε και θέλουμε να υπερασπισθούμε αγροτικές οικογένειες και γεωργικές εκμεταλλεύσεις», πρόσθεσε.

Τόνισε, δε, πως «τη Δευτέρα θα πρέπει να δώσουμε ένα δυναμικό παρών και να βάλλουμε ζητήματα γενικότερα και της Ημαθίας».

 

Ζητήματα

Ως καίρια ζητήματα, τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να δει και να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα με μια σειρά μέτρα, που είναι αναγκαία, ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου έθεσε τις κατώτερες εγγυημένες τιμές, την άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο, τις χαμηλές τιμές και την κακοκαιρία, για την οποία δεν ευθύνονται οι αγρότες, τη μείωση του κόστους παραγωγής και το ότι ο ΕΛΓΑ με τις άκαιρες βροχοπτώσεις θα έπρεπε να μπει στα χωράφια και να κάνει τις εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή, που να καλύπτει και να αποζημιώνει στο εκατό τοις εκατό από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους.

«Παρ' όλα αυτά», είπε, «η Κυβέρνηση παρέβλεψε κάτι τέτοιο και μοίρασε με προγράμματα ήσσονος σημασίας (de minimis) πέρυσι μισό... κουβά αποζημίωσης. Το ίδιο κάνει και φέτος. Εμείς θέλουμε και θέλαμε ο ΕΛΓΑ να μας αποζημιώνει».

 

Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα στα 12.000 Ε

Ακόμα, ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου διατύπωσε το αίτημα για αφορολόγητο ατομικό εισόδημα τα 12.000 Ε συν 3.000 Ε για κάθε παιδί. «Ζητήσαμε ακατάσχετο 12.000 Ε και πήραμε 7.000 Ε. Κάτω από τα 12.000 Ε δεν κάνουμε πίσω, για να διαβιώσουμε με τις οικογένειές μας με αξιοπρέπεια, ενώ έθεσε επίσης και το θέμα των οφειλών και των κατασχέσεων. «Επειδή το σπίτι μας είναι η ψυχή μας, το χωράφι η ανάπτυξη και η επιβίωσή μας, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να κατασχέσει οικίες και χωράφια», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να βγούμε στον κόμβο της Κουλούρας και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον».

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα με τα Αγροτοδικεία, για τα οποία - όπως είπε - «παρ' ότι μας είπαν ότι θα σταματήσουν, εν τούτοις επιβάλλουν μεγαλύτερες ποινές».

Ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου - κατόπιν ερωτήματος που εκφράστηκε από τους παρόντες αγρότες - αναφέρθηκε και στους εργάτες γης. Όπως είπε, «ο ΥΠΑΑΤ εξετάζει μοντέλα τρίτων χωρών, με εργάτες που παρουσιάζονται ως τουρίστες. Είναι ένα ζήτημα, που θα πρέπει να το περάσουμε νομοθετικά, ώστε και εμείς να έχουμε τα εργόσημά μας αλλά κι αυτοί να φορολογούνται».

Από την πλευρά του, ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του ΑΣΓ Βέροιας, επεσήμανε πως «η 28η Ιανουαρίου είναι μία ημέρα καθοριστική, για να πάρουμε κάτι από αυτά που διεκδικούμε». Ο ίδιος έκανε λόγο για μαζική κινητοποίηση την ημέρα αυτή, «γιατί όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, πάντα κάτι κερδίσαμε».

Συνέστησε δε στους παρόντες αγρότες ότι θα πρέπει μια - δύο ημέρες να κάνουν υπομονή και να αφήσουν τις αγροτικές δουλειές (όπως κλάδεμα κλπ).

«Χωρίς αγώνα δεν κερδίζουμε τίποτα. Μιλάμε για τα αυτονόητα. Και ζητάμε να δούμε, αν είστε έτοιμοι για κινητοποιήσεις», είπε, δίνοντας το λόγο κατόπιν στους αγρότες και μέλη του συλλόγου, για να εκφράσουν τν δική τους άποψη και τα «θέλω» τους.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡ. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής