breaking news Νέο

24 μήνες παραμένει κλειστή για το κοινό η Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

24 μήνες παραμένει κλειστή για το κοινό η Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

Kλειστή εδώ και 24 μήνες παραμένει για το κοινό η Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Ο λόγος; Οι εργασίες συντήρησης που γίνονται στο συγκρότημα της Μονής και στον περιβάλλοντα χώρο, οι οποίες και αντιστοιχούν στο 70% όσων έχουν προγραμματισθεί να γίνουν.

Η Μονή – η οποία, σημειωτέον, λειτουργεί ως Μουσείο – είναι κλειστή από το Σεπτέμβριο του 2015 και τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2018.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρμοδίων φορέων της Τουρκίας, το σημαντικότερο και πιο δύσκολο από τα έργα που γίνονται στην περιοχή, είναι η αποκοπή και η απομάκρυνση ενός βράχου περίπου 600 τόνων, που υπέρκειται της μονής. Ο συγκεκριμένος βράχος, σύμφωνα με τους μηχανικούς, υπήρχε περίπτωση να πέσει και να καταστρέψει όλα τα ιστορικά κτίσματα.

Άλλο ένα σημαντικό έργο είναι οι πέντε εξέδρες παρατήρησης, που κατασκευάζονται σε διάφορα σημεία απέναντι από το μοναστήρι, σε ορεινό δρόμο που διασχίζει το βουνό. Τέλος, να αναφερθεί ότι έγιναν εργασίες και για την προστασία των ριζών των δένδρων, που εξείχαν στο μονοπάτι. Οι ρίζες αυτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι μάρτυρες ιστορίας τεσσάρων αιώνων! Είθε, λοιπόν, να ολοκληρωθούν μέσα στο 2018 οι εργασίες στο θρησκευτικό σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού και να καταστεί αυτό και πάλι επισκέψιμο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής