breaking news Νέο

Τάσος Χαλκίδης : «Δεν επιτρέπεται να στήνονται αγροτοδικεία»

Τάσος Χαλκίδης : «Δεν επιτρέπεται να στήνονται αγροτοδικεία»

Η παραπομπή σε δίκη 10 Θεσσαλών αγροτοσυνδικαλιστών, αλλά και οι δίκες οι οποίες είχαν προγραμματισθεί να γίνουν χθες στις Σέρρες, με αγρότες που κατηγορούνται (με τις κατηγορίες να είναι κακουργηματικού χαρακτήρα) για παρακώλυση συγκοινωνιών (αφορούν σε αγροτικές κινητοποιήσεις του 2016 και του 2017), έχουν δημιουργήσει συναισθήματα οργής, αγανάκτησης και θυμού στους αγρότες της Ημαθίας.

«Αυτό είναι απαράδεκτο να γίνεται. Εμείς βγαίνουμε να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας και αντ' αυτού μας παραπέμπουν σε δίκη», ανέφερε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας και πρόσθεσε : «Δεν επιτρέπεται να στήνονται αγροτοδικεία».

 

«Οι αγώνες κερδίζονται με τρακτέρ στους δρόμους κι όχι με... θεωρίες από τον καναπέ»

Μάλιστα, ο ίδιος θύμισε τι έλεγε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισκεπτόμενος τον κόμβο της Κουλούρας, το Μάιο του 2014, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. «Τότε μας έλεγε, κρατήστε άμυνα, μη φοβάστε. Εμείς όταν βγούμε, δεν θα υπάρχουν «αγροτοδικεία». Αλλά πολύ γρήγορα ξέχασε τι μας έλεγε τότε, εδώ, στον κόμβο της Κουλούρας, όπου μέλη της διοίκησης του συλλόγου μας να θυμίσω και αναφέρομαι στο άτομό μου, το Θόδωρο Παπακωνσταντίνου και το Γιάννη Βράνα, δικαστήκαμε το 2017 με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών στην Εγνατία οδό και μας επιβλήθηκε ποινή 4 μηνών με αναστολή. Ωραία Δημοκρατία έχουμε και μάλιστα κατά τα άλλα...κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά», επεσήμανε.

Ακόμα, ο Τάσος Χαλκίδης κατέστησε σαφές πως «το να παραπέμπονται σε δίκη τώρα αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας, πριν καν βγουν τα περισσότερα τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας, είναι κάτι που μας εξαγριώνει και ρίχνει λάδι στη φωτιά, με την κατάσταση να γίνεται χειρότερη.

Ας το καταλάβουν ότι με τέτοιες ενέργειες δεν μας πτοούν. Απεναντίας, βρίσκουν ενωμένους τους αγρότες, σαν μια γροθιά. Τα τρακτέρ δεν κάνουν βήμα πίσω! Και τούτο, γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι αγώνες κερδίζονται με τα τρακτέρ στους δρόμους και όχι με... θεωρίες από τον καναπέ. Ως εκ τούτου, ένα είναι σίγουρο: Όταν όλοι οι αγρότες θα βρεθούν στο δρόμο, το κέρδος θα είναι να διεκδικήσουμε και να πάρουμε περισσότερα».

 

Στον κόμβο της Κουλούρας και αγρότες από τη Νάουσα

Επιπλέον, να αναφερθεί ότι χθες μέλη της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν τον Παλαιό Πρόδρομο και να προβούν σε ενημέρωση των αγροτών της εκεί περιοχής προς... ενίσχυση του αγώνα τους, ενώ σήμερα, όπως έγινε γνωστό, αναμένεται να έρθουν στον κόμβο της Κουλούρας και αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», σε μια προσπάθεια να υπάρξει ενδυνάμωσή του.

 

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας για όσο χρειαστεί»

Τέλος, ο κ. Λίτος Στέργιος, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Αγροτών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, όσο περνούν οι ώρες, όλο και περισσότεροι συνάδελφοί του από εκατοντάδες χωριά της χώρας μπαίνουν στα τρακτέρ τους και ενώνουν τη φωνή τους με άλλους αγρότες στα μπλόκα. «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας για όσο χρειαστεί», τόνισε.

 

Τα μπλόκα στην ελληνική επικράτεια

Θυμίζουμε πως, μεταξύ άλλων, μπλόκα υπάρχουν σε Λάρισα, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Κουλούρα, Νάουσα, Πέλλα, Σέρρες, Φλώρινα, Αχαϊα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά και Ρέθυμνο, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν τους αγώνες τους οι αγρότες της Καστοριάς, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Μπλόκων του νομού. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας και επίσκεψη αντιπροσωπείας στο πολιτικό γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπίας Τεληγιορίδου, με την οποία θα επιδιώξουν να συναντηθούν.

Τα βασικά αιτήματα – διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Αγροτών είναι, ανάμεσα στα άλλα, η θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, η άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, η μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, η κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, η κατάργηση των «χαρατσιών»  κ.α.

 

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής