breaking news Νέο

«Το Δόγμα του Σοκ», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ.Ι. Καρασάββα

«Το Δόγμα του Σοκ», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ.Ι. Καρασάββα

Η βραβευμένη Καναδή Δημοσιογράφος, Συγγραφέας και Κινηματογραφίστρια Ναόμι Κλάϊν, στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο της, «Το Δόγμα του Σοκ» (Εκδ. Α.Α. Λιβάνη, Μτφρ. Αγγ. Φιλιππάτος, Αθήνα 2010), παρουσιάζει την πιο ολοκληρωμένη πολιτική ανάλυση της συγκαλυμμένης ιστορίας της εποχής μας. Πρόκειται για μια συναρπαστική περιγραφή της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, που βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση αμόκ.

Η Ν. Κλάϊν, επιχειρεί την ανάλυση του Καπιταλισμού της Καταστροφής, συνοδευόμενη με τέλεια διυλισμένη οργή, που την διοχετεύει μέσα από αδιάσειστα στοιχεία. Στην πρωτοποριακή εναλλακτική ιστορία της πιο κυρίαρχης ιδεολογίας του καιρού μας, δηλαδή της οικονομικής επανάστασης των Ελεύθερων Αγορών του Μίλτον Φρίντμαν, η Συγγραφέας διαλύει τον διαδεδομένο μύθο ότι, η παγκόσμια νίκη του Νεοφιλελευθερισμού υπήρξε ειρηνική. Με στοιχεία καταδεικνύει ότι, από την Χιλή (1973) μέχρι το σημερινό Ιράκ, ο Μ. Φρίντμαν και οι υποστηρικτές του εκμεταλλεύτηκαν επανειλημμένα, τόσο την Βία, όσο και μία σειρά από τρομακτικά Σοκ, για να επιβάλλουν τους ακραίους πολιτικούς στόχους τους. Μας αποκαλύπτει επίσης, την εντυπωσιακή ομοιότητα, ανάμεσα στις τεχνικές ανάκρισης της CIA και στις τεχνικές εκβιασμού της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, στην προσπάθειά τους να επιβάλλον τον Καπιταλισμό της Καταστροφής σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Ναόμι Κλάϊν με «Το Δόγμα του Σοκ», μας προσφέρει ένα εξαιρετικό βιβλίο, χρήσιμο οπωσδήποτε σε κάθε πολιτικοποιημένο αναγνώστη. Το βιβλίο αυτό είναι ικανό να προκαλέσει την ντροπή και την οργή μας, αλλά και ανάλογη πολιτική δράση, για να σταματήσει επιτέλους η «θεραπεία – σοκ» που έχει επιβληθεί βίαια σε όλον τον Κόσμο.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής