breaking news Νέο

Πρώτο κουδούνι χθες για τη νέα σχολική χρονιά με χιλιάδες κενά

Πρώτο κουδούνι χθες για τη νέα σχολική χρονιά με χιλιάδες κενά

To πρώτο κουδούνι ήχησε χθες για τη νέα σχολική χρονιά για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τα σχολεία όμως να ανοίγουν για άλλη μια φορά με χιλιάδες κενά. Το παρήγορο, βέβαια, σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι οι κενές θέσεις των εκπαιδευτικών είναι λιγότερες από προηγούμενες χρονιές και όλοι οι μαθητές θα καθίσουν στα θρανία έχοντας τυπωμένα βιβλία και όχι φωτοτυπίες.

Ξέχωρα από αυτό το γεγονός, οι προσεχείς μέρες είναι αυτές που θα καθορίσουν τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Ήδη, να αναφερθεί, έχουν γίνει 7.267 προσλήψεις αναπληρωτών στη γενική αγωγή και άλλες 8.104 στην ειδική. Οπότε τώρα θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα στοιχεία για τις αναρρωτικές και τις άδειες επαπειλούμενων κινήσεων, προκειμένου να καθορισθεί ο τελικός αριθμός των κενών σε εκπαιδευτικούς.

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται αισιόδοξο, με πηγές του να υποστηρίζουν ότι η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με τις καλύτερες προϋποθέσεις – κατ' αναλογία των συνθηκών, με αδυναμία μόνιμων προσλήψεων και μειωμένη χρηματοδότηση – και τα όποια κενά διαπιστωθούν, θα καλυφθούν μέσα στο Σεπτέμβριο.

 

Ανάγκες και κενά

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον θα είναι να διαπιστωθεί, εάν οι 6.313 αναπληρωτές δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων θα αρκέσουν, για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες επέκτασης του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, ακόμα και στα 834 ολιγοθέσια σχολεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι τα κενά είναι 4.500 με 5.000, τα οποία και δημιουργούν ασφαλώς ένα ζήτημα, το οποίο και θα πρέπει να εξετασθεί και να αντιμετωπισθεί στο βαθμό που αρμόζει. Άλλωστε, το ζήτημα των κενών στα σχολεία θα είναι και το αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου και το προεδρείο της ΟΛΜΕ, στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη (14/9). Στο δε μήνυμά του για τη νέα σχολική χρονιά, ο υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι :

«Η πολιτεία έχει πλήρη επίγνωση ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα, αλλά έχουν ήδη ολοκληρωθεί σημαντικά βήματα και είμαστε σε φάση υλοποίησης και άλλων σχεδίων. Η ενίσχυση της παιδείας είναι προτεραιότητα».

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής