breaking news Νέο

Μια στις δυο μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας στο...«κόκκινο»!

Μια στις δυο μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας στο...«κόκκινο»!

Σε ανεξέλεγκτη οικονομική...βύθιση βρίσκονται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με μια από τις δυο να βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο»! Σε καλύτερη μοίρα η Ημαθία, όπου οι ενεργές επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) αγγίζουν το 76% του συνόλου, της περιόδου 2002-2013, με πρώτη την Πιερία, που είναι η «Μέκκα» της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, με το ποσοστό να αγγίζει το 77%. Το δραματικότερο ποσοστό παρουσιάζει το Κιλκίς, με μόλις 28% των επιχειρήσεων της περιφερειακής αυτής ενότητας να παραμένουν ενεργές, παρά την υπαγωγή του σε υψηλότερες ζώνες κινήτρων, αφού κατέρρευσε ο κλάδος ένδυσης που στήριζε τη βιομηχανική-μεταποιητική του δραστηριότητα! Σε δυσμενή μοίρα και η Π.Ε Θεσσαλονίκης, όπου το 69% των επιχειρήσεων έχουν βάλει λουκέτο, εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της κλωστοϋφαντουργίας και της  ένδυσης, της υποδηματοποιίας, του  κλάδου του ξύλου και του επίπλου, των εκδόσεων, των γραφικών τεχνών κ.α. Από το 2002 έως το 2013 μειώθηκαν ο κύκλος εργασιών των εν λόγω εταιρειών (κατά 22%), οι επενδύσεις (-66%), η απασχόληση (-35%) και η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της περιοχής (-22%).

Σύμφωνα με τη μελέτη, σε 746 επιχειρήσεις, για τις οποίες εξετάστηκαν οι ισολογισμοί τους από το 2000 έως το 2017, προκύπτει ότι περίπου οι μισές (47%) βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση. Συγκεκριμένα, οι 79 καταφέρνουν οριακά να επιβιώνουν, οι 139 βρίσκονται στην κατηγορία μέτριου ρίσκου, οι 78 ορίζονται ως επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου, ενώ «ζωντανές-νεκρές» είναι οι 58.

Το 25,5% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της μεταποίησης στη χώρα παράγεται στη Βόρεια Ελλάδα., ενώ στις επιχειρήσεις απασχολείται το 28,8% του εργατικού δυναμικού της μεταποίησης στη χώρα.

Το 13,5% του κύκλου εργασιών της μεταποίησης γίνεται από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις,  ενώ αντίστοιχο ποσοστό (13%) είναι η προστιθέμενη αξία που παράγεται στη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με τη χώρα.

Στη Βόρεια Ελλάδα από το 2000 έως και το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρείται  σταδιακή ανάκαμψη της μεταποίησης από το 2010 και μετά (2010 – ιστορικό χαμηλό 16ετίας 2000 – 2015, με ποσοστό συνεισφοράς στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της μεταποίησης με 9,66%). Το 2015, η μεταποίηση δημιουργεί το 11% της συνολικής Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας στη Βόρεια Ελλάδα, ποσοστό που υπολείπεται μόλις κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη συνεισφορά της μεταποίησης το 2000.

Δεν ξέρουμε αν ευημερούν μόνοι οι αριθμοί και οι άνθρωποι υποφέρουν, το σίγουρο είναι ότι στην Ημαθία υπάρχει ελπίδα, με τις επιχειρήσεις μας να βρίσκουν τον τρόπο να παραμένουν ενεργές, δίνοντας εργασία στους συμπολίτες μας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής