breaking news Νέο

Χάχανα και αγκαλίτσες - Του Τάσου Τασιόπουλου

Χάχανα και αγκαλίτσες - Του Τάσου Τασιόπουλου

- Τον Οκτώβριο του σωτηρίου έτους 1884 στο περιοδικό «Η διάπλασις των παίδων» στη σελίδα 156 δημοσιεύεται επίκαιρη τότε και τώρα «ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙ ΦΟΡΩΝ», ενός μαθητή η οποία έλεγε:

- «Α! πολλοί φόροι, πολλοί φόροι! είπε τι εγώ ο Μιχάλης ο υιός του Θωμά του αγωνιστού να πληρώσω φόρον διά το σπίτι μου, φόρον επιτηδεύματος δια την δουλειά μου, φόρον απ' εδώ, φόρον απ' εκεί.

- Και μόνον αυτοί είναι;

-  Για το φόρεμα που φορώ, δια το κερί που καίω, για τη ζάχαρη, για όλα να πληρώνω; για τα τελωνειακά αν πληρώνουν οι έμποροι από την δική μας την ράχην βγαίνουν. Πληρώνω για να τρώγω, πληρώνω για να πίνω, πληρώνω για να έχω φως, πληρώνω για να κατοικώ.

- Ο κυρ Μιχάλης είχε θυμώσει εκτυπούσε το χέρι του επάνω στο τραπέζι. - - Να τώρα κάνω ένα τσιγάρο. ΄Εβαλαν και εις τον καπνόν φόρον και τον αγοράζομεν τρεις φορές ακριβότερον από πρώτα.

- Α, να σας πω βαρέθηκα! Γι αυτό έχυσαν οι γονείς μας το αίμα των, για να γίνωμεν Βασίλειο και να πληρώνομεν τόσους φόρους;

- Ο πατέρας μου, τον ηγάπα πολύ τον κυρ Μιχάλη και επειδή ήτο στο σπίτι μας δεν ηθέλησε να του ειπεί ότι δεν ήτο σωστή η γνώμη του.

- Ο θείος μου όμως ο Αντρέας που ήτο εκεί του είπεν:

- Κυρ Μιχάλη, η Ελλάς έχει ανάγκην να προπαρασκευαστεί δια να είναι έτοιμη όταν θα έλθει η στιγμή να ελευθερώσει τους αδελφούς μας.

- Χρειάζεται στρατιώτες, άλογα, κανόνια, πλοία. Αυτά στοιχίζουν ακριβά.

- Οι φόροι που πληρώνομεν είναι ως ασφάλιστρα εις το έθνος.

- Καλά, καλά είπεν ο κυρ Μιχάλης εσύ δια την ασφάλειαν εσυμφώνησες, αλλά ημείς εσυμφωνήσαμεν δια τους φόρους; μας ερώτησαν αν θέλωμεν ή δεν θέλωμεν να πληρώνομεν τόσο;

- Και όμως είναι το ίδιο και εσύ συμφώνησες με την κυβέρνησην τους φόρους, και εσένα ερώτησαν!

- Με ερώτησαν εμένα; τί λες αδελφέ; μίλα καλά!!

- Σε παρακαλώ ειπέ μου ποιοί ψηφίζουν τον προϋπολογισμόν;

οι βουλευταί.

- Αλλά τους βουλευτάς ποίος τους εκλέγει; εσύ εγώ και ο άλλος.

- Έχεις και εσύ εις την βουλήν δυο τρεις βουλευτάς τους οποίους εξέλεξες δια να σε αντιπροσωπεύουν.

- Αυτοί προσέχουν τί γίνονται τα χρήματα του έθνους.

- Ο κυρ Μιχάλης ο οποίος είναι κάπως πεισματάρης χαχάνισε και έπινε το τσιγάρο του χωρίς να ειπεί τίποτε, εγώ όμως ο οποίος τα είχα ακούσει όλα έλεγα με του νου μου ότι ο θείος μου είχες δίκαιον».

- Σήμερα έβλεπα το σωτήριο έτος 2019 όσο άντεχα, αυτές τις μέρες τη συζήτηση στη βουλή πιάνοντας τη μύτη μου όταν ανέβαιναν στο βήμα οι αμήχανοι, κάποιοι εν συγχύσει, αρκετοί παγεροί και στεγνοί που ψέλλιζαν μέσα στα αναμασήματα της θλιβερής επιχειρηματολογίας τους την φράση «πατριωτικόν καθήκον» σχετικά με την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών.

- Θυμήθηκα λοιπόν τα γραφόμενα στην «ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ» το 1884 και σκέφτηκα πως ο συμπλεγαμτικός, για παράδειγμα ο ανήθικος, θα μιλήσει για ηθική και θα καταδικάζει τους διεφθαρμένους. Ο φιλάργυρος θα κατηγορεί τους φιλοχρήματους, ο προδότης θα επικαλείται τον πατριωτισμό.

- Όσοι από αυτούς έριχναν λέξεις-καρφιά για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ έριχναν και κρυφές ματιές προς τα έδρανα των υπουργών προφανώς για να σιγουρευτούν ότι τα λένε καλά.

- Μικρά μυαλά.

- Ας θυμηθούμε όμως τον κυρ Αντρέα της «Διάπλασης των παίδων» για να δούμε και σήμερα τους βουλευτές ποιος τους ψηφίζει.

- Εσύ και εγώ και ο άλλος!!

έχεις και εσύ και εγώ δυο τρεις βουλευτές τους οποίους εξέλεξες δια να σε  αντιπροσωπεύουν.

- Ας πρόσεχες όταν εξέλεγες νεκροθάφτες, όταν διάλεγες εφιάλτες.

- Τι ήταν ο εφιάλτης;

ένα δειλό φιλοχρήματο υποκείμενο.

- Δεν είχε έναν ηγετικό ρόλο, όπως ηγετικό ρόλο δεν έχουν και όσοι εξέλεξες εσύ, εγώ και ο άλλος με άλλο κόμμα, με άλλο πρόγραμμα, με άλλη ιδεολογία χωρίς να τους εξουσιοδοτήσουμε  για την προδοσία της Μακεδονίας, την οποία έκαναν με χάχανα και αγκαλίτσες.

- Και μην φωνάζεις. Γιατί σε ερώτησαν και εσένα κατά πως λέει στην διάπλαση των παίδων το 1884 ο κυρ Αντρέας.

- Προσοχή λοιπόν όταν ψηφίζεις φιλοχρήματα ανδρείκελα – σαν μερικά από αυτά που παρουσιάζονται στη σημερινή βουλή- για πρόεδρο, δήμαρχο, βουλευτή, υπουργό, πρωθυπουργό γιατί μέσα στις κάλπες του Μαΐου θα είναι και όσοι πούλησαν την Μακεδονία και θα είναι ένας κυρ Μιχάλης που θα καίει το τσιγάρο στα χείλη του, αλλά αν δεν προσέξεις πάλι θα είναι αργά.

                                                                Τάσος Τασιόπουλος

 

ΥΓ1. Άρχισαν να ανάβουν σιγά- σιγά τα αίματα στις δημοτικές εκλογές. Αυτήν την εβδομάδα αποκαλύφτηκαν λίαν επιτυχώς Ναλμπάντης – Χαλκίδης.

- Αναμένεται συνέχεια από τους λοιπούς.

ΥΓ2. Επειδή μάλλον τον Μάιο θα στηθούν πέντε (5) κάλπες  – σίγουρα μέχρι τώρα τέσσερις (4) – πρέπει από τώρα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να προσέξουν - γιατί ψηφίζουν και γιαγιάδες – και αυτό το σταυρόλεξο.

ΥΓ3. Βολεύονται κατά πως φαίνεται ένα – ένα τα ΜΜΕ αφού αγκαζάρουν υποψήφιους.

- Προβλέπεται κάποιοι εκ των υποψηφίων να κλάψουν από τις άστοχες επιλογές.

- Ήδη εντοπίστηκε ένας που αστόχησε. Ας πρόσεχε!!!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής