breaking news Νέο

ΠΡΟΟΔΟΣ & ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ… - του Γιάννη Τσιαμήτρου

ΠΡΟΟΔΟΣ & ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…  - του Γιάννη Τσιαμήτρου

     Προχθές έβλεπα στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Ιστορικοί Περίπατοι», τον Ηλία Νικολακόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή  Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στην Πολιτική Επιστήμη και έμφαση στην Εκλογική Κοινωνιολογία. Δεν θα τον κριτικάρω για τις γνώσεις του στο αντικείμενό του. Άλλωστε, ποιος είμαι εγώ;  

      Όμως δυο σκέψεις τριγύριζαν στο μυαλό μου: 

     Πρώτα από όλα έχω βαρεθεί να γίνονται συνέχεια εκπομπές στην κρατική τηλεόραση για τον Εμφύλιό μας Πόλεμο (1946-49). Λες και κάποιοι θέλουν να αποδείξουν κάτι με αυτή την επανάληψη. Έχει ειπωθεί πολλάκις στη Μεταπολίτευση, εδώ και 40 χρόνια. Τώρα τελευταία, όμως, με τη παρούσα κυβέρνηση έχει παραγίνει.

     Πράγματι έγιναν λάθη και από τις δυο μεριές και έπειτα και από τους «νικητές». Και πράγματι δεν πρέπει να ξεχνάμε και να μην έχουμε κοντή μνήμη. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Το καλό είναι να θυμίζουμε στον Έλληνα και το συμπολίτη μας τις καλές του στιγμές (αγώνες για την ελευθερία, σπουδαίοι άντρες στην πολιτική, την τέχνη και τον εν γένει πολιτισμό κλπ). Τις στιγμές που μεγαλούργησε! Με αυτές τονώνουμε το ηθικό του και του δίνουμε ελπίδα, για να δει μπροστά.  Έτσι, οφείλουμε να είμαστε μονιασμένοι, να κοιτάμε μπροστά και να μην ξύνουμε παλιές πληγές και ημέρες διχασμού.

     Δεύτερο μου «ηχούσε» άσχημα στο αυτί μου που ολόκληρος καθηγητής σε κάθε του πρόταση επαναλάμβανε τη λέξη «προοδευτικός», προφανώς σε αντίθεση με το «συντηρητικός». Μερικές φορές οι λέξεις χάνουν το νόημά τους με την αλόγιστη, συνεχή και μονομερή σχετικά με την έννοιά τους χρήση, γιατί πρόοδος μπορεί επίσης να σημαίνει και τη διατήρηση αξιών, όπως ελευθερία, επικέντρωση στον άνθρωπο, ταπεινότητα, ειρήνη, σεβασμός και αλληλοσεβασμός, ενότητα, συνεργασία, αλληλεγγύη, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, ανεκτικότητα, αγάπη για την πατρίδα, μέτρο, αρμονία, ομορφιά, αυτοπειθαρχία, απλότητα, εργατικότητα, τιμιότητα και τόσες άλλες δοκιμασμένες πανανθρώπινες αξίες, που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, το φάρο του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, και όχι μόνο.

     Πρόοδος και προοδευτικός μπορεί να σημαίνουν πολλά πράγματα…


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής