breaking news Νέο

Γιάννης Παπαγιάννης στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» : «Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας για μια νέα Βέροια!»

Γιάννης Παπαγιάννης στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» : «Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας για μια νέα Βέροια!»

Συνέντευξη στην εφημερίδα μας παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας Γιάννης Παπαγιάννης. Ο κ. Παπαγιάννης μας μίλησε για τις προτεραιότητές του συνδυασμού του, τους κεντρικούς πυλώνες του προγράμματός του, τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την εκδήλωση της Δευτέρας για τις Γενοκτονίες.

  • «Κύριε Παπαγιάννη, διεκδικείτε με αξιώσεις το δημαρχιακό θώκο της Βέροιας. Μπορείτε να μας περιγράψετε το όραμά σας για το δήμο;

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έλεγα. Η ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη όλου του δήμου με σεβασμό, με ένα σοβαρό, ρεαλιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για κάθε γειτονιά και για κάθε τοπική κοινότητα, χωρίς αποκλεισμούς. Η ανάδειξη της Βέροιας σε μια σύγχρονη περιφερειακή μητρόπολη έχει ως βασική προϋπόθεση να μην αφήσουμε την ψαλίδα να μεγαλώσει άλλο, τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται και η δημοτική αρχή να παραμένει απαθής θεατής της υποβάθμισης. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ένα δήμο δύο ταχυτήτων. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε στην κατάρτιση ενός τετραετούς πλάνου ξεχωριστά για κάθε συνοικία και για κάθε τοπική κοινότητα για έργα υποδομών και δικτύων.  Δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες, πράσινο, εμπορική δραστηριότητα, αποχετευτικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης, χώρους άθλησης για τους νέους μας, χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο στόχος μας είναι σαφής: Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους επισκέπτες της πόλης. Έχει τεράστιες δυνατότητες ο τόπος μας, προοπτικές που εγκλωβίστηκαν επί σειρά ετών στη μιζέρια και στην εσωστρέφεια. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας για μια νέα Βέροια!

  • Κύριε Παπαγιάννη, μιλήσατε για προοπτικές και δυνατότητες της Βέροιας, που παραμένουν αδρανείς. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την ανάπτυξη της Βέροιας;

Δύο είναι οι κεντρικοί πυλώνες: Η έμπρακτη, ουσιαστική στήριξη του αγροτικού και του κτηνοτροφικού τομέα και η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος. Για να ξεκινήσω από το δεύτερο, θα θωρακίσουμε και θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό μέσα και από την εκμετάλλευση και σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων και σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας όπου κριθεί απαραίτητο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Βεργίνα, νεολιθικός οικισμός της Νέας Νικομήδειας, Παναγία Σουμελά, Παναγία Δοβρά, εβραϊκή Συναγωγή, Βήμα του Αποστόλου Παύλου, χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, η μακεδονική μας κουζίνα, τα τοπικά μας προϊόντα, προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες για την προώθηση όλων των μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Αντιλαμβάνεστε τον πλούτο που έχουμε στα χέρια μας; Έχουμε τη δυνατότητα με τις κατάλληλες κινήσεις να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να αυξήσουμε το εισόδημα των δημοτών, να τονώσουμε την αγορά που φυτοζωεί. Πρέπει να έρθει «φρέσκο» χρήμα στον τόπο, αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να προωθήσουμε το τουριστικό μας προϊόν σωστά.

Όσον αφορά το δεύτερο πυλώνα, σε έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό που πρωταγωνιστεί στο εξαγωγικό εμπόριο καλούμαστε να ενισχύσουμε το έργο των ανθρώπων της υπαίθρου με τη σύσταση, κατ’ αρχήν, αυτοτελούς Αντιδημαρχίας Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία θα λειτουργεί σε νέα πρότυπα, ως συμπαραστάτης του αγρότη. Θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε δίκαιο αίτημά τους και για να μεταφέρουμε τη φωνή τους στα κέντρα αποφάσεων. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση σύγχρονων, νέων γεμιστικών βυτίων σε κάθε τοπική κοινότητα, ώστε να βοηθήσουμε τους συνδημότες μας στην καθημερινότητά τους. Ακόμη, θα προχωρήσουμε στην υπογειοποίηση των δικτύων άρδευσης, ώστε να μειώσουμε την απώλεια νερού και να διευκολύνουμε περαιτέρω τους αγρότες μας. Έργα ουσίας, χωρίς πολλές υποσχέσεις και ευχολόγια που κούρασαν τα προηγούμενα χρόνια.

  • Επανειλημμένα έχετε καταφερθεί κατά της κομματικοποίησης των δημοτικών εκλογών. Εσείς ο ίδιος δεν ανήκετε σε κάποιο κόμμα;

Δείτε, από πολιτική παρθενογένεση δεν έχει προκύψει κανείς. Όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε τις ιδεολογικές μας καταβολές. Αλίμονο. Η αντιμετώπιση, όμως, των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στον τόπο μας απαιτεί τη σύμπραξη προσώπων που δεν φορούν κομματικά γυαλιά. Τα κόμματα πρέπει να αφήσουν κάποτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ησυχία της, να σταματήσουν να την εγκλωβίζουν στα δικά τους παιχνίδια εξουσίας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον παλαιάς κοπής κομματισμό που πρεσβεύουν κάποιοι να πνίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βλέπετε, υπάρχουν για παράδειγμα και αυτοί που αναζητούν στο δημαρχιακό θώκο μια τιμητική αποστρατεία. Απόλυτη προτεραιότητα για το συνδυασμό μας ¨Δικαίωμα για νέα Βέροια¨ είναι να αθροίσουμε τις δυνάμεις μας ώστε με ευημερία, με αλληλεγγύη, με διαφάνεια, με εθνική αξιοπρέπεια να επιστρέψει η Βέροια εκεί που της αξίζει, να μπει ένα τέλος στην παρακμή και στην απαξίωση. Με νέους ανθρώπους, έντιμους, ηθικούς, που ενδιαφέρονται να δουλέψουν για τον τόπο τους. Όχι με κομματικούς κομισάριους και με κλακαδόρους…»

  • Τεθήκατε κύριε Παπαγιάννη από την πρώτη στιγμή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών Πιστεύετε πως ένας δήμαρχος μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική;

Όταν μιλάμε για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις στο λόγο μας. Ασφαλώς ένας δήμαρχος δεν είναι υπουργός εξωτερικών. Αλλά την ίδια ώρα δεν είναι και κομπάρσος, έχει φωνή, έχει άποψη και οφείλει να την καταθέτει. Στη Βέροια το ζήσαμε κι αυτό, ο δήμαρχος της πόλης που έχει ως ιστορική πρωτεύουσα τη Βεργίνα να αρνείται μέχρι τέλους την έκδοση ενός ψηφίσματος –έστω- για το Σκοπιανό, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μου. Ντροπή, δεν έχω άλλο σχόλιο. Σε κάθε περίπτωση, με 153 πρόθυμους το κράτος - κατασκεύασμα του Τίτο, ο δούρειος ίππος για έξοδο στο Αιγαίο, απέκτησε σάρκα και οστά, αναγνωρίστηκε και επίσημα από την ελληνική Βουλή, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Με αποκλειστικό κίνητρο την παραμονή τους στην καρέκλα για μερικούς μήνες ακόμη, επέλεξαν να εξυπηρετήσουν δουλικά ξένα συμφέροντα και ύποπτα Ιδρύματα της παγκοσμιοποίησης, ανοίγοντας την κερκόπορτα για δεινά που θα βρούμε μπροστά μας. Αυτή η επαίσχυντη συνθηκολόγηση και η παράδοση του ιερού ονόματος της Μακεδονίας δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτά στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Τέλος.

  • Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για την εκδήλωση που ετοιμάζετε στη Βέροια σε μερικές ημέρες, με θέμα τις Γενοκτονίες.

Πράγματι, με αφορμή την ανακήρυξη από τον ΟΗΕ του 2019 ως Έτους Γενοκτονιών και τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η δημοτική μας παράταξη και ο πολιτιστικός σύλλογος «Μακεδονικός Ρόδακας» διοργανώνουμε τη Δευτέρα 18/2 και ώρα 18.00, στον πολυχώρο Εληά, ενημερωτική εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή το στρατηγικό αναλυτή Νίκο Λυγερό. Θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) Αντώνης Οραήλογλου και ο εκπρόσωπος της Ελληνοαρμενικής κοινότητας Παύλος Γκιουλόγλου. Φρονώ πως είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, για να τιμήσουμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της γενοκτονικής πολιτικής, που εφαρμόστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τους Νεότουρκους σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Δεν ξεχνούμε, πιστεύουμε στην προώθηση της φιλίας και της συνεργασίας των λαών της Βαλκανικής, αλλά οφείλουμε να σεβόμαστε το παρελθόν, να μην αφήσουμε τη λήθη να επικρατήσει. Είμαι βέβαιος πως οι πολίτες τους δήμου θα ανταποκριθούν στην πρόκληση που τους απευθύνουμε και θα παραστούν στη σεμνή αυτή εκδήλωση που ετοιμάζουμε».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής