breaking news Νέο

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και πνευματικά δικαιώματα απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση του ΣΙΚΚΕΔ

  • Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και πνευματικά δικαιώματα απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση του ΣΙΚΚΕΔ
  • Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και πνευματικά δικαιώματα απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση του ΣΙΚΚΕΔ
  • Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και πνευματικά δικαιώματα απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση του ΣΙΚΚΕΔ
  • Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και πνευματικά δικαιώματα απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση του ΣΙΚΚΕΔ

Δύο ήταν τα θέματα, τα οποία τέθηκαν στη συνέλευση του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (12/2), στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας, που αποτέλεσε και την πρώτη στο τρέχον έτος.

Τα θέματα αυτά είχαν να κάνουν με το πρόγραμμα εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητα του νέου ΕΣΠΑ και την ενημέρωση των μελών του Σωματείου για τα πνευματικά δικαιώματα της ΕΥΕΔ, ΑΕΠΙ, GEA  και Αυτοδιαχείριση.

Το λόγο πρώτη πήρε η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, γραμματέας του ΣΙΚΚΕΔ, η οποία έκανε απολύτως κατανοητά προς τους παρόντες, τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ενίσχυσης υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παροχή εστίασης, στο εμπόριο και την εκπαίδευση.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε, το εν λόγω πρόγραμμα αναφέρεται σε επιχειρήσεις, που έχουν κλείσει τουλάχιστον 3 χρόνια λειτουργίας, το δε συνολικό ύψος της επένδυσης ξεκινά από 15.000 € και φθάνει έως και 150.000 €, με την προθεσμία υποβολής των προτάσεων να τίθεται από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 9 Μαϊου.

 

Τι χρηματοδοτεί το πρόγραμμα

Όσο για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, η κ. Βλαχογιάννη ανέφερε πως σ' αυτήν περιλαμβάνονται κτίρια και εγκαταστάσεις, διάφορες παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, αναβάθμιση υγιεινής και ασφάλειας, διευκόλυνση προσβασιμότητας για ΑμΕΑ, μηχανήματα και εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα, ψηφιακή προβολή, νέο προσωπικό και άλλα.

 

Ρευστό το τοπίο με τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής

Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών Κέντρων Διασκέδασης, Κώστας Σαμανίδης, ο οποίος έβαλε στην αναφορά του ένα θέμα, που έχει απασχολήσει στο παρελθόν και εξακολουθεί να φέρνει τους καταστηματάρχες σε έντονο προβληματισμό. Το θέμα αυτό, βέβαια, δεν είναι άλλο από τα χρηματικά ποσά που ζητούν οι εταιρίες δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως η ΕΥΕΔ, ΑΕΠΙ, GEA και η Αυτοδιαχείριση,

από τους ιδιοκτήτες κάθε είδους καταστήματος μαζικής εστίασης, να καταβάλουν. Ο Κώστας Σαμανίδης, αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα, έκανε λόγο για ένα ρευστό τοπίο, που επικρατεί με τις εταιρίες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής.

Όπως είπε, εκτός από τη GEA, που είναι η μοναδική εταιρία για την προστασία των οργανοπαικτών, τραγουδιστών και δισκογραφικών, που πληρώνεται με έκπτωση, που έχει πετύχει το ΣΙΚΚΕΔ για τα καταστήματα της Βέροιας, υπάρχουν και δύο εταιρίες για την προστασία των δημιουργών.

Αυτές είναι η Αυτοδιαχείριση και η νεοσύστατη ΕΥΕΔ, που αποτελεί τη διάδοχο της ΑΕΠΙ, που δημιουργήθηκε εδώ και 6 μήνες υπό τη σκέπη του Υπουργείου Πολιτισμού ως ειδική Υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, ύστερα από το σκάνδαλο που υπήρξε με την κατάχρηση χρημάτων που αποκόμιζε, έχοντας διάρκεια 2 ετών, με σκοπό τη δημιουργία νέου φορέα, αλλά και με το ενδεχόμενο ανανέωσής της για άλλα 2 χρόνια.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι δύο αυτές εταιρίες είναι εξίσου νόμιμες, πλην όμως το ΣΙΚΚΕΔ κάνει προσπάθεια για το τρέχον έτος να μην πληρώσουν οι καταστηματάρχες και τις δύο, αποβλέποντας μάλιστα το εν λόγω ζήτημα να πάει νομικά.

Ο Κώστας Σαμανίδης έκρινε αναγκαίο ακόμα να ενημερώσει τους καταστηματάρχες, οι οποίοι έχουν πληρώσει την ΕΥΕΔ για το 2018, ότι, επιχειρώντας να πληρώσουν την Αυτοδιαχείριση, υπάρχει η πιθανότητα να τους ζητηθεί να καταβάλουν και αναδρομικά για τα προηγούμενα έτη. Υπήρξε δε σαφής και στην περίπτωση, για την οποία ακόμα οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός τους προσεγγίσει, πέρα των ΕΥΕΔ, GEA και Αυτοδιαχείριση, να μην καταβάλουν κανένα ποσό. Και πολύ περισσότερο στο να τους παραπέμψουν – όπως είπε - στον ίδιο.

 

Τι πρέπει να έχουν κατά νου οι καταστηματάρχες των Sports cafe

O Kώστας Σαμανίδης αναφέρθηκε και σ' ένα άλλο θέμα που προκύπτει, το οποίο και έχει να κάνει με καταστήματα που έχουν τηλεοράσεις, όπως sports cafe, επισημαίνοντας ότι στο συμφωνητικό που έχουν υπογράψει με τη NOVA και τον ΟΤΕ, οι καταστηματάρχες δεν παραιτούνται των δικαιωμάτων. Συνάμα εξέφρασε την πρόταση για συγκέντρωση όλων των ιδιοκτητών sports cafe, καφενείων και καταστηματαρχών, που διαθέτουν τηλεοράσεις για προβολή αγώνων, προκειμένου να το παλέψουν συλλογικά με το Σωματείο, σε μια προσπάθεια να πετύχουν και έκπτωση.

Ολοκληρώνοντας ο Κώστας Σαμανίδης, σημείωσε πως και το 2019 το τοπίο πιθανόν να παραμείνει θολό, όμως για το επόμενο έτος, το 2020, - όπως είπε – ίσως τα πράγματα να έχουν έναν πιο ξεκάθαρο χαρακτήρα, όσον αφορά στις εταιρίες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής.

 

Από τον Παύλο Χρ. Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής