breaking news Νέο

Παράξενες ειδήσεις...

  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...

Οι μουσικές επιλογές των «millennials» τους αφήνουν… κουφούς!

Σύμφωνα με προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μια ολόκληρη γενιά μουσικόφιλων βλάπτει την ακοή της, καθώς χρησιμοποιεί συσκευές αναπαραγωγής ήχου, που δεν περιορίζουν την επικίνδυνη για την ακοή υψηλή ηχητική ένταση. Ήδη, 466 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, εκ των οποίων 34 εκατομμύρια παιδιά, αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής, ένας αριθμός υψηλότερος σε σύγκριση με τα 360 εκατομμύρια το 2010, την ώρα που έως το 2050 ο αριθμός αυτός αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί στα 900 εκατομμύρια, ήτοι 1 στους 10 ανθρώπους, αναφέρει η υπηρεσία υγείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΠΟΥ, εντούτοις, δεν γνωρίζει σε ποιο ποσοστό τα προβλήματα αυτά συνδέονται συγκεκριμένα με την κακή χρήση των συσκευών αναπαραγωγής ήχου.

Περίπου το 50% των νέων ηλικίας 12-35 ετών, ήτοι 1,1 δισεκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να υποστούν προβλήματα στην ακοή τους εξαιτίας της «παρατεταμένης κι υπερβολικής έκθεσής τους σε δυνατούς ήχους», τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Πάνω από 1 δισεκατομμύριο νέοι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απώλειας ακοής, κάνοντας απλά ό,τι πραγματικά απολαμβάνουν να κάνουν, δηλαδή να ακούνε συχνά μουσική από τα ακουστικά των συσκευών τους», επισήμανε σε μια συνέντευξη τύπου η Σέλι Τσάντχα του προγράμματος πρόληψης της κώφωσης κι έλλειψης ακοής του ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στους κατασκευαστές και τους ρυθμιστικούς φορείς να διασφαλίσουν ότι τα smartphone και άλλες συσκευές αναπαραγωγής ήχου ή mp3, διαθέτουν λογισμικά, που μπορούν να εγγυηθούν ότι οι καταναλωτές δεν θα ακούνε πολύ δυνατά μουσική για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Αυτό που προτείνουμε είναι η πρόβλεψη ορισμένων λειτουργιών, όπως η αυτόματη μείωση της έντασης και η δυνατότητα ελέγχου από τους γονείς της έντασης, προκειμένου όταν κάποιος ξεπεράσει το όριο της έντασης, να υπάρχει η επιλογή η συσκευή να μειώνει αυτόματα τον ήχο σε ένα επίπεδο, που δεν θα είναι βλαβερό για την ακοή τους», σημείωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Η προσπάθειά μας μέσω αυτής της προδιαγραφής είναι να δώσει στο χρήστη τη δύναμη να κάνει τη σωστή ηχητική επιλογή ή να πάρει το ρίσκο να υποστεί απώλεια ακοής ή εμβοή λίγα χρόνια αργότερα», είπε η Σέλι Τσάντχα.

*****

Αστρική έκλαμψη «μαμούθ», είδαμε το φως 1.500 χρόνια μετά!

Αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανακάλυψαν μια αστρική έκλαμψη, που ήταν δέκα δισεκατομμύρια φορές πιο ισχυρή από τις αντίστοιχες εκλάμψεις του δικού μας άστρου, του Ήλιου. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ όσον αφορά την ισχύ τέτοιων εκλάμψεων σαν τις ηλιακές.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αστρονόμο δρα Στιβ Μέαρς, που έκαναν την ανακάλυψη με το Τηλεσκόπιο Τζέημς Κλαρκ Μάξγουελ (JCMT) της Χαβάης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής Astrophysical Journal.

Η έκλαμψη, της οποίας το φως έφθασε στη Γη περίπου 1.500 χρόνια, αφότου αυτή συνέβη, εκτιμάται ότι προκλήθηκε από κάποια διαταραχή στο ισχυρό μαγνητικό πεδίο ενός νεαρού άστρου. Το συμβάν, που έλαβε χώρα σε ένα από τα «μαιευτήρια» άστρων στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα, συγκεκριμένα στο διπλό αστρικό σύστημα JW 566 τύπου T Ταύρου, διήρκεσε μόνο λίγες ώρες.

Οι ηλιακές -και γενικότερα οι αστρικές- εκλάμψεις είναι εκρήξεις που συμβαίνουν, όταν η έντονη δραστηριότητα του Ήλιου ή άλλου άστρου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά πεδία του, προκαλώντας ξαφνικές εκρήξεις, που συνοδεύονται από την έκλυση τεράστιας ενέργειας μαζί με λάμψη.

*****

Αγόρασαν πολυτελή αυτοκίνητα για Σύνοδο Κορυφής και τους… τα έκλεψαν!

Αυτό που συνέβη με τα πολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία είχαν αγοραστεί για επίσημες μεταφορές σε Σύνοδο Κορυφής στην Παπούα Νέα Γουινέα, είναι πραγματικά αδιανόητο.

Πολλά από τα πολυτελή αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και 40 Μαζεράτι, που είχαν αγοραστεί για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών Ασίας-Ειρηνικού, τον περασμένο Νοέμβριο, έχουν χαθεί, παραδέχθηκε η κυβέρνηση της Παπούας Νέας Γουινέας, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα, για να τα εντοπίσει.

Η κυβέρνηση του φτωχού κράτους της Παπούας Νέας Γουινέας είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις, επειδή είχε δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για την αγορά 284 πολυτελών αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων και Μαζεράτι, προκειμένου να υποδεχθεί τους αξιωματούχους, που συμμετείχαν στη σύνοδο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Τότε η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να καλύψει μέρος του κόστους, πουλώντας τις Maserati Quattroporte, κάθε μία από τις οποίες εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 133.000 ευρώ.

Όμως τώρα η αστυνομία αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκονται πολλά από τα πολυτελή οχήματα.

«Υπάρχουν 284 οχήματα (…), που δόθηκαν στο προσωπικό, για να τα χρησιμοποιήσει στη διάρκεια της συνόδου του APEC και τα οποία δεν έχουν επιστραφεί ακόμη», επεσήμανε ο διοικητής της αστυνομίας Ντένις Κόρκοραν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των οχημάτων, των οποίων αγνοείται η τύχη, είναι κάποια Landcruiser, Ford, Mazda και Pajero, όμως όλα τα υπερπολυτελή έχουν εντοπιστεί.

«Και οι 40 Μαζεράτι και οι τρεις Μπέντλεϊ είναι σε άριστη κατάσταση και βρίσκονται κλεισμένες στην παλιά αποβάθρα», πρόσθεσε ο Κόρκοραν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αστυνομία γνωρίζει ότι έχουν κλαπεί εννέα αυτοκίνητα, ότι λείπουν εξαρτήματα από κάποια άλλα, ενώ μεταξύ αυτών που έχουν επιστραφεί, κάποια «έχουν σοβαρές ζημιές».

Η αστυνομία πιστεύει ότι έξι από τα εννέα κλεμμένα αυτοκίνητα εξακολουθούν να είναι στο Πορτ Μόρεσμπι, ενώ τρία έχουν βρεθεί στο Μάουντ Χάγκεν. Ο Κόρκοραν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν.

Η Παπούα Νέα Γουινέα, ένα κράτος 7,3 εκατομμυρίων κατοίκων, που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος του νότιου Ειρηνικού, είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής του APEC το Νοέμβριο. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πίτερ Ο’ Νιλ ήλπιζε με αυτό τον τρόπο να βάλει τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη και να προσελκύσει επενδύσεις. Κίνα και Αυστραλία προσέφεραν χρήματα για τη διοργάνωση της συνόδου.

Ωστόσο πολλές ήταν οι επικρίσεις, όταν έγινε γνωστή η αγορά πολυτελών αυτοκινήτων για τη μετακίνηση των ηγετών, την ώρα που τα κοινωνικά προβλήματα στην Παπούα Νέα Γουινέα είναι τεράστια και η πολιομυελίτιδα και η φυματίωση έχουν επανεμφανιστεί.


Αστρική έκλαμψη «μαμούθ», είδαμε το φως 1.500 χρόνια μετά!
Αγόρασαν πολυτελή αυτοκίνητα για Σύνοδο Κορυφής και τους… τα έκλεψαν!

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής