breaking news Νέο

Απογοητευμένοι αγρότες, αντί για λύσεις στα προβλήματά τους, άκουσαν μόνο δεσμεύσεις για παρεμβάσεις

Απογοητευμένοι αγρότες, αντί για λύσεις στα προβλήματά τους, άκουσαν μόνο δεσμεύσεις για παρεμβάσεις

Με άδεια χέρια έφυγαν οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων από την προχθεσινή συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο, καθώς δεν καλύφθηκαν από τις προτάσεις που τους ανακοινώθηκαν.

«Φεύγουμε με άδεια χέρια. Ό,τι είχαμε πει τα τελευταία οκτώ χρόνια, δεν βγαίνει τίποτα», ανέφερε ο Τάσος Χαλκίδης μετά το πέρας της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε μαζί με τους Γιάννη Βράνα και Θόδωρο Παπακωνσταντίνου από πλευράς του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας και τον Τάκη Τσολάκο, πρόεδρο του ΑΣ «Μαρίνος Αντύπας».

Ουσιαστικά η απογοήτευση των αγροτών οφείλεται στο γεγονός ότι, αντί για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους, άκουσαν μόνο δεσμεύσεις για παρεμβάσεις.

Στη συνάντηση αυτή (που ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 1 μ.μ. και πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ), από πλευράς του Τάσου Χαλκίδη τέθηκαν η αλλαγή κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις να δίνονται από αυτόν στο 100%, η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από τρίτες χώρες και η καταβολή αποζημιώσεων από το ρωσικό εμπάργκο. Σ΄ ό,τι αφορά πάντως στο θέμα με τους εργάτες γης, οι κ. κ. Πετρόπουλος και Αραχωβίτης επεσήμαναν πως έχει βρεθεί τρόπος επίλυσης αυτού του ζητήματος, για τον οποίο και θα υπάρξει ανακοίνωση μέσα στις προσεχείς ημέρες. Ενώ σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνάντησης, τόσο ο κ. Αραχωβίτης, όσο και ο κ. Φάμελλος, τόνισαν ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Παράλληλα, ο ΥΠΑΑΤ διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους ότι θα εισαχθεί η ΠΟΠ φέτα στο πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία.

«Αφορά 153.000 μερίδες καθημερινά για το 2019 - 2020, 300.000 μερίδες για το 2020 - 2021 και 600.000 για το 2021 - 2023», όπως διευκρίνισε.

Όμως οι αγρότες έφυγαν απογοητευμένοι από το ραντεβού με τους υπουργούς, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, να τονίζει : «Η κυβέρνηση με αυτή τη συνάντηση έδειξε καθαρά ότι στέκεται εχθρικά απέναντί μας, απέναντι στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στα λαϊκά στρώματα, ενώ την ίδια στιγμή βάζει πλάτη σε εφοπλιστές, σε βιομήχανους. Δεν ικανοποίησε κανένα από τα βασικά μας αιτήματα».

Ο, δε, Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του ΑΣΓ Βέροιας, υπογράμμισε πως «ο αγώνας των αγροτών θα έχει συνέχεια, γιατί είναι ένας αγώνας με δίκαια αιτήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την επιβίωση του αγροτικού κλάδου».

Ακόμα, ο ίδιος έκανε γνωστό, πως χθες το απόγευμα επρόκειτο να γίνει συνάντηση με 30 αγρότες στον κόμβο της Κουλούρας, στην οποία και θα εξετάζονταν οι δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν από δω και πέρα, για τη συνέχιση του αγώνα των αγροτών, όπως ο συμβολικός αποκλεισμός του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια και της εφορίας.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής