breaking news Νέο

Χρήστος Γιαννακάκης : "«Μάχη» για να φύγει η «θηλιά» των ανακτήσεων"

Χρήστος Γιαννακάκης :

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, συναντήθηκε η επιτροπή διαπραγμάτευσης για τις ανακτήσεις των συνεταιρισμών της χώρας, στην οποία μετέχει και ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.  Στη συνάντηση η επιτροπή παρέδωσε οικονομική μελέτη, από την οποία αποδεικνύεται η αδυναμία καταβολής οποιουδήποτε ποσού εκ μέρους των συνεταιρισμών για τις ανακτήσεις (πρόκειται για μια παλιά υπόθεση, η οποία αφορά 77 συνολικά αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας, που έλαβαν δάνεια το 1992 και το 1994), η οποία μειώθηκε σε 91 εκ. ευρώ από τα αρχικά 500 εκ. ευρώ. Το 2000, απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχρέωνε τους συνεταιρισμούς να επιστρέψουν το ιλιγγιώδες αυτό ποσό, θεωρώντας το ως παράνομη κρατική ενίσχυση, προφανώς. Η διαδικασία ανάκτησης ξεκίνησε το 2015 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν και στάλθηκαν τα πρώτα… «ραβασάκια»  σε οργανώσεις υπό εκκαθάριση! Στη συνέχεια, χάρη στην επιμονή της επιτροπής διαπραγμάτευσης των συνεταιρισμών με το υπουργείο, το προς ανάκτηση ποσό έπεσε στα 91 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει δεχθεί και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

«Πλέον έχουμε δώσει όλα τα στοιχεία εκείνα και από μελέτη που έχει κάνει εταιρεία σχετικά με τη βιωσιμότητά μας, αν κληθούμε να επιστρέψουμε τα 91 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος μας είναι πλέον το υπουργείο, με βάση αντίστοιχες αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, να ζητήσει και να επιτύχει κούρεμα στα 91 εκατ. ευρώ και διακανονισμό. Ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί στη Γαλλία, για κούρεμα 40%, αλλά και στην Ιταλία για διακανονισμό 14 ετών, με μηδενικό επιτόκιο», δηλώνει ο κ. Γιαννακάκης, ο οποίος, χαρούμενος από την εξέλιξη των πραγμάτων και την απαλλαγή των συνεταιρισμών μας από μια «θηλιά» στη βιωσιμότητά τους, τονίζει σχετικά : «Με μεθοδικότητα, συστράτευση και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων, μόνο νίκες!»

 

Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Πίνδος», Ανδρέας Δημητρίου, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Αργολίδας «Ρέα» Σπύρος Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ και του ΑΣ Βόλου,  Νικήτας Πρίντζος.

 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Γιαννακάκη, μας δήλωσε την αισιοδοξία του ότι η Κομισιόν θα αντιμετωπίσει θετικά την πρόταση που κατέθεσαν οι 77 συνεταιριστικές μας οργανώσεις, επιτυγχάνοντας περαιτέρω κούρεμα των χρεών, κάτω από 50 εκ. ευρώ, με άτοκο διακανονισμό εξόφλησης σε μια περίοδο 14 ετών. Έτσι θα μπορέσουν να αναπνεύσουν ταμειακά και να μπουν σε μια αναπτυξιακή τροχιά σύντομα.

 

Θετικότατη η εξέλιξη και για τους συνεταιρισμούς της περιοχής μας, με το Χρήστο Γιαννακάκη να αποδεικνύεται η «αιχμή του δόρατος» των, δίκαιων, αιτημάτων των οργανώσεών μας, αφού δουλεύει με μεθοδικότητα και επιστημονικότητα στα αγροτικά ζητήματα, όπως π.χ. στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε πρόσφατα, όταν το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη του τις προτάσεις της «Κοινοπραξίας» στο ζήτημα των αποζημιώσεων για τη θεομηνία του 2018, μέσω Deminimis.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής