breaking news Νέο

Ενώπιον πολυμελούς ακροατηρίου και σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση παρουσιάστηκε το «98%»

  • Ενώπιον πολυμελούς ακροατηρίου και σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση παρουσιάστηκε το «98%»
  • Ενώπιον πολυμελούς ακροατηρίου και σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση παρουσιάστηκε το «98%»
  • Ενώπιον πολυμελούς ακροατηρίου και σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση παρουσιάστηκε το «98%»

Ένα βιβλίο-κατάθεση ψυχής, πόνου, αγάπης, ελπίδας, είναι το «98%», του συντοπίτη μας συγγραφέα Κώστα Γαλανούδη. Ένα βιβλίο, στις σελίδες του οποίου μεταφέρονται όλες οι βιωματικές καταστάσεις, που αντιμετώπισε η σύζυγος του συγγραφέα από την ασθένεια που τη βρήκε, η οποία και έγινε η αιτία να αλλάξει η ζωή του Κώστα Γαλανούδη.

Το εν λόγω βιβλίο, ο τίτλος του οποίου είναι εμπνευσμένος από την περιπέτεια της υγείας της γυναίκας του συγγραφέα, η οποία διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού και είχε πιθανότητες ίασης 98%, παρουσιάστηκε την Τετάρτη, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ημαθίας «Ο Άγιος Παρθένιος» και το παράρτημα Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.

 

«Ο σύντροφος του καρκινοπαθούς έχει μεγαλύτερο πόνο από τον ίδιο τον ασθενή»

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο μαθηματικός Δημήτρης Χρυσικόπουλος, αδελφικός φίλος του συγγραφέα, ο οποίος, πριν την έναρξη της κάθε ομιλίας, αναφέρθηκε στο βιογραφικό των ομιλητών.

«Το βιβλίο με τίτλο «98%» ή «Ο καρκίνος της γυναίκας μου» μιλάει για τα βιώματα του συγγραφέα και πως αντιμετώπισε την περιπέτεια της υγείας της γυναίκας του, η οποία διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο βιβλίο, εύχρηστο και μικρό σε μέγεθος. Είναι ένα καλοστημένο βιβλίο των εκδόσεων ΑΡΜΟΣ, το οποίο στην κυριολεξία το «ρούφηξα» μέσα σε 2 ώρες!», ανέφερε στην αρχή ο κ. Χρυσικόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε στο πως προέκυψε η συγγραφή του βιβλίου από τον Κώστα Γαλανούδη. «Το βιβλίο μιλάει για το πως άλλαξε η ζωή του, πως πάλεψε μέσα του, ώστε να λυτρώσει τη σύζυγό του Γιώτα, να προσφέρει βοήθεια και να πολεμήσει την ασθένεια, που ήθελε να του αφαιρέσει τη γυναίκα του. Όλα ήταν αβέβαια. Μπήκαν νέες προτεραιότητες. Στο βιβλίο αναφέρονται πολλά βασικά και ουσιώδη ερωτήματα, που τον βασάνιζαν, αλλά και λύσεις, που βρέθηκαν στην πορεία, έχοντας ελπίδα. Το βιβλίο απαντά στο ερώτημα : «Ποιός είναι ο ρόλος μου στη νέα πραγματικότητα;» «Ο συγγραφέας πρωτοτύπησε, καθώς δεν υπάρχει άλλο βιβλίο, που να αναφέρεται στον καρκίνο από την πλευρά του συντρόφου του ασθενούς. Διαβάζοντας το βιβλίο, πρέπει να απελευθερωθούμε, να μιλάμε ελεύθερα, χωρίς ταμπού, για το πρόβλημα υγείας μας. Ο σύντροφος του καρκινοπαθούς έχει μεγαλύτερο πόνο από τον ίδιο τον ασθενή, είναι κρυφός πόνος, που δεν αξιολογείται σωστά και πολύ συχνά παραβλέπεται», ανέφερε.

 

«Όπως όλες οι αρρώστιες, είναι και ο καρκίνος»

Με προτροπή του συντονιστή, κλήθηκε κατόπιν στο πάνελ η κ. Μαρίνα Ψωμιάδου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας, η οποία, αφού πρώτα ξεκαθάρισε πως «όπως όλες οι αρρώστιες, είναι ο καρκίνος και η ψυχολογία παίζει το μεγαλύτερο ρόλο» και χαρακτήρισε «άξιο συγχαρητηρίων» τον Κώστα Γαλανούδη, που έγραψε το βιβλίο αυτό, έκανε μια μίνι αναφορά στις δράσεις και το έργο του συλλόγου. Επεσήμανε, δε, ότι αυτό που επιθυμούν για τους ασθενείς, που επισκέπτονται το σύλλογο, είναι να είναι καλά, αισιόδοξοι και με καλή ψυχολογία, σημειώνοντας πως «στο σύλλογό μας θα βρουν την πόρτα ανοιχτή, αγάπη, χαμόγελο και στήριξη».

 

«Αυτό το βιβλίο ανοίγει τα μάτια όλων μας, όσων ζουν και αντιμετωπίζουν τον καρκίνο»

Ο λόγος αμέσως μετά δόθηκε στον Ευάγγελο Παπαχαραλάμπους, πρόεδρο του Παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, γυναικολόγο, εξειδικευμένο στη Γυναικολογική Ογκολογία, ο οποίος απέδωσε τα συγχαρητήρια του στο συγγραφέα, τονίζοντας πως το «θέμα του καρκίνου είναι σύνθετο, πολύπλοκο. Αυτό το βιβλίο ανοίγει τα μάτια σε όλους μας, σε όσους ζουν και αντιμετωπίζουν τον καρκίνο. Καθώς, όταν το διαβάσουμε, θα διαπιστώσουμε τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή μας».

Ο ίδιος ακόμα έκανε αναφορά στην προσπάθεια του συγγραφέα να εμψυχώσει τη γυναίκα του, διαβάζοντας και αποσπάσματα του βιβλίου, που του έκαναν εντύπωση. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαχαραλάμπους, είπε : «Το συνταρακτικό βιβλίο του Κώστα Γαλανούδη βλέπει το θέμα του καρκίνου, όχι ως έναν αγώνα για την επιβίωση, αλλά ως αυτό που πραγματικά είναι : μία χρόνια μάχη για το άγνωστο, ένας αγώνας βίαιης προσαρμογής του ασθενούς και των αγαπημένων της στο δεδομένο της ιατρικής διάγνωσης. Σταδιακά, μας παραπέμπει στην ουσία της κατανόησης του νοήματος της ζωής».

 

«Το βιβλίο αυτό είναι ένα μικρό αριστούργημα»

Ο παιδικός και καρδιακός φίλος του συγγραφέα, ιατρός παθολόγος - εντατικολόγος, Αντώνης Λιόλιος, ήταν αυτός που πήρε τη σκυτάλη στη συνέχεια, ο οποίος στην αναφορά του περιέγραψε το συγγραφέα ως άνθρωπο και τις ανακατατάξεις που επήλθαν στη ζωή του ζεύγους, καθώς ο ίδιος έζησε από κοντά αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής του. Όπως είπε, «το βιβλίο είναι ένα μικρό αριστούργημα, το οποίο διαβάζεται μονορούφι και είναι γεμάτο σκέψεις-«διαμαντάκια», χωρίς να είναι βαρετό, με χιούμορ, αμεσότητα κι αίσθημα. Σου τραβάει το ενδιαφέρον κι έχει ανθρώπινο χαρακτήρα. Περνάει ωραία πράγματα κι είναι γραμμένο με ψυχή και καρδιά. Ο Κώστας Γαλανούδης κατάφερε έναν άθλο, ενώ η πρωταγωνίστρια είναι η σύζυγός του, η Γιώτα», διαβάζοντας συνάμα και αποσπάσματα του βιβλίου.

 

«Το βιβλίο έχει λόγο, ζωντάνια, χιούμορ και σαρκασμό»

Η φιλόλογος Κωνσταντίνα Σανδαλτζοπούλου (που γεννήθηκε στην Ξάνθη και ζει στη Δράμα, από την οποία ήρθε στη Βέροια γι' αυτό το σκοπό), φίλη της οικογένειας, μίλησε κατόπιν για την περιπέτεια της φίλης της, που έζησε από κοντά. Για δε το βιβλίο, επεσήμανε ότι έχει λόγο ζωντανό, με χιούμορ και σαρκασμό, με το συγγραφέα να γράφει εξομολογητικά, ενώ με τη σειρά της προέβη σε ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου, που τη συγκίνησαν, μη μπορώντας μάλιστα να κρύψει τα δάκρυά της...

 

«Το πάθος για ζωή, τα φάρμακα και η αγκαλιά είναι η συνταγή, για να κλείσει η πληγή»

Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ο συγγραφέας Κώστας Γαλανούδης, ο οποίος αρχικά σημείωσε : «Το βιβλίο θα μπορούσε να έχει τον τίτλο : «Ο έρωτας στον αστερισμό του καρκίνου». Στη συνέχεια μίλησε για τα δυνατά συναισθήματα αγάπης κι έρωτα, που τον έδεσαν περισσότερο με τη σύζυγό του και πως, ως συνοδοιπόροι, ξεπέρασαν το πρόβλημα υγείας της. Ο ίδιος στην αναφορά του ακόμα έκανε σαφή την αφορμή, για να συγγράψει το βιβλίο αυτό, καθ' ότι δεν είναι συγγραφέας, αλλά λογιστής. Ωστόσο, ο ίδιος κατέγραψε ένα δυνατό βίωμα, περνώντας στη συγγραφή αυτών που ένιωθε μέσα του και τον συγκλόνισαν. Eπιπλέον, προέβη στην εξιστόρηση των πιο μύχιων σκέψεών του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους φίλους τους, που τους στήριξαν, καθώς και στη νέα πορεία που πήρε η ζωή τους, λέγοντας : «Το πάθος για ζωή, τα φάρμακα και η αγκαλιά είναι η συνταγή, για να κλείσει αυτή η πληγή». Μάλιστα, ο Κώστας Γαλανούδης στην κατακλείδα της ομιλίας του ανέφερε πως το βιβλίο αυτό το έγραψε με την ψυχή του, σε μια προσπάθεια να αγγίξει και τις δικές μας ψυχές. Και πραγματικά κατάφερε να συγκινήσει όλο το ακροατήριο με τα λεγόμενά του, πολύ δε περισσότερο να περάσει σπουδαία μηνύματα για μια ασθένεια όπως ο καρκίνος, σε συνανθρώπους μας που προσβάλλονται και παλεύουν στη ζωή μ' αυτόν...

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής