breaking news Νέο

Λ.Τουπεκτσή : «Καλύτερα να προσπαθήσεις, ακόμα και αν δεν πετύχεις, παρά να μείνει ένα όνειρο και ίσως ένα απωθημένο»

Λ.Τουπεκτσή : «Καλύτερα να προσπαθήσεις, ακόμα και αν δεν πετύχεις, παρά να μείνει ένα όνειρο και ίσως ένα απωθημένο»

Λίνα Τουπεκτσή, μητέρα τριών παιδιών και σύζυγος, με μια απίστευτη ενεργητικότητα στο χώρο της οικογενειακής της επιχείρησης, την οποία δυνάμωσε, με τα χειροποίητα κοσμήματά της να μπαίνουν πλέον, με προσιτές τιμές, στις προθήκες των καταστημάτων Ελλάδας και Κύπρου. Η Λίνα κοσμεί τη γυναικεία επιχειρηματικότητα της Βέροιας, σε έναν ιδιαίτερο μάλιστα χώρο, του κοσμήματος με βάση το λινάρι, όπου (και εδώ) οι Κινέζοι κατακλύζουν τις αγορές όλου του κόσμου. Κατάθεση ψυχής εκ μέρους της, στη συνέντευξη που παραχώρησε στις ΑΝΑ…κρίσεις της web tv της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ, το μεσημέρι της Πέμπτης 21ης Φεβρουαρίου, με παράλληλη μετάδοση από το ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8. Σταχυολογώντας σε πρώτο ενικό τα όσα μας είπε, σας τα παρουσιάζουμε, με την ευχή το παράδειγμα της εξωστρέφειάς της να ακολουθήσουν πολλοί συμπολίτες μας! (σ.σ ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη δείτε σε μαγνητοσκόπηση στο www.imerisia-ver.gr).

 Πως ξεκινήσαμε….

«O πατέρας μου ήταν στο χώρο του λιανικού εμπορίου για 40 έτη. Η οικονομική συγκυρία οδήγησε τη μητέρα μου να δημιουργήσει μια νέα επιχείρηση, το 2012, στο χώρο των χειροποίητων κοσμημάτων. Η πρωτοτυπία ήταν το υλικό που χρησιμοποιήσαμε, για να διαφοροποιηθούμε στην αγορά και να αποκτήσουμε τη δική μας ταυτότητα. Αυτό δεν ήταν άλλο από το λινάρι (κερωμένος σπάγκος), ένα υλικό χαμηλής προστιθέμενης αξίας, που εμείς δώσαμε αξία. Με τη δημιουργία κοσμημάτων από λινάρι δημιουργήσαμε ένα νέο προϊόν στην αγορά, που αγαπήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο. Ήταν διαφορετικό. Πάνω του δέσαμε πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, από μαργαριτάρια και φίλντισι μέχρι πέρλες, κοράλλια, ακόμα και σφουγγάρι από την Κάλυμνο. Κομμάτια μοναδικά, ιδιαίτερα για γυναίκες με αυτοπεποίθηση. Όλα αυτά συντελούν σε ένα brand φτιαγμένο στην Ελλάδα από τα δικά μας χέρια. Ελληνικό χειροποίητο κόσμημα, που κατάφερε να ταξιδέψει στην Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων».

Το όνομά μας και εγώ…

«Το όνομα της επιχείρησής μας ήρθε από το όνομά μου. Eμένα μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαι δίπλα της στο δημιουργικό σκέλος και να κάνω κάτι που αγαπώ πολύ. Να τα σχεδιάζω. Για μένα ήταν ανέκαθεν χόμπι, αλλά και σημαντική δεξιότητα. Έτσι η επιχείρηση ονομάστηκε Lina’s exclusive jewels by Toupektsi και το μότο μας είναι «Της Λίνας το Λινάρι».

Λιανική, αλλά από το 2014 και χονδρική….

«Με απέραντο μεράκι και αγάπη για τη δουλειά μας, όλη η οικογένεια Τουπεκτσή ρίχθηκε στην προώθηση και αναγνωσιμότητα αυτού του νέου brand από τη Βέροια. Με εξωστρέφεια, σταθερά βήματα, στόχους για μια ανοδική πορεία, πείσμα, πάθος και όραμα, η επιχείρηση σιγά-σιγά μεγάλωσε και το 2014 έκανε την πρώτη απόπειρα να μπει στο χώρο του χονδρικού εμπορίου. Ένα πείραμα με πολύ μεγάλο ρίσκο, καθώς τότε διαθέσαμε όλα τα χρήματά μας, για να μπορέσουμε να έχουμε μια αξιοπρεπή εμφάνιση. Το πείραμα πέτυχε, το λινάρι, καθώς και ολόκληρη η συλλογή, αγαπήθηκε, ξεχώρισε ανάμεσα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουμε λείψει από καμία κλαδική έκθεση, χειμώνα-καλοκαίρι, στην Αθήνα, στο metropolitan expo και στο mec της Παιανίας».

Και άλλες εκθέσεις…

«Κατά καιρούς έχουμε συμμετάσχει και σε άλλες εκθέσεις, όπως το Α Jewels made in Greece, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και αργότερα στο Ζάππειο Μέγαρο, κάτι που με κατατάσσει μέσα στους καλύτερους εναλλακτικούς σχεδιαστές σύγχρονου κοσμήματος, χρησιμοποιώντας φυσικά και εναλλακτικά υλικά».

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – σταθερή παρουσία…

«Εκτός από τη συμμετοχή στις κλαδικές μας εκθέσεις της Αθήνας, σταθερή είναι η παρουσία μας, εδώ και 6 χρόνια, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα 2 τελευταία με μικτή συμμετοχή με το Επιμελητήριο Ημαθίας, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο τη νέα χειμερινή συλλογή και δίνοντας στο κοινό την πρόσβαση να κάνουν άμεσα τις αγορές τους. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι εκθέσεις, η σωστή οργάνωση και παρουσία τους και η καλή επικοινωνιακή πολιτική και αμεσότητα με τον κόσμο, είναι το μόνο και αλάνθαστο παράθυρο, να γνωρίσει ο κόσμος το προϊόν μας. Ένας επιχειρηματίας χωρίς εξωστρέφεια είναι σαν να έχει ένα κλειστό μαγαζί μέσα σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα. Δεν θα αποδώσει, όσο καλό προϊόν και αν έχει μέσα».

Εταιρική κοινωνική ευθύνη και αλληλεγγύη….

«Ως γυναίκα, στα πλαίσια της γυναικείας επιχειρηματικότητας, σημαντικό για εμάς όλα αυτά τα χρόνια είναι και η κοινωνική εταιρική ευθύνη της επιχείρησής μας. Επιστρέφουμε έτσι μέρος από τα κέρδη μας για το κοινό καλό. Με αυτό τον τρόπο λέμε ένα ευχαριστώ στον κόσμο και ανταποδίδουμε την αγάπη τους και την προτίμησή τους. Είναι ωραίο να προσφέρεις μέσα από την εργασία σου, όποια και αν είναι αυτή. Έχουμε συνεργαστεί με δεκάδες συλλόγους μέχρι σήμερα, έχουμε δημιουργήσει ένα βραχιόλι για το σύλλογο προστασίας απόρου παιδιού στην Αθήνα, εκδηλώσεις με το εκκλησιαστικό γηροκομείο Κατερίνης, με τη μέριμνα ατόμων με αυτισμό, με το ειδικό σχολείο Βέροιας και τόσα άλλα. Προσφέραμε και προσφέρουμε, όπου μπορούμε. Ποτέ δεν θα πω όχι σε μια εκδήλωση αλληλεγγύης. Μια επιτυχημένη επιχείρηση προσφέρει πολλά στην τοπική ανάπτυξη μιας πόλης».

Εξαγωγές….

«Το 2015 κάναμε την πρώτη απόπειρα εξαγωγής των κοσμημάτων από λινάρι. Η πρώτη συνεργασία ήταν για 2 χρόνια, με μια εταιρία ομογενών στον Καναδά, όπου με αποκλειστικό συμβόλαιο βγάζαμε μια συλλογή μόνο για αυτούς και τη διοχέτευαν στη συνέχεια σε μεγάλο αριθμό καταστημάτων εκεί. Ακολούθησαν και άλλες μικρές προσπάθειες, πάντα σε συνεργασία με ομογενείς, στο Μόναχο, στην Αυστρία, αλλά και την Κύπρο. Στην Κύπρο η αγορά αγάπησε το Λινάρι μας και έτσι στη Λευκωσία, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό, έχουμε από 1 συνεργαζόμενο κατάστημα. Φέτος είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε για πρώτη φορά με Πορτογάλους επιχειρηματίες και να στείλουμε τα προϊόντα μας σε ένα τουριστικό θέρετρο στη Βιλαμούρα της Πορτογαλίας, όπου ένα ξενοδοχείο με καταστήματα εσωτερικά θέλησε να δοκιμάσει και τα δικά μας κοσμήματα». 

Φετινό συμπέρασμα από τη συμμετοχή μας στις εκθέσεις….

«Για φέτος, οι εκθέσεις για την καλοκαιρινή συλλογή μόλις τελείωσαν. Σχεδόν 1 μήνα στην Αθήνα, ανάμεσα σε 1000 εκθέτες, είχαμε να συναγωνιστούμε κυρίως άπειρο εισαγόμενο κόσμημα μαζικής παραγωγής. Οι επιχειρήσεις και βιοτεχνίες στο χώρο του χειροποίητου κοσμήματος δεν είναι πολλές και όλες είναι αξιόλογες. Αλλά η είσοδος στην αγορά χαμηλού κόστους, καλαίσθητου κοσμήματος αισθητικά, που μπορεί να μην είναι ποιοτικό, αλλά είναι πολύ φθηνό, είναι σίγουρα μια μεγάλη δυσκολία. Εμείς είμαστε χαρούμενοι, γιατί έχουμε θετικό πρόσημο στον τζίρο μας, καθώς κάθε χρόνο η αναγνωρισιμότητά μας και οι καλές μας συνεργασίες ανταμείβονται. Από εδώ και πέρα μας περιμένει σκληρή δουλειά, καθώς κάθε κόσμημα είναι χειροποίητο 100%.

Ήδη όμως από την επόμενη ημέρα επιστροφής μας, το μυαλό μου είναι ήδη στη χειμερινή συλλογή, καθώς ψάχνω να βρω νέα σχέδια».

Επόμενα σχέδια – συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού – επαφή με ομογενείς στις ΗΠΑ

«Στόχος μας για το μέλλον : Η συμμετοχή μας στις μεγαλύτερες εκθέσεις του εξωτερικού. Θέλω να δείξουμε και να ταξιδέψουμε το λινάρι μας παντού. Στο Παρίσι η Bijorhca και στην Ιταλία η Vicenzaoro είναι το όνειρό μου. Επίσης κάνουμε επαφές με Έλληνες ομογενείς στη Νέα Υόρκη και την Αστόρια, όπου ένα επερχόμενο ταξίδι μου ελπίζω να έχει θετικά αποτελέσματα».  

Ένα θετικό μήνυμα μέσα στην κρίση

«Το δύσκολο είναι να κάνεις την αρχή, η επιτυχία έρχεται στη συνέχεια. Ως γυναίκα, εργαζόμενη, μάνα και επιχειρηματίας και μέσα από τη βιωματική μου εμπειρία, που μου άλλαξε τη ζωή, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να προσπαθήσεις, ακόμα και αν δεν πετύχεις, αλλά να προσπαθήσεις, παρά να μείνει ένα όνειρο και ίσως ένα απωθημένο. Ο ρόλος της γυναίκας μπορεί να είναι πολυδιάστατος και αν έχει στήριξη από την οικογένειά της, χρησιμοποιώντας το γυναικείο ένστικτο, μπορεί να κάνει θαύματα. Το πιστεύω ακράδαντα».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής