breaking news Νέο

Δ.Ε.Δ. Δ.Βέροιας : Συζητείται σήμερα η Μ.Π.Ε. του έργου «Χερσαίο Τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής πίεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ»

Δ.Ε.Δ. Δ.Βέροιας : Συζητείται σήμερα η Μ.Π.Ε. του έργου «Χερσαίο Τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής πίεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ»

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή και ώρα 14.00 μ.μ., με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τη διατύπωση απόψεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Χερσαίο Τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής πίεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ» (Κήποι Έβρου - Φλωροβούνι Θεσπρωτίας).

Ωστόσο, η έλλειψη απαρτίας οδήγησε σε αναβολή της συνεδρίασης και μεταφορά αυτής για σήμερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, την ίδια ώρα (14.00 μ.μ.) και στον ίδιο χώρο (αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας), οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία.

 

Ο αγωγός Ποσειδών

Όσον αφορά στον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ, είναι ένας διασυνδετήριος αγωγός, που μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Ιταλία και αποτελεί τον κεντρικό άξονα ενός ευρύτερου συστήματος διασυνδέσεων στη Νοτιανατολική Ευρώπη, με σκοπό τη σύνδεση των ευρωπαϊκών αγορών με νέες πηγές αερίου και ποικίλες διαδρομές.

Σκοπός του Αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ και συνεπώς του χερσαίου Αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ που αποτελεί το υπό εξέταση έργο, είναι η διευκόλυνση της μεταφοράς φυσικού αερίου από τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές των Βαλκανίων, μέσω και της παροχής φυσικού αερίου, στον Αγωγό Διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας (Ι6Β) και φυσικά στις αγορές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, μέσω του Ιταλικού δικτύου φυσικού αερίου, διαμέσου της Ελλάδας. Επιπλέον, θα υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, προϋποθέτοντας την υλοποίηση περιφερειακών εταιριών διανομής αερίου και φυσικά, ικανοποιητική ζήτηση.

Ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ περιλαμβάνει δύο τμήματα, που βρίσκονται αποκλειστικά εντός της Ε.Ε.: το χερσαίο τμήμα και το υποθαλάσσιο τμήμα.

Η παρούσα μελέτη καλύπτει μόνο το χερσαίο τμήμα του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, το οποίο συνίσταται στην κατασκευή και λειτουργία ενός συστήματος αγωγού με τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις του για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Αναπτύσσεται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα (στην περιοχή των Κήπων, Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα και οδεύει δυτικά μέσω των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου, διασχίζει σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα και ολοκληρώνεται στο Φλωροβούνι (στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας) (όπου εκεί ξεκινάει το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ). Ο αγωγός διασχίζει 3 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, 5 Περιφέρειες, 14 Περιφερειακές Ενότητες, 33 Δήμους και 75 Δημοτικές Ενότητες.

Για το Δήμο Βέροιας ο αγωγός θα διέλθει από τις Δημοτικές Ενότητες Αποστόλου Παύλου, Δοβρά και Βέροιας. Η όδευση του αγωγού διέρχεται κυρίως από περιοχές έξω από σχέδια πόλεως και γενικά διέρχεται από ιδιωτικές γεωργικές εκτάσεις ή δασικές εκτάσεις δημοσίου/ιδιωτικού χαρακτήρα. Συνολικά, 155 οικισμοί εμπλέκονται με τον χερσαίο Ποσειδών.

Η υλοποίηση του έργου εκτιμάται να ξεκινήσει στα μέσα του 2020, ενώ, τέλος, σ' ό,τι αφορά στην κατασκευή αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, αυτή θα επιφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε διάφορα επίπεδα.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής