breaking news Νέο

Παράξενες ειδήσεις...

  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...

Η πιο «μοναχική» ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο!

Είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και βρίσκεται σε ένα από τα πλέον «αφιλόξενα» σημεία του πλανήτη, στην Ανταρκτική και πιο συγκεκριμένα στο King George Island, στο Νότιο Πόλο, υποδηλώνοντας τρόπον τινά ότι είναι η πιο «μοναχική» ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο!

Χτίστηκε το 1990, εξ ολοκλήρου από ξύλο πεύκου της Σιβηρίας και ο σχεδιασμός της παραπέμπει στο παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στιλ των Ρώσων, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει στο εσωτερικό της μέχρι 30 πιστούς.

Επειδή οι καιρικές συνθήκες στην Ανταρκτική είναι δύσκολες, περιλαμβάνοντας δυνατούς ανέμους και ισχυρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις, οι κορμοί των δέντρων στερεώθηκαν με ειδικές αλυσίδες, ενώ μια ειδική επένδυση στο εσωτερικό προφυλάσσει την εκκλησία από το νερό της βροχής.

Ο ιερέας της εκκλησίας λέει χαρακτηριστικά : «Η εκκλησία μόνο με την παρουσία της εδώ λέει πολλά! Για κάθε πιστό, όχι μόνο για τους Ρώσους, αλλά κυρίως για τους ξένους, η εμφάνιση μιας εκκλησίας στο… πουθενά δηλώνει απερίφραστα την παρουσία του Θεού στην Ανταρκτική ή ακόμη καλύτερα θα έλεγα… ο Θεός είναι παντού!».

Για την ιστορία, αξίζει να σημειώσουμε ότι δύο ζευγάρια Ρώσων έχουν τελέσει τους γάμους τους στην Αγία Τριάδα της Ανταρκτικής, πιστεύοντας πως η επιλογή αυτή τους φέρνει αν μη τι άλλο μέχρι σήμερα πολύ καλή τύχη!

*****

Ένας ποταμός επάνω σε έναν… ποταμό!

Μια ασυνήθιστη «πλωτή γέφυρα» συνδέει την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία πάνω από τον ποταμό Έλβα, στην πόλη του Μαγδεμβούργου, κοντά στο Βερολίνο. Στην ουσία πρόκειται για την πρωτότυπη δημιουργία ενός ποταμού επάνω σε έναν άλλο ποταμό!

Η κατασκευή της, που κράτησε 6 χρόνια, ολοκληρώθηκε το 2003 και είναι η μεγαλύτερη «πλωτή γέφυρα» της Ευρώπης, ενώ δύο σημαντικά γερμανικά κανάλια της Γερμανίας ενώθηκαν προς όφελος της ναυτιλίας και της ευκολότερης διακίνησης των προϊόντων.

Η γέφυρα έχει μήκος 918 μέτρα και συνδέει το Βερολίνο με τα λιμάνια που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Ρήνου, ενώ το κόστος της κατασκευής άγγιξε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Η «πλωτή γέφυρα» ήταν στα «σκαριά» για περισσότερα από 80 χρόνια, με τα πρώτα έργα να έχουν ξεκινήσει στην περιοχή από το 1930, αλλά η κατασκευή διακόπηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

*****

Παγκόσμια τράπεζα σπόρων, η σύγχρονη κιβωτός

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Svalbard είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές θησαυροφυλάκιο σπόρων. Βρίσκεται στο νησί Spitsbergen του νορβηγικού αρχιπελάγους Svalbard, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1120 χλμ Βόρειο Πόλο.

Η λειτουργία της άρχισε στις αρχές του 2008 και στόχος της είναι να βοηθήσει στη συντήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, φιλοδοξώντας να συγκεντρώσει σπόρους από κάθε γνωστό είδος φυτού του πλανήτη.

Το θησαυροφυλάκιο σπόρων χτίστηκε σε ένα παλιό ορυχείο και στο εσωτερικό του υπάρχουν κρυμμένα αποθέματα σπόρων από όλη τη διατροφική αλυσίδα. Βρίσκεται ψηλά στο βουνό, για να αποφύγει την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αλλά και πολύ βαθειά στη γη, για να είναι προστατευμένο ακόμη και από μία πυρηνική έκρηξη ή σύγκρουση μεγάλου μετεωρίτη με τη Γη.

Αν και η κατασκευή του αναζωπύρωσε τις θεωρίες σχετικά με το τέλος του κόσμου και τις επερχόμενες καταστροφές, ο βασικός του σκοπός είναι η προστασία της βιοποικιλότητας, προσφέροντας ένα οργανωμένο χώρο αποθήκευσης επιπρόσθετα στις κατά τόπους τράπεζες σπόρων. Η διαχείριση των τοπικών αποθηκών πολλές φορές οδηγεί σε απώλεια ειδών. Η πρόσβαση στους σπόρους ορίζεται από τη Διεθνή Συνθήκη Γενετικών Πόρων Φυτών.

*****

300 τόνοι σκουπιδιών μαζεύτηκαν από το Έβερεστ το 2018

Η Κίνα έκλεισε καταφύγιο στη δική της πλευρά του Έβερεστ, καθώς αποτελούσε ένα σημείο, που επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργούν σκουπίδια-βουνό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Άτομα με άδεια αναρρίχησης θα εξακολουθούν να φτάνουν μέχρι το σημείο, αναφέρουν τα μέσα. Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο ότι θα εκδίδουν μόνο 300 άδειες ετησίως, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος των σκουπιδιών, που αφήνουν πίσω τους οι τουρίστες.

Το 2015, το πιο πρόσφατο έτος, κατά το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, 40.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν το καταφύγιο, σύμφωνα με το BBC.

Οι αρχές ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοι συνέλεξαν περισσότερους από 300 τόνους απορριμμάτων από το βουνό το 2018. Οι αναρριχητές θα είναι υποχρεωμένοι επίσης, να μεταφέρουν όλα τα σκουπίδια μαζί τους, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η περιοχή καθαρή.


Ένας ποταμός επάνω σε έναν… ποταμό!
Παγκόσμια τράπεζα σπόρων, η σύγχρονη κιβωτός
300 τόνοι σκουπιδιών μαζεύτηκαν από το Έβερεστ το 2018

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής