breaking news Νέο

Στον Προμηθέα της Βέροιας παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα

  • Στον Προμηθέα της Βέροιας παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα
  • Στον Προμηθέα της Βέροιας παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα
  • Στον Προμηθέα της Βέροιας παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα

Το ταξίδι παρουσίασης του νέου βιβλίου του Ημαθιώτη δημοσιογράφου – συγγραφέα Αλέκου Χατζηκώστα με τίτλο «Η ΗΜΑΘΙΑ στον 20ο αιώνα: Στιγμές της ιστορίας της», συνεχίστηκε το πρωί της Κυριακής 24/2, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού- Αθλητικού Συλλόγου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» στη Βέροια.

Την εκδήλωση συντόνισε, παρουσιάζοντας και το βιογραφικό του συγγραφέα, η Αγγελική Ταμπάκη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο Λάζαρος Κουμπουλίδης, δικηγόρος Βέροιας και ο ίδιος ο συγγραφέας. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν : αντιπροσωπεία της Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τη γραμματέα της Μαίρη Παπαδοπούλου, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη ΛΑΣ Γιάννης Τσεχελίδης, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι (όσοι έχουν ανακοινωθεί ήδη)  Διονύσης Καρολίδης (που είναι και πρόεδρος του Δ.Σ., υποψήφιος με τον Π. Παυλίδη (καθώς και οι Θανάσης Δέλλας και Έλενα Μυτηλέκα (υποψήφιοι με Κ. Βοργιαζίδη).

Την παρουσίαση αφιέρωσε ο συγγραφέας στο Νεοκλή Κουρουζίδη (επίτιμο πρόεδρο και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου) και στον αποβιώσαντα (αντιστασιακό, μέλος του ΚΚΕ με πολλές φυλακές και εξορίες) Γιάννη Γαλλίκα, προτείνοντας μάλιστα στο Σύλλογο να πραγματοποιήσει πολιτικό μνημόσυνο προς τιμήν του. Μετά το τέλος των παρεμβάσεων ακολούθησε πολύωρη συζήτηση με το κοινό.

Στην παρέμβαση του ο Λάζαρος Κουμπουλίδης τόνισε : « Ο 20ος αιώνας σημαδεύτηκε από τεράστιες αλλαγές στα Βαλκάνια: τη Σοβιετική Επανάσταση 1917 (Οκτωβριανή), τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και συνεπεία αυτής την αναθέρμανση των εθνικιστικών κινημάτων για τη δημιουργία αυτόνομων κρατών, πάντα υπό τη σκέπη των Μεγάλων Δυνάμεων που διαγκωνίζονταν για τις σφαίρες επιρροής τους στα Βαλκάνια. Έτσι και η Ελλαδίτσα μας, όντας το νοτιότερο άκρο των Βαλκανίων, επηρεάστηκε καθοριστικά από αυτές τις αλλαγές και τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα…Όλα αυτά τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα είχαν κάποια σχέση με τη Βέροια, τη Νάουσα, την Αλεξάνδρεια, τα χωριά; Η Ημαθία συμμετείχε, συνέπασχε ή ήταν απλός θεατής, παρατηρητής των γεγονότων που διαδραματίζονταν σε άλλες χώρες ή σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα; Η απάντηση δίνεται μέσα από τα ιστορικά αρχεία, που ο συγγραφέας συνέλεξε και δίνουν τη δική τους αυθεντική αφήγηση, των γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία της Ημαθίας τον 20ο αι. Πηγές του συγγραφέα είναι τα γενικά  αρχεία  του κράτους, δημοσιεύσεις   τοπικών  εφημερίδων,   δημοσιεύσεις  του «Ελληνικού Βορρά» της «Μακεδονίας»  του «Ριζοσπάστη»,  ανακοινώσεις  φορέων, κομμάτων.  Δεν  χρησιμοποιεί  καθόλου  προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις. Υπό αυτή την έννοια, διεκδικεί περισσότερο το όρο του «ιστορικού σκαπανέα» παρά του ιστορικού.

Το  βιβλίο του Χατζηκώστα δεν είναι  ένα κλασσικό βιβλίο ιστορίας.

Άλλωστε μέχρι τώρα, τα όσα συνηθίζαμε να διαβάζουμε στο σχολείο και στα βιβλία που κυκλοφορούσαν για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και συνάμα της Ιστορικής – Εθνικής συνείδησης, στην πραγματικότητα δεν ήταν γραμμένα από τους ιστορικούς. Αλλά τότε από ποιους; Μα από τους ΝΙΚΗΤΕΣ!

 Άλλωστε, από το Θουκυδίδη ακόμη είναι γνωστό ότι : «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ»!

Το βιβλίο μας δίνει στιγμές, όπως είναι και ο τίτλος του,  «φωτογραφίζει» επιλεγμένα ιστορικά γεγονότα, τα οποία αναδεικνύει και παρουσιάζει στον αναγνώστη.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς από την ανάγνωση πολλών αρχείων -τα περισσότερα απόρρητα ή εμπιστευτικά-, πρόκειται για μια  μακροχρόνια και επίπονη ερευνητική προσπάθεια, καθώς αξιοποιήθηκε ερευνητικό υλικό που συλλέχθηκε σε διάστημα περίπου 15 χρόνων. Είναι μια «έντιμη» πρόταση προς τον αναγνώστη, να του παρέχει τα ιστορικά ντοκουμέντα και όχι την ιστορική τους ερμηνεία. Βέβαια επικεντρώνεται σε στοιχεία που αφορούν τον ιδεολογικό - ταξικό του χώρο, το ΚΚΕ. Και η ιστορία όμως του 2ου αι στην Ελλάδα, εν πολλοίς επικεντρώνεται και κινείται από την ιστορική διελκυστίνδα ανάμεσα στον ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ – και τον ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟ ή τους δημοκρατικούς απελευθερωτικούς αγώνες, κινητήριος δύναμη των οποίων αποτέλεσε το ΚΚΕ…

Οι πραγματικοί αγωνιστές της Δημοκρατίας ακόμη περιμένουν την απόδοση τιμών από την πολιτεία, από το δήμο από τους Φορείς. Ο φασισμός μπαίνει από παντού στο «σπίτι» αναφέρει σε άρθρο του ο Στέλιος Κανάκης, και συνεχίζει «ο φασισμός-ο Εθνικισμός επελαύνει για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Ουκρανία, Πολωνία, χώρες της Βαλτικής, Ουγγαρία, Αυστρία, Ιταλία. Στη Βουλγαρία ανεμίζουν οι σβάστικες στους δρόμους. Οι Πολωνοί νεοναζί διαδηλώνουν μέχρι την πύλη του Άουσβιτς με αντισημιτικά συνθήματα. Στο Ισραήλ οι δολοφόνοι σιωνιστές κι η υπουργός πολιτισμού τους νιώθουν υπερήφανοι επειδή είναι φασίστες. Στην Βραζιλία επικράτησε ο εθνικιστής Μπολσονάρο, στις ΗΠΑ ο φασίστας Τραμπ. Στη χώρα μας οι ακροδεξιοί νομιμοποιούνται και τα υπάνθρωπα φασιστοειδή ξεμυτίζουν. Οι μέρες προμηνύονται πιο μαύρες κι απ’ τις νύχτες με τους εφιάλτες μας.»Η στιγμές του 20ου αι. είναι συνδεδεμένες με τον Εθνικισμό, με τις διάφορες μορφές που εμφανίστηκε και ταλαιπώρησε την Ευρώπη, την Ελλάδα γενικότερα αλλά και την Ημαθία ειδικότερα. Στον 21ο αιώνα δεν τελειώσαμε με τον Εθνικισμό. Ανέκαμψε και βρυχάται εκ νέου! Γι’ αυτό το βιβλίο είναι επίκαιρο. Για να συνειδητοποιήσουμε την Ιστορία μέσα από τη μελέτη και τη Γνώση. Γιατί:«ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής