breaking news Νέο

Αντιδρά στο φημολογούμενο επανασχεδιασμό των ορίων των Δήμων η ΠΕΔΚΜ

Αντιδρά στο φημολογούμενο επανασχεδιασμό των ορίων των Δήμων η ΠΕΔΚΜ

Την αντίδραση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου προκαλούν οι πληροφορίες ότι στο επίπεδο κομματικών διεργασιών, επανασχεδιάζονται τα όρια των Δήμων και συζητείται η δημιουργία νέων, ενώ ποτέ μέχρι τώρα, σε όλη την διάρκεια προετοιμασίας και ψήφισης του «Κλεισθένη», δεν είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα. Σημειώνει μάλιστα πως στην περίπτωση που ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, αυτό συνιστά είτε ασυγχώρητη επιπολαιότητα, είτε ένα ακόμη δείγμα ανιστόρητης σοβιετολαγνείας, και  η Αυτοδιοίκηση οφείλει να απαντήσει θεσμικά, εκτιμώντας ότι και οι τοπικές κοινωνίες θα δώσουν την δική τους συντριπτική απάντηση.

Ο κ. Κυρίζογλου επισημαίνει πως είναι αδιανόητο ότι την ώρα που ο αυτοδιοικητικός κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις άκρως απαραίτητες διορθωτικές ρυθμίσεις και βελτιώσεις στις, εκλογικού περιεχομένου, διατάξεις του «Κλεισθένης-1», έκπληκτος να πληροφορείται, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι «στο επίπεδο κομματικών διεργασιών (συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος) επανασχεδιάζονται τα όρια των Δήμων, ενώ ποτέ μέχρι τώρα, σε όλη την διάρκεια προετοιμασίας και ψήφισης του Κλεισθένη δεν είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα ή μάλλον δια κυβερνητικών χειλέων είχε επανειλημμένως διακηρυχθεί ότι δεν ανοίγει το χωροταξικό των Δήμων, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, απαιτεί εκτενή, ανοιχτό, ειλικρινή, έντιμο, σοβαρό διάλογο με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων». 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λ. Κυρίζογλου τονίζει:

«Στις αρχές του Δεκεμβρίου 2018, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Α. Χαρίτσης, από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ (3-5 Δεκ. 2018), συνομολογούσε πως ο πολυθρύλητος «Κλεισθένης» παρουσιάζει ελλείψεις, κενά και ρωγμές και προέβαινε σε πανηγυρική εξαγγελία άμεσης ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας προς διόρθωση, κάλυψη και επούλωσή τους. 

Ακολούθησαν τρεις μήνες αναμονής, στην διάρκεια των οποίων την εκκωφαντική σιγή των αρμοδίων -προς ανάληψη της εξαγγελθείσας νομοθετικής πρωτοβουλίας- οργάνων της Πολιτείας διέκοπταν χρησμοί συνεντευξιαζόμενων κυβερνητικών παραγόντων και κομματικών αξιωματούχων, που, με διαφορετική κάθε φορά χροιά, περιέγραφαν τις αναμενόμενες διορθωτικές ρυθμίσεις του ασθενούς «Κλεισθένη». 

Όμως, αντί των άκρως απαραίτητων διορθωτικών ρυθμίσεων και βελτιώσεων, έκπληκτος ο αυτοδιοικητικός κόσμος πληροφορείται, από τα μέσα ενημέρωσης, ότι στο επίπεδο κομματικών διεργασιών (συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος) «επανασχεδιάζονται» τα όρια των Δήμων, και «συζητείται» η δημιουργία νέων Δήμων, - ενώ ποτέ μέχρι τώρα, σε όλη την διάρκεια προετοιμασίας και ψήφισης του «Κλεισθένη» δεν είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα ή μάλλον δια κυβερνητικών χειλέων είχε επανειλημμένως διακηρυχθεί ότι «δεν ανοίγει το χωροταξικό των Δήμων», το οποίο, σε κάθε περίπτωση, απαιτεί εκτενή, ανοιχτό, ειλικρινή, έντιμο, σοβαρό διάλογο με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.  

Έτσι, ακριβώς στις παραμονές των αυτοδιοικητικών (και όχι μόνο) εκλογών, αθετούνται απροκάλυπτα όσα με κάθε επισημότητα είχαν μέχρι τώρα διακηρυχθεί, περιφρονούνται επιδεικτικά οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, ναρκοθετείται το πεδίο των επικείμενων εκλογών, αναστατώνονται οι ανά την επικράτεια τοπικές κοινωνίες και δρομολογούνται εξελίξεις που θα υπονομεύσουν στους «υπό διάσπαση» Δήμους (αλλά πολύ πιθανόν και σε άλλους) όλη την επόμενη, κρίσιμη από πολλές απόψεις, αυτοδιοικητική περίοδο.  Και το πλέον ανησυχητικό:  κομματικό όργανο υποκαθιστά την Κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση! 

Είτε πρόκειται για ασυγχώρητη επιπολαιότητα, είτε πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα ανιστόρητης σοβιετολαγνείας, η Αυτοδιοίκηση οφείλει θεσμικά να απαντήσει, όπως και οι τοπικές κοινωνίες θα δώσουν την δική τους συντριπτική απάντηση».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής