breaking news Νέο

«Κωνσταντινούπολη και τα Δαρδανέλλια», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ.Ι. Καρασάββα

«Κωνσταντινούπολη και τα Δαρδανέλλια», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ.Ι. Καρασάββα

Χάρη στην Μετάφραση του Ημαθιώτη Περιβαλλοντολόγου Γιώργου Δ. Προβατά, το αναγνωστικό κοινό με ειδικά ενδιαφέροντα μπορεί να πληροφορηθεί πλείστα στοιχεία για την «Κωνσταντινούπολη και τα Δαρδανέλλια», στις αρχές του 19ου αι., μέσα από τις θαυμάσιες περιγραφές του Γερμανού Περιηγητή Γκέοργκ Βος.

Με την εξαιρετική του Μετάφραση, από τα Γερμανικά (Βέροια 2018), ο Γ. Δ. Προβατάς συστήνει στο ελληνικό κοινό και εισάγει στην ελληνική βιβλιογραφία τον Γκ. Βος και το έργο του, που συνιστά μια έξοχη ιστορική, στατιστική και τοπογραφική περιγραφή, κυρίως της Κωνσταντινούπολης, αλλά και των Δαρδανελλίων, συνοδευόμενη από απόψεις, σχέδια, χάρτες και χαλκογραφίες της εποχής (αρχές του 1800).

 Όταν κυκλοφόρησε το Εγχειρίδιό του ο Γκ. Βος (Εκδόθηκε το 1808, Dessau und Leipzing), συνέπεσε χρονικά με την προεπαναστατική περίοδο, αλλά ο Γερμανός Περιηγητής, δεν αναφέρεται στις επαναστατικές διεργασίες και τα κινήματα της εποχής. Αντίθετα, περιγράφει την γενική οργάνωση και τις ιδιαιτερότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εστιάζοντας κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Αν και το έργο του δεν θεωρείται επίσημο σύγγραμμα, τα στατιστικά στοιχεία και οι τοπογραφικές περιγραφές του, το καθιστούν λίαν χρήσιμο εργαλείο στην γενικότερη έρευνα. Επίσης, ο συγγραφέας φαίνεται να μην βασίζεται σε ένα στέρεο γνωσιακό υπόβαθρο, ωστόσο η περιγραφή του κρίνεται αντικειμενική γενικά. Η πρόθεσή του εξάλλου είναι, να φανεί χρήσιμος και σε άλλους περιηγητές, γι’ αυτό και το έργο του λειτουργεί περισσότερο ως «ταξιδιωτικός οδηγός» της εποχής. Χάρη λοιπόν, στον Γιώργο Δ. Προβατά, το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί σχετικά με την Κωνσταντινούπολη των αρχών του 19ου αι. και να γνωρίσει άλλον ένα Ευρωπαίο Περιηγητή που τον μαγνήτισε η Ανατολή.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής