breaking news Νέο

Πως θα ξεκινήσω εμπορική δραστηριότητα στο Internet ; -Της Μαίρης Σαρόγλου

Πως θα ξεκινήσω εμπορική δραστηριότητα στο Internet ; -Της Μαίρης Σαρόγλου

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που ασχολούνται με το Internet. Πάνω από 1 δις ανθρώπων όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου και από κάθε γωνιά του πλανήτη συνδέονται στο Internet καθημερινά. Επιπλέον, εντυπωσιακός είναι ο χρόνος που ξοδεύουμε στο Internet, ο οποίος αυξάνεται κάθε χρόνο, καθώς και ο αριθμός των συσκευών από τις οποίες συνδεόμαστε.

            Οι μετρήσεις δείχνουν ότι, χάρη στη συνεχώς αυξανόμενη χρήση του Internet, o τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό και η πιθανότητα κέρδους για όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα είναι αντιστοίχως πολύ υψηλή. Καθώς οι χρήστες του διαδικτύου αυξάνονται κάθε χρόνο όπως και ο χρόνος που αυτοί ξοδεύουν όντας συνδεδεμένοι, υπάρχουν περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες για αύξηση του εισοδήματος μέσω του Internet.

            Στόχος του συγκεκριμένου άρθρου είναι η ενημέρωση όσων δεν έχουν καμία επαφή με το «διαδικτυακό επιχειρείν» και ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα την διαδικτυακή τους επιχείρηση. Πόσο σημαντική είναι η διαδικτυακή εμπορική δραστηριότητα ;  Και με ποιον τρόπο μπορείτε να ξεκινήσετε ;

Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μία εμπορική δραστηριότητα μέσω του διαδικτύου, είτε έχετε επιχείρηση είτε όχι, θα πρέπει να ακολουθήσετε αρχικά κάποια σημαντικά βήματα. Θέλετε να κάνετε απλώς μία σελίδα σε κάποιο μέσω κοινωνικής δικτύωσης, να ανοίξετε ηλεκτρονικό κατάστημα(e-shop) ή ιστοσελίδα(website) ;

           

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τι είναι και πώς μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας e-shop ή website.

Το e-shop είναι σαν να ανοίγετε κανονικά ένα κατάστημα αλλά σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και μέσω αυτού μπορείτε να πουλήσετε κανονικά τα προϊόντα σας. Ως πρώτο βήμα θα ήταν καλό να οργανώσετε ένα αρχείο με τους κωδικούς και τις ποσότητες του κάθε προϊόντος που θέλετε να προωθήσετε. Δεύτερη πολύ σημαντική διαδικασία είναι αυτή της φωτογράφισης. Σίγουρα θα χρειαστεί να αγοράσετε μία καλή φωτογραφική μηχανή για να εξασφαλίσετε το όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, διότι η μοναδική επαφή που έχει ο πελάτης με το προϊόν που επιθυμείτε να του πουλήσετε είναι οπτική. Επιπλέον, αυτό που προτείνω είναι η φωτογράφιση να γίνεται σε λευκό φόντο με καλό φωτισμό, (θα εξηγήσουμε σε επόμενο άρθρο πως κάποιες εταιρείες έχουν συγκεκριμένες φωτιστικές προδιαγραφές για τη διαφήμιση του προϊόντος).

Το website είναι ουσιαστικά μία παρουσίαση της εταιρείας σας και των προϊόντων σας, χωρίς όμως τις τιμές. Σε αυτήν την περίπτωση δίνετε στοιχεία επικοινωνίας και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας για να αγοράσει.

Αφού αποφασίσετε τι ταιριάζει στην επιχείρησή σας, πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον τεχνικό για να φτιάξει τη σελίδα σας. Πρώτο βήμα είναι να διαλέξετε πώς θέλετε να μοιάζει η σελίδα σας. Ζητείστε να σας δείξουν κάποια πρότυπα e-shop/website ανάλογα με το είδος της επιχείρησης που σας ενδιαφέρει. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως το e-shop/ website πρέπει να είναι ”user friendly”, δηλαδή να είναι εύκολη η διαχείρισή/χρήση τους από τον οποιοδήποτε. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να πάρετε προσφορές από μεταφορικές εταιρείες, με τις οποίες θα στέλνετε τις παραγγελίες σας.

Μετά την δημιουργία της φόρμας από τον τεχνικό , επόμενο βήμα είναι να αρχίσετε να βάζετε (να ανεβάζετε) τα προϊόντα σας στον ιστότοπο. Επειδή αυτή η διαδικασία είναι πολύ εύκολη αλλά και χρονοβόρα την ίδια στιγμή, θα ήταν καλό να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου/ων φίλων το πρώτο τουλάχιστον διάστημα. Τέλος, οι τρόποι πληρωμής θα μπορούσαν να γίνονται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή με αντικαταβολή (οι πελάτες πληρώνουν το αντίτιμο την στιγμή της παραλαβής του προϊόντος).

Ως δημιουργός και ιδιοκτήτης/κάτοχος και των δύο περιπτώσεων (e-shop & website) θεωρώ απαραίτητη πλέον την παρουσία της επιχείρηση σας στον κόσμο του διαδικτύου. Σκεφτείτε τις ανάγκες σας σε σχέση με το είδος της επιχείρησής σας και επιλέξτε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να δραστηριοποιηθείτε. Μη διστάζετε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κάνετε το πρώτο βήμα και να αρχίσετε να ασχολείστε με την τεράστια αγορά του Internet. Δε χρειάζεται πλέον να περιορίζεστε στην τοπική αγορά, άλλα μπορείτε να απευθύνεστε σε αγορά παγκόσμιας εμβέλειας που δημιουργεί πολλές νέες ευκαιρίες! Επιπλέον, η διαδικτυακή σας παρουσία θα δημιουργήσει της αίσθηση της εμπιστοσύνης στους υποψήφιους αλλά και στους ήδη υπάρχοντες πελάτες και θα αποδεικνύει πως η επιχείρησή σας είναι υγιής και αναπτυσσόμενη.

                                                                                    Μαίρη Σαρόγλου

                                                                                    E-shop & Website Manager

                                                                                    Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια MBA

                                                                                    mary_sara92@hotmail.com


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής