breaking news Νέο

Η ΠΕΔ-ΚΜ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην προωθούμενη διάσπαση των Δήμων

Η ΠΕΔ-ΚΜ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην προωθούμενη διάσπαση των Δήμων

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της χθεσινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) ο πρόεδρος, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου αναφορικά με τις εκκρεμότητες, τις ασάφειες και τα κενά, στις εκλογικού περιεχομένου διατάξεις, του «Κλεισθένη Ι» και την επικείμενη διάσπαση πέντε Δήμων της χώρας.

Εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο γεγονός ότι προωθείται διάσπαση των Δήμων, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που δείχνει σοβιετολαγνεία και.. Σοβιετία. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση για εκλογομαγειρέματα και κομματικά μαγειρέματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης είπε πως συζητήθηκε στην εκτελεστική γραμματεία της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μόνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση. Εκλογομαγειρέματα και κομματικά μαγειρέματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. «Θα το περάσουν αυτή την εβδομάδα στη βουλή, χωρίς να ξέρουμε τίποτα, χωρίς να ερωτηθούμε. Και αυτό δείχνει Σοβιετία. Που συμβαίνουν αυτά; σε ποια χώρα; Ποιος δημοκρατικός πολίτης μπορεί να δεχτεί, εν αγνοία της  αυτοδιοίκησης και των οργάνων της, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι με το άρθρο 102 του συντάγματος προστατεύεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων; Παραμονές δημοτικών και βουλευτικών εκλογών. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ανοίξει το θέμα μετά τις εκλογές σε ήρεμη κατάσταση», δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ αναφέρθηκε και στις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στις εκλογικού περιεχομένου διατάξεις στο νόμο του «Κλεισθένη Ι», εκφράζοντας για αυτό την έντονη διαμαρτυρία του.

«Διαμαρτυρόμαστε, έντονα δημόσια και καταγγέλλουμε δημόσια το φαινόμενο 80 ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου να μην έχει καθοριστεί ξεκάθαρα το πλαίσιο  κατάρτισης των ψηφοδελτίων, οι ποσοστώσεις και ποιες θα είναι τελικά,. Επίσης αν θα ληφθεί υπόψη οι Ντε - φάκτο ή ο μόνιμος πληθυσμός για τον καθορισμό των εκλεγομένων σε κάθε εκλογική περιφέρεια δημοτικών συμβούλων και πολλές άλλες λεπτομέρειες, τις οποίες επισημάναμε πολλές φορές - και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον περασμένο Δεκέμβριο - και μέσω επιστολών. Πέρασαν τρεις και πλέον μήνες και δεν θεσμοθετήθηκε τίποτα από όλα αυτά. Αντί τούτου, βλέπουμε πως 60 μέρες  πριν την κατάρτιση των ψηφοδελτίων  και 80 μέρες πριν από την κατάθεση των ψηφοδελτίων. Καλείται ένας υποψήφιος δήμαρχος να διαχειριστεί την αβεβαιότητα, το άγχος, την άγνοια την μη διασαφήνιση του θεσμικού πλαισίου για τις επόμενες εκλογές. Αυτό είναι μια απαράδεκτη κατάσταση την οποία εκθέτουμε δημόσια και την καταγγέλλουμε», τόνισε ο ίδιος.

 

Προσφυγές για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων

Στην άσκηση των προσφυγών, για να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), αποφάσισε να εμμείνει το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ. Ο πρόεδρος του οργάνου κ. Κυρίζογλου υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή, παρά την παράταση που δόθηκε ως τον Ιούλιο του 2019, «βάλλει ευθέως κατά του συνταγματικού προστατευτικού πλαισίου περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων».

Ανακοίνωσε μάλιστα πως πολλοί Δήμοι έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ποτέ αυτό το μέτρο και περιμένουν να οριστεί δικάσιμος.

«Οι αντιδράσεις του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έφεραν αποτελέσματα. Ήδη εκδόθηκε τροποποιητική νέα υπουργική απόφαση από τον κ. Χουλιαράκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με την οποία αναστέλλεται η έναρξη εφαρμογής της προηγούμενης εφαρμογής απόφασης με βάση την οποία έπρεπε οι δήμοι να μεταφέρουν τα όποια χρήματα έχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤΤΕ). Οι Δήμοι με τις οικονομικές τους επιτροπές και τα δημοτικά τους συμβούλια αποφασίσαμε την προσφυγή και ήδη προσέφυγαν πάρα πολλοί μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αμπελόκηπων -Μενεμένης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και περιμένουμε να οριστεί δικάσιμος προς ακύρωση της μη νόμιμης, αντισυνταγματικής υπουργικής απόφασης, η οποία βάλει ευθέως κατά του συνταγματικού προστατευτικού πλαισίου περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων. Είτε πρόκειται για τον Ιούλιο, είτε πρόκειται για κάθε Ιούλιο να μην υπάρχει αυτή η υπουργική απόφαση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ .

 

ΠΕΔ-ΚΜ: Ενός λεπτού σιγή για τον πυρονόμο Δημήτρη Τσαλή

 

Ενός λεπτού σιγή τήρησε το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση του, τιμώντας τον αδικοχαμένο πυροσβέστη, πρόεδρο της ένωσης υπαλλήλων Πυροσβεστικού σώματος Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρη Τσαλή, ο οποίος έχασε τη ζωή του πάνω στο καθήκον, στη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Σίνδο.

«Το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ εκφράζει  τη βαθιά της οδύνη και θλίψη και τα πλέον θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αείμνηστου Δημήτρη Τσαλή προέδρου της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας.  Ενός εξαίρετου πυροσβέστη που συνεργαστήκαμε κατά καιρούς όταν επανειλημμένα βοηθήσαμε με τεχνικό εξοπλισμό τα πυροσβεστικά οχήματα της Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ας είναι αιωνία η μνήμη του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής