breaking news Νέο

Φρ.Καρασαρλίδου : «Στόχος μας ένα δημοκρατικό μέτωπο, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την ακροδεξιά»

Φρ.Καρασαρλίδου : «Στόχος μας ένα δημοκρατικό μέτωπο, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την ακροδεξιά»

Με ρωτούσε πριν από τη συνέντευξη, αν θα κάνουμε μια χαλαρή εισαγωγή. Προφανώς και δεν μπορείς να αρνηθείς σε μια κυρία να σου ανοίξει την καρδιά της, όχι με έναν...ΑΝΑ...κριτικό τόνο, αλλά με τον ανθρώπινο. Άλλωστε το «χαλαρά» φωτίζει τις καρδιές των Μακεδόνων (εδώ διαφωνήσαμε κάθετα και κατηγορηματικά, αφού για μένα η Μακεδονία είναι ΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ!).  Φρόσω Καρασαρλίδου, παιδί αγροτικής οικογένειας από το Γιαννακοχώρι της Νάουσας, οργανωμένη από την εφηβική της ηλικία στο ΚΚΕ, πέρασε το 1990 στο ΣΥΝ και έκτοτε συνέχισε στο ΣΥΡΙΖΑ. Διορίστηκε ως νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο της Νάουσας το 1983, απ΄ όπου παραιτήθηκε το 2008, για να εξέλθει από τη «λιμνούλα» της σιγουριάς του δημοσίου, στον «ωκεανό» του ιδιωτικού τομέα! «Είμαι ανήσυχος άνθρωπος, αναζητώ εναλλακτικές λύσεις στη ζωή μου. Επί 18 χρόνια είχα μια κοπιαστική πορεία, με δυο δουλειές ταυτόχρονα, αλλά είμαι ευχαριστημένη», μας λέει για αυτό το ταξίδι της. Η βουλευτής Ημαθίας με το ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου μας έδωσε το δικό της στίγμα για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τη δική της θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη web tv της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ», το μεσημέρι της Τρίτης 5ης Μαρτίου, με παράλληλη αναμετάδοση στον αέρα του «ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102.8» (μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε μαγνητοσκόπηση από το www.imerisia-ver.gr).  Σας παρουσιάζουμε στο σημερινό φύλλο της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ» τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της.

«Δεν ήμουν στέλεχος πρώτης γραμμής, αλλά συμμετείχα στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Όποτε μου είχαν γίνει προτάσεις, τις είχα αρνηθεί. Το 2015, με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα, απέκτησα άλλες προσλαμβάνουσες, οπότε αποδέχτηκα, εκλεγόμενη σε μια κοπιαστική, αλλά ενδιαφέρουσα διαδρομή, στο κοινοβούλιο…

Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν πιο νωρίς οι βουλευτικές εκλογές από τον Οκτώβριο, τη στιγμή που η οικονομία έχει εισέλθει σε μια καθαρή τροχιά ανάκαμψης. Θα είμαι εκ νέου υποψήφια, αν το θελήσει ο πρόεδρος…

Το ΚΙΝ.ΑΛ ακολουθεί μια αυτοκαταστροφική πορεία. Η ηγεσία του παπαγαλίζει τα όσα λέει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης. Αν συντριβεί εκλογικά, θα το οφείλει στην πολιτική που ακολουθεί.

Τον Άγγελο Τόλκα δεν τον γνωρίζω ως πρόσωπο. Η υπουργοποίησή του από τον πρωθυπουργό αναδεικνύει τη θέλησή του για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού πόλου, απέναντι στη συντηρητική πολιτική, αλλά και τον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Βλέπετε τι γίνεται στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Πρέπει η ΕΕ να αλλάξει τις ανάλγητες πολιτικές της…

Στόχος μας δεν είναι να φύγουν τα μικρά κόμματα από τη Βουλή. Η δική μας κουλτούρα προσβλέπει στην προοδευτική συνεργασία, για αυτό άλλωστε ψηφίσαμε την απλή αναλογική, τόσο για τις βουλευτικές, όσο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.  Στόχος μας ένα δημοκρατικό μέτωπο, απέναντι στην ακροδεξιά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την ιστορική της καμπή. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουνε μετατοπιστεί στα δεξιά…

Υποχρεωθήκαμε να ακολουθήσουμε μια πολιτική, που δεν πιστεύουμε. Μας την επέβαλαν οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ. Όταν αναλάβαμε, μεγάλες κοινωνικές ομάδες ήταν στα όρια της ακραίας φτώχειας. Είπαμε ότι ηττηθήκαμε, όπως και ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενδεχομένως να είχαμε αυταπάτες…

Θεωρούμε τη δημόσια υγεία ως υπέρτατο αγαθό. Ο Γεωργιάδης έδιωξε εν μια νυκτί 3.000 γιατρούς από την πρωτοβάθμια, δημόσια, περίθαλψη.  Οφειλές 38 εκ. ευρώ ανασφαλίστων για χρέη νοσηλείας, που είχαν μεταφερθεί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, πληρώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, επί κυβερνήσεών μας. Οι χαμηλές αποδοχές γιατρών και νοσηλευτών λειτουργούν ανασταλτικά στην κάλυψη των κενών στη δημόσια υγεία.  Πρέπει όμως να σκεφτόμαστε ότι η χώρα χρεοκόπησε και δεν είχαμε τέτοια δυνατότητα…

Στις Πρέσπες ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να λύσει ένα εθνικό θέμα, που ήταν σε εκκρεμότητα για δεκαετίες. Η συμφωνία είναι ωφέλιμη και εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Κανένας μας δεν θα έλεγε να λέγεται Μακεδόνας πλην από εμάς. Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, ήταν η εθνική γραμμή από το 2008, επί κυβερνήσεως Καραμανλή. Πετύχαμε τη συνταγματική αναθεώρηση αλυτρωτικών άρθρων των σκοπίων (σ.σ η Φρόσω χρησιμοποιεί τη σύνθετη ονομασία, αλλά εγώ δεν μπορώ ούτε καν να τη γράψω, αφού διαφωνήσαμε δημοκρατικά και πολιτισμένα στην εκπομπή, χωρίς βεβαίως να υπάρξουν, ένθεν, κακείθεν, προληπτικές προσαγωγές!) Η συμφωνία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας μας. Απαλείφθηκαν οι κίνδυνοι τουρκικής διείσδυσης. Η Ελλάδα θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στα Βαλκάνια, αφού ανοίγονται νέοι οδικοί άξονες, με τα προϊόντα μας να φτάνουν γρηγορότερα στις αγορές της Ευρώπης…

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν ακροδεξιά στοιχεία και οργανωμένες ακροδεξιές συμπεριφορές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν ακροδεξιοί όσοι συμμετείχαν…

Δεν πρέπει να εμπλέκονται με την πολιτική μέλη πολιτιστικών συλλόγων, χρησιμοποιώντας την ως όχημα πολιτικής καριέρας. Δέχθηκα απειλές και κατάρες, ακόμη και για την οικογένειά μου…

Ο κάθετος άξονας της Εγνατίας είναι ένας δρόμος, που δεν οδηγεί πουθενά. Το έργο έχει παραμεληθεί και είναι αρμοδιότητα της ΠΚΜ. Πρέπει να μας πουν το σχέδιο τους. Επείγουσα ανάγκη η δημιουργία του κόμβου στο Σ.Σ Νάουσας. Ήδη κάναμε σύσκεψη στην περιφέρεια για το θέμα…

Η κυβέρνηση υλοποιεί το αίτημα του παραγωγικού κόσμου για το τελωνείο στην Κουλούρα. Φέραμε στη βουλή την απαιτούμενη τροπολογία, είχαμε συναντήσεις με τους αυτοδιοικητικούς φορείς. Αφού υλοποιηθεί η μεταφορά του, μετά θα δούμε το πώς θα αξιοποιήσουμε συνολικά το χώρο…»

Στη διάρκειας μιας ώρας και ενός τετάρτου συνέντευξης με τη βουλευτή (ή βουλεύτρια, όπως λένε εκεί στον «προοδευτικό» πόλο, εμείς παραμένουμε στη βαθιά γλωσσική «συντήρηση»! Προφανώς κάνουμε χιούμορ στις παρενθέσεις, για να μην παρεξηγηθούμε, χρονιάρες, αποκριάτικες, μέρες!), ειπώθηκαν πολλά. Σε  άλλα μπορεί να διαφωνήσει ο αναγνώστης μας, ειδικά στο ζήτημα των «Πρεσπών», όπως και εγώ, σε άλλα μπορεί να συμφωνήσει. Φύγαμε όμως με μια κοινή διαπίστωση. Ότι ο διάλογος προάγει τη δημοκρατία.  Και όχι οι προληπτικές προσαγωγές διαφωνούντων. Σε αυτό λοιπόν το διάλογο μπορούν να ακουστούν και…μπινελίκια. Ένθεν, κακείθεν. Όχι όμως προληπτικές προσαγωγές, «διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις», όπως μοναδικά έγραψε και μελοποίησε ο Μίκης το 1974. Είμαι βέβαιος ότι η Φρόσω Καρασαρλίδου δεν ανήκει σε τέτοια think tank.

Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής