breaking news Νέο

Τι πρέπει να ξέρετε για τα πλεϊ οφ και τα πλεϊ αουτ

Τι πρέπει να ξέρετε για τα πλεϊ οφ και τα πλεϊ αουτ

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη το παιχνίδι μεταξύ της ΑΕ Χαρίεσσας και του Φιλίππου Μελίκης, που είχε διακοπή στο 22ο λεπτο του, λόγω του τραγικού συμβάντος με τον θάνατο του 17χρονου ποδοσφαιριστή Χρήστου Πετρίδη με την γηπεδούχο ομάδα να επικρατεί με 2-1.

Ετσι δίχως εκκρεμότητες πλεον μπορούμε να δούμε πως έχει διαμορφωθεί ο βαθμολογικός πίνακας και τι μπορεί να περιμένουμε στη συνέχεια.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ δύο, τριων ή και περισσοτέρων ομάδων.

Σε περίπτωση λοιπόν που μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθληματος υπάρξει ισοβαθμία δυο τριων ή και περισσοτέρων ομάδων εφαρμόζεται το άρθρο 20 του ΚΑΠ.

Τι αναφέρει το άρθρο 20 του ΚΑΠ;

Καλύτερη θέση στον βαθμολογικό πινακα μεταξύ δύο ή και περισσοτέρων ομάδων που ισοβαθμούν καταλαμβάνει αυτή που έχει καλύτερο συντελεστή αρχικά βαθμών κι αν υπάρχει και νέα ισοβαθμία τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσει η βαθμολογική σειρά των ομάδων μετά και την τελευταία αγωνιστική παμε στα πλεϊ οφ μέσα από τα οποία θα προκύψει ο πρωταθλητής της και στα πλεϊ αουτ μέσα από τα οποία θα υποβιβαστεί μια ομάδα εκτός φυσικά τις δυο τελευταίες που υποβιβάζονται απευθείας και δεν συμμετέχουν στα πλεϊ αουτ. Συνολικά δηλαδή φέτος από την Α’ κατηγορία θα υποβιβαστούν τρεις ομάδες.

Υπήρχε βέβαια περίπτωση να πέσουν περισσότερες αν υποβιβάζονταν στο τοπικό πρωτάθλημα μια από τις δύο της Ημαθίας που φέτος παίζουν στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Η Βέροια και η Νίκη Αγκαθιάς. Επειδή λοιπόν αυτό δεν μπορεί να συμβεί οι ομάδες που θα υποβιβαστούν φέτος από την Α’ κατηγορία θα ειναι τρεις. Οι δύο τελευταίες του βαθμολογικού πίνακα και μια που θα προκύψει μέσα από την διαδικασία των πλεϊ αουτ.

 

ΠΛΕΪ ΟΦ

Στα πλεϊ οφ θα συμμετάσχουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα. Οι ομάδες δηλαδή που στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος καταλάβουν απο την 1η μέχρι και την 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Για να πραγματοποιηθούν όμως κανονικά με 4 ομάδες τα πλεϊ οφ θα πρέπει να υπάρχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Η ομάδα που θα καταλάβει την πρώτη θέση στον βαθμολογικό πινακα να μην έχει βαθμολογική διαφορά μεγαλυτερη των έξι (6) βαθμών από την ομάδα που θα καταλάβει την δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Αν η διαφορά της πρώτης από την δεύτερη ομάδα είναι μεγαλύτερη των εξι βαθμών τότε ΔΕΝ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ αγώνες πλεϊ οφ και πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που κατέλαβε την πρώτη θεση στον βαθμολογικό πίνακα.

Επίσης σε περίπτωση που η ομάδα που  θα καταλάβει την τέταρτη θέση στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος έχει διαφορά μεγαλύτερη των έξι βαθμών από την τρίτη της βαθμολογίας τότε τίθεται εκτός της διαδικασίας των πλεϊ οφ τα οποία πλεον διεξάγονται μόνο με τις ομάδες που κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις.

Συνοψίζοντας: Για να διεξαχθούν πλεϊ οφ θα πρέπει η βαθμολογική διαφορά μεταξύ της ομάδας που κατέκτησε την πρώτη θέση και της ομάδας που κατέκτησε την δεύτερη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος να είναι μικρότερη ή ίσα των έξι βαθμών.

Για να συμμετάσχει η τεταρτη ομάδα του βαθμολογικού πίνακα στην διαδικασία των πλεϊ οφ θα πρέπει η βαθμολογική διαφορά της από την τρίτη να είναι μικρότερη ή ίση των έξι βαθμών.

Αν αποκλειστεί η τέταρτη ομάδα και τα πλεϊ οφ διεξαχθούν με τρεις ομάδες τότε το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξης:

 

Α’ ΦΑΣΗ

Η ομάδα που κατέκτησε την πρώτη θέση στον βαθμολογικό πίνακα στην κανονική διάρκεια του πρωταθληματος προκρίνεται χωρίς αγώνες στην επόμενη φάση.

Ετσι για την πρώτη φάση πραγματοποιείται μονο ένας αγώνας αυτός μεταξύ της δεύτερης του βαθμολογικού πίνακα και της τρίτης.

Ο ηττημένος του παραπάνω αγώνα καταλαβάνει την 3η θέση της βαθμολογίας της ποδοσφαιρικής περιόδου 2018-2019.

 

ΤΕΛΙΚΟΣ

Συναντώνται οι δύο νικητές της πρώτης φάσης και την πρώτηθέση και φυσικά τον τίτλο κατακτά η νικήτρια ομάδα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση που η ομάδα που κατέλαβε την τρίτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος είναι μεγαλύτρη των έξι βαθμών από την δεύτερη τότε τα πλεϊ οφ διεξάγονται ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ που κατέκτησαν τις δύο πρώτες θεσεις με την προϋπόθεση βέβαια οτι και αυτή η διαφορά δεν θα είναι μεγαλύτερη των έξι βαθμών.

Για να συμμετάσχει λοιπον μια ομάδα στην διαδικασία των πλεϊ οφ η βαθμολογική της διαφορά από την προηγούμενη (η 2η από την 1η, η 3η απο την 2η, η 4η από την 3η) να μην είναι μεγαλύτερη των έξι βαθμών.

 

ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Σε περίπτωση που οι ομάδες που κατέλαβαν τις τέσσερις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέραμε, για να συμμετάσχουν στην διαδικασία των πλεϊ οφ τότε διεξάγονται κανονικά με τέσσερις ομάδες ως εξης:

 

Α’ ΦΑΣΗ

1ος - 4ος

2ος - 3ος

 

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

Οι ηττημένοι της Α’ φάσης

Ο νικητής καταλαμβάνει την 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα και η ηττημένος την 4η για την ποδοσφαιρική περίοδο 2018-2019.

 

ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

Οι νικητές της Α’ φάσης

Οι νικητής καταλαμβάνει την 1η θέση και φυσικά αναδεικνύεται πρωταθλητής και ο ηττημένος την 2η.

 

ΠΛΕΪ ΑΟΥΤ

α. Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις τελευταίες δυο θέσεις του βαθμολογικού πίνακα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος δηλαδή τη 15η και τη 16η υποβιβάζονται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στην Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 11η μέχρι κα την 14η της βαθμολογίας σύνολο τέσσερις ομάδες συμμετέχουν στη διαδκασία των πλεϊ αουτ ως εξης:

 

Α’ ΦΑΣΗ

11ος - 14ος

12ος - 13ος

 

Β’ ΦΑΣΗ

Οι νικητές της Α’ φάσης

Ο νικητής καταλαμβάνει την 11η θέση και ο ηττημένος την 12η.

 

Οι ηττημένοι της Α’ φάσης

Ο νικητής καταλαμβάνει την 13η θέση και ο ηττημένος την 14η.

 

Ολοι οι αγώνες των πλεϊ οφ και των πλεϊ αουτ είναι ΜΟΝΟΙ και διεξάγονται στην έδρα της ομάδας που κατέλαβε την υψηλότερη θέση στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου, έχουν διάρκεια 90 λεπτά, δίχως παράταση και διαδικασία των πέναλτι σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που κερδίσει η ομάδα που αγωνίζεται στην έδρα της τότε προκρίνεται στην επόμενη φάση των πλεϊ οφ ή των πλεϊ αουτ.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του αγώνα ή ήττας της γηπεδούχου ομάδας ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟ γήπεδο από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της ΕΠΣ Ημαθίας. Ο νέος αγώνας θα έχει διάρκεια 90 λεπτά και σε περίπτωση ισόπαλου αποτελεσματος θα ακολουθήσει ημίωρη παράταση και αν χρειαστεί και διαδικασία πέναλτι για την ανάδειξη του νικητή.

Μοναδική εξαίρεση των όσων αναφέραμε αποτελεί το παιχνίδι ανάμεσα στους δύο ηττημένους της Α’ φάσης των πλεϊ οφ (θέσεις 3-4).

Ο συγκεκριμένος αγώνας ορίζεται από την αρμόδια επιτροπή σε ουδέτερο γήπεδο.

Επίσης στην διακριτική ευχέρεια της αρμόδιας επιτροπής πρωταθλήματος είναι να ματαιώσει κάποιον αγώνα πλεϊ οφ, ή πλεϊ αουτ, εφόσον δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος για την διεξαγωγή του όπως είχε συμβεί και την περσινή περίοδο που δεν διεξήχθησαν τα πλεϊ αουτ, αφού υποβιβάζονταν και οι τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν σ’ αυτά.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής