breaking news Νέο

Διοργανώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Μνήμης στις ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου

Διοργανώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Μνήμης στις ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου

Το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Μνήμης από το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» ΗΠΑ – Καναδά, με την υποστήριξη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – Καναδά, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο Γουέστ Μίλφορντ του Νιού Τζέρσι. Το φεστιβάλ ήταν μια ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά νεολαίοι, αλλά και και άνθρωποι κάθε ηλικίας, με κοινό στοιχείο τους την αγάπη τους για τον Πόντο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την πρώτη μέρα τελέστηκαν εσπερινός και μνημόσυνο για τα θύματα των «Σεπτεμβριανών». Αυτά τα «Σεπτεμβριανά» δεν θα πρέπει να συγχέονται με την τραγική ιστορία των Ελλήνων της πόλης το '55. Η ιδέα βασίζεται στη σκέψη ότι η Γενοκτονία του Πόντου έγινε το Σεπτέμβριο του 1921, η καταστροφή της Σμύρνης το Σεπτέμβριο του 1922, ο διωγμός των Ελλήνων της πόλης το Σεπτέμβριο του 1955 και η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Ν. Υόρκης το Σεπτέμβριο του 2001. Έτσι, κάθε Σεπτέμβριο τελείται Μνημόσυνο.

Ακολούθησε η πρεμιέρα της μουσικής παραγωγής του Γιώργου Σοφιανίδη με τίτλο «Πολλά είπαν για τ' εμένα» και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακό ποντιακό γλέντι. Τις καλύτερες δε εντυπώσεις απέσπασε η μουσικοχορευτική παράσταση «Τραπεζούντα!». Η δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι, στο οποίο συμμετείχαν καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Βόρεια Αμερική. Το φεστιβάλ έριξε αυλαία με την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Ημμμμαρτα!!!».

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής