breaking news Νέο

Η προίκα της Μικρασιάτισσας, 4ήμερη έκθεση από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας

Η προίκα της Μικρασιάτισσας, 4ήμερη έκθεση από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας

Στα πλαίσια μιας σειράς εκδηλώσεων επ' ευκαιρία των 40 χρόνων από την ίδρυσή του 1979--2019 , ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας πραγματοποιεί ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ έκθεση με θέμα την προίκα της Μικρασιάτισσας γυναίκας--νύφης.

    Τα εγκαίνια θα γίνουν στο ΠΑΥΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ {ΜΕΝΤΡΕΣΕ ΤΖΑΜΙ}, την Πέμπτη 14/3, ώρα 19.00 και με ομιλήτρια την κα Σμαρούλα Κουϊκόγλου--Καλλιγά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 17/3 και οι ώρες επίσκεψης είναι το πρωί 10.30--13.30 και

το απόγευμα 17.30--20.00.

    Αναμφίβολα ο θεσμός της προίκας ήταν άγραφος νόμος του οικογενειακού δικαίου, αναχρονιστικός, ντροπιαστικός για τις γυναίκες, προσβλητικός και το κυριότερο καταναγκαστικός για τις οικογένειες, κυρίως τις φτωχικές. Συχνές ήταν οι αναφορές των γονέων : Η κόρη μου δεν έχει καλή προίκα και φοβούμαι πώς θα μείνει στο «ράφι», δηλαδή νύφες καλές και νοικοκυρές δεν υπήρχαν παρά μόνο καλές προίκες.!!!

    Το προίκισμα της κόρης είχε τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και έφθασε μέχρι των ημερών μας στη δεκαετία του 1980, οπότε και καταργήθηκε, γιατί αποτελούσε τον εφιάλτη της οικογένειας.

    Από την «πεπατημένη» δεν ξέφυγε ούτε η Μικρασιάτισσα νύφη, που δείγματα της προίκας της {λευκά είδη, υφαντά, δαντελωτά, μπακίρια, μασάλια, έπιπλα εποχής κ.λ.π.}θα παρουσιασθούν στην έκθεση με οικοδέσποινες τις κυρίες Σμαρούλα ΚΑΛΛΙΓΑ και Τασούλα Παυλίδου.

    Την Κυριακή 17/3 και ώρα 19.00 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «ΚΑΝΕΛΑ  ΚΑΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ» της συγγραφέως ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, με μαγικές συνταγές της γιαγιάς αλλά και ιστορίες για τα έθιμα της Προποντίδος.

      Η χορωδία του Συλλόγου θα πλαισιώσει την ημέρα των εγκαινίων και της βιβλιοπαρουσίασης.

                                               ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ                                                                            

                                                          Το  Δ.Σ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής