breaking news Νέο

Τρισάγιο την Κυριακή στη Ν. Νικομήδεια στη μνήμη του οπλαρχηγού καπετάν Βαγγέλη Φωτιάδη

Τρισάγιο την Κυριακή στη Ν. Νικομήδεια στη μνήμη του οπλαρχηγού καπετάν Βαγγέλη Φωτιάδη

Τρισάγιο στη μνήμη του οπλαρχηγού Καπετάν Βαγγέλη Φωτιάδη τελέστηκε την Κυριακή το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία, στα κοιμητήρια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στη Ν. Νικομήδεια, παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων Βέροιας Τηλέμαχου Χατζηαθανασίου και της συζύγου του Μαρίας, Δημήτρη Τραπεζανλή, Μιχάλη Σουμελίδη, του διευθυντή της ΚΕΠΑ Γιάννη Καμπούρη, εκπροσώπων τοπικών συλλόγων και κατοίκων της Ν. Νικομήδειας.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ήθη και τις αξίες του λαού μας και ανθρώπους σαν τον Καπετάν Βαγγέλη Φωτιάδη, που κατάφερε να σώσει 10.000 Έλληνες στα χρόνια του ξεριζωμού στη Μ. Ασία και στον Πόντο», ανέφερε ο πατήρ Άνθιμος, εφημέριος του Ιερού Αγίου Νικολάου Ν. Νικομήδειας, που τέλεσε το τρισάγιο. Παράλληλα, ο ίδιος συνεχάρη το Δημήτρη Τραπεζανλή, κάτοικο του χωριού, για την πρωτοβουλία του να τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη του Καπετάν Βαγγέλη Φωτιάδη, σ' ένα τάφο που φτιάχθηκε στα κοιμητήρια με έξοδα δικά του.
Στον οποίο και τοποθετήθηκε η προτομή του εν λόγω οπλαρχηγού, που προσφέρθηκε από τον τοπικό Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο και αποτέλεσε προς αυτόν δωρεά πριν από μερικά χρόνια της οικογένειας του κ. Κώστα Μαρμαρίδη.
Και δύο λόγια για τον Καπετάν Βαγγέλη Φωτιάδη, ο οποίος γεννήθηκε το 1892 στην Ποντοηράκλεια, όμως η καταγωγή του ήταν από το Σερντιβάν. Αρνήθηκε να καταταγεί στον τουρκικό στρατό και έτσι κρύφτηκε στα βουνά της περιοχής. Εκεί συγκρότησε σώμα πεντακοσίων περίπου ανδρών. Συνεργάστηκε με τους φιλοσουλτανικούς που πολεμούσαν ενάντια στο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Είχε υπαρχηγούς του: Τους Σταύρο Ευθυμιάδη, Χρήστο Τσαχτσόγλου, Κυριάκο Παπαδόπουλο, Λάζαρο Τσορακλίδη, Λεόντιο Σάββα, Σταύρο Σουλτσίδη, Κωνσταντίνο και Κυριάκο Ιωσηφίδη και τον Σαρηγιαννίδη. Τα κατορθώματά του ήταν πάρα πολλά. Κάτοικοι χωριών που σώθηκαν με την υποστήριξη του Καπετάν Βαγγέλη, αναφέρουν: «Ο Καπετάν Βαγγέλης πολέμησε αδίστακτα, ηρωϊκά τους Τούρκους Τσέτες, Τσανταρμάδες και στρατιώτες ως την ημέρα του ξεριζωμού μας. Μετά τη δολοφονία των παλικαριών, το κάψιμο των χωριών και τον αποδιωγμό μας στα βουνά, κατάφερε να συγκεντρώσει όλους τους κρυμμένους Έλληνες και προστατεύοντας μας με το σώμα των επιλέκτων πολεμιστών του να μας περάσει από τον ποταμό Σαγγάριο και ύστερα από πορεία πέντε μερόνυχτων να μας οδηγήσει σώους στη Νικομήδεια, όπου υπήρχαν τμήματα του Ελληνικού στρατού, στα οποία και μας παρέδωσε».
Με το τέλος του πολέμου ο Καπετάν Βαγγέλης έρχεται στην Ελλάδα. Οι συνθήκες διαβίωσης καθώς και οι πολιτικές καταστάσεις είναι δύσκολες γι' αυτόν. Μένει για κάποιο χρονικό διάστημα στη Δράμα και εκεί σε μια συμπλοκή πολιτικού περιεχομένου τραυματίζεται και χάνει το ένα του χέρι. Λαμβάνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση και γενικά ποτέ δεν αποχωρίζεται τα μαχαίρια και τα πιστόλια του. Πέθανε το 1976 στη Ν. Νικομήδεια Βέροιας.
Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής